Párom jó ideje "nyaggat", készítsek albán krémest.
Namármost, én még natúr krémest sem sütöttem. ÉSzüleim egy párszor készítettek, s bár finom volt, emlékeim szerint macerás, úgy kellett összeszabni több receptből azt a változatot, amelyik végül elkészült, aztán főleg ÉAnyám morgolódott, hogy bezzeg, az sk krémesnek miért "mászik szét" a krémrétege. Ma már tudom, hogy a házi krémesben éppen ez a "titok", hogy krémje nem tíz centi magas és nem áll rendítlenül szilárdan - hiszen hiányoznak belőle az E-k.
Albán krémes. Több gondom is akadt, kezdjük rögtön az elején: nincs recept. Gugli keresőbe beírtam "albán krémes", s naivan gondoltam, hogy csak győzzek válogatni a receptek között. Hát nem. Gugli kereső kismillió cikket, weboldalt, miegymást felhozott, a kínálatban vegyesen szerepeltek az 'albán' és a 'krémes' szavak, nagyon sok receptet találtam albán szeletre, na de albán krémes ... Több cikkre is rábukkantam, ahol arról elmélkedtek, ki mennyire szereti ezt a sütit, és azért szomorkodtak, mert senki nem tudja a receptjét ... Jó kezdet, gondoltam, de nem adtam fel a keresést és majd egy órás böngészés után végül rábukkantam egyetlen receptre. Kicsit hanyagul, kicsit slendriánul leírva - sütjük -, de mégiscsak recept.
Szombaton, míg Manó sziesztázott, nekiláttam.
Először is felolvastam a páromnak a receptet, aki hümmögött, hogy az igazi albán krémesben nincs tejszínhab, a tészta részében nincs kakaó, meg hogy kétféle krém van benne, vaniliás és kakaós, és egyáltalán, a vadászott recept alig emlékeztet arra, amit a sütés eredményeként a tányéron látni szeretne.
Elszontyolódás helyett arra gondoltam, egy süti mégsem foghat ki rajtam! Aztán harci kedvvel a konyhába vetődtem :-)
A receptet kicsit átmozgattam, párommal folyamatosan tanácskoztunk és tudosítottam, hogy éppen melyik munkafázisnál tartok, míg végül megszületett az
Albán krémes a la Garffyka
hozzávalók: tészta
7 tojássárga
20 dkg cukor
12 ek víz
20 dkg liszt
1 cs sütőpor
hozzávalók: vaniliás krém
4 tojásfehérje + 3 ek cukor
1 cs főzős vaniliás pudingpor + 2 ek cukor + pár csepp vanilia esszencia + 2,5 dl víz
hozzávalók: kakaós krém
4 tojásfehérje + 3 ek cukor
1 cs főzős csokoládés pudingpor + 2,5 ek cukor + egy csíknyi ét tortabevonó + 2,5 dl víz
A tojássárgákat és a cukrot kézi mixerrel 3-4 perc alatt habosra keverem, kanalanként hozzáadom a vizet, majd szintén kanalanként a sütőporral összekevert lisztet, végül, ha minden benne van, még 2-3 percig magas fokozaton keverem, hogy szép, habos állagú tésztát kapjak.
Nagyobb méretű tepsit sütőpapírral kibélelek, beleöntöm-kenem a masszát és 175 fokra (légkev.) előmelegített sütőbe teszem, az első 10 perc után lehúzom a lángot kb 170 fokra, összesen 30 percig sütöm. Azért kell nagyobb méretű tepsi, mert a kész sütiben a tészta csak vékony réteg, valójában arra szolgál, hogy megtartsa a krémeket.
Amíg a tésztám a lerben sül, két edénybe kimérem a kétféle krém hozzávalóit: pudingpor+víz+cukor+vanilia esszencia, illetve csoki, majd habverővel csomómentesre keverem és lassú tűzön, szintén kevergetve, besűrítem. Eleinte úgy néz ki, hogy a vízzel kevert pudingpornak jobb dolga is akad, mint sűrűsödni - és meg is fordult a fejemben, hogy legközelebb tejjel készítem -, de hirtelen megváltozik az állaga és szépen besűrűl.
A kész pudingokat leveszem a tűzről és miközben a tojásfehérjéket (két részletben) a cukorral habosra verem, időnként a pudingokon is keverek egyet, hogy ne bőrözzön be a teteje és kicsit hűljön.
A vaniliás pudinghoz keverem, nem forrón, de még melegen, az egyik adag cukros tojásfehérje habot, aztán a csokipudinghoz a másik adag cukros tojásfehérje habot.
Kiveszem a tepsit a nagyjából 90%-ig megsült piskótával, a tészta tetejére reszelek 2-3 csík ét tortabevonót (csakis azért, hogy legyen egy sötét réteg a világos tészta és a világos krém között :-), rákenem a vaniliás krémet, majd erre óvatosan rákenem a csokis krémet. Az immár krémmel borított piskótát visszateszem a sütőbe, 170 fokra, 10-12 percre.
Ha kész van, tepsistől rácsra teszem, majd mikor kihűlt, sütőpapírostól óvatosan átemelem egy tálcára. Körben levágom a sütőpapír fölösleges részét és a sütit legalább egy órára hűtőbe teszem, a krém hűtő-hidegen sokkal finomabb.
Amit legközelebb másképp fogok csinálni: mindkét krémréteget magasabbra készítem, azaz nagyjából duplázom a hozzávalókat:
vaniliás réteg: 7 tojásfehérje+5 ek cukor, 2 cs pudingpor+4 ek cukor+5 dl víz+vanilia esszencia
csokis réteg: 7 tojásfehérje+5 ek cukor, 2 cs pudingpor+4 bő ek cukor+5 dl víz+2 csík csoki
A hosszasan vadászott, többszörösen átszabott recept alapján készült albán krémes
.
És hogy miért is szimultán négykezes ez a süti? Mert míg én egyidőben, egyszerre kevertem a tűzhelyen a két pudingot, párom mindkét kezén összes ujját szorítva drukkolt a siker érdekében :-)
Egy ilyen krémes költemény után még a kék traktoros kirakó is hamarabb összeáll.
Tetszik, csak egy kicsit koszolós nem?
VálaszTörlésLátom a szemeimmel, hogy az én pirosautósBarátom, ül a fotelban és Neked szurkol, hajrá krém, hajrá Anya:-))))))))))
Ha nagyobb kockára vágom és desszert villával szervírozom, akkor egyáltalán nem koszolós, igaz, hamarabb elfogy, mint így, csíkokra vágva :-)
VálaszTörlésKhmm. arra gondoltam hogy készítéskor sok a szennyes edény:-)
VálaszTörlésJól elbeszéltünk egymás mellett :-) Hát, terem, tésztának, két krém, tojásfehérje, mérőpoharak, de megéri :-))
VálaszTörlés