Konyhai kísérletezésem legújabb eredménye a mákmorzsás tetejű.
A süti teljes családi összefogással készült, kimértem a hozzávalókat, párom és Manó keverte, Manóval tettük-simítottuk a tésztát a tepsibe, amíg párom a mákmorzsa alkotóit mixelte homogén masszává, kiraktam szilvával a túrós réteg tetejét és Manó lelkesen morzsolta-szórta a mákmorzsát.
Fél adaggal a túrós rész és duplán mértem a mákmorzsa hozzávalóit, így egy kis tepsinyi sütink lett, a tetején szaftos és legfelül finoman ropogós mákkal. Legközelebb ugyannyi túróshoz egy adagnyi mákot számolok, a ropogós részt én ugyan szeretem, de párom inkább a szaftosat kedveli.
Aljanélküli túrós szilvával és mákmorzsával
hozzávalók - aljanélküli túrós (fél adag)
50 dkg túró
7,5 dkg lágy margarin
2,5 ek gríz
1 ek liszt
2 tojás
6 ek cukor
1 cs vaniliás cukor
fél citrom reszelt héja (vagy késhegynyi narancshéj)
negyed cs sütőpor (egy púpozott mk)
A hozzávalókat kézimixerrel (vagy sk) jól összedolgozzuk,
majd sütőpapírral bélelt (kisméretű) tepsibe borítjuk és fakanál hátával vagy krémsimító lapáttal elsimítjuk.
Időnként kóstolással ellenőrizzük a tepsibe simított cukros-túrós massza minőségét,
és természetesen Apának is adunk kóstolót :-)
A szilvát megmossuk, magozzuk, nagyságától függően felezzük-negyedeljük és kicsit belenyomkodva a masszába, kirakjuk vele a túrós réteg tetejét.
hozzávalók - mákmorzsa (2 adag)
10 dkg mák
10 dkg liszt
10 dkg margarin
20 dkg cukor
A hozzávalókat kézimixerrel apró morzsás állagúra keverjük, majd a szilvával kirakott túrós massza tetejére szórjuk. Tenyérben kicsit összegyömöszkölve a mákos masszát sütés végén kisebb, nagyobb, ropogós "göröngyökké" áll össze.
Előmelegített sütőbe, 180 fok teszem és tűpróbáig sütöm, kb 45 percig, az első 10 perc után visszaveszem a sütőt 170 fokra.
Jó étvágyat!
Zseniális, ahogy ötvözted a két sütit!!Szerintem javára vált!
VálaszTörlésSzuper!
VálaszTörléstessék nem vagyok 4-5 napot és mindjárt tele lett a blogroll:-)