Lapozgattuk, ízlelgettük, párommal együtt is és külön-külön is. Kis cetlikkel megjelöltem néhány ételt, ezeket mindenképpen el szeretném készíteni (persze, rendre mindet, de egyes alapanyagok beszerzése nehézségbe ütközik).
Nos, családom férfiemberei megelőztek. Ők főztek-sütöttek először G.R. vasárnapi menüsorából. Így esett, hogy tegnap este látványra is csábító, igazi ínycsiklandó finomság várt az ebédlőasztalon.
Gesztenyés-csokoládés trüffeltorta lemon posset-el
Jól hangzik, ugye?
És milyen finom!
A sűrű állagú, szilárd és mégis krémes gesztenyés-csokoládés trüffeltorta remek kísérője a lemon posset, magyarítva, citromkrém. A tömény édes és a könnyed savanykás számomra tökéletes párost alkot. (ahogy elnézem, kollegáim számára is, pillanatok alatt eltűnt a kóstolónak hozott finomság :-)
Hugh gesztenyés-csokoládés trüffeltortája
Ami nem is a "f" betűs fickóé, hanem Hugh barátjáé, de mivel a nagy séf méltónak találta feltüntetni saját vasárnapi menüsorai között, bizonyára tud valamit; mármint a torta.
ez készül, a Nagykönyv szerint
hozzávalók (6-8 személyre)
25 dkg fekete (ét) csokoládé
25 dkg margarin + kenéshez
25 dkg hámozott, főtt gesztenye
1,25 dl teljes tej
1,25 dl tejszín (18-20%-os)
4 nagy tojás
12,5 dkg finom kristálycukor

A darabokra tört csokit a vajjal gőzfürdőn felolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.
csoki és vaj, olvasztás előtt
Gesztenyés-csokoládés trüffeltorta lemon posset-el
Jól hangzik, ugye?
És milyen finom!
A sűrű állagú, szilárd és mégis krémes gesztenyés-csokoládés trüffeltorta remek kísérője a lemon posset, magyarítva, citromkrém. A tömény édes és a könnyed savanykás számomra tökéletes párost alkot. (ahogy elnézem, kollegáim számára is, pillanatok alatt eltűnt a kóstolónak hozott finomság :-)
Hugh gesztenyés-csokoládés trüffeltortája
Ami nem is a "f" betűs fickóé, hanem Hugh barátjáé, de mivel a nagy séf méltónak találta feltüntetni saját vasárnapi menüsorai között, bizonyára tud valamit; mármint a torta.

hozzávalók (6-8 személyre)
25 dkg fekete (ét) csokoládé
25 dkg margarin + kenéshez
25 dkg hámozott, főtt gesztenye
1,25 dl teljes tej
1,25 dl tejszín (18-20%-os)
4 nagy tojás
12,5 dkg finom kristálycukor

A darabokra tört csokit a vajjal gőzfürdőn felolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.

A gesztenyét vízben megfőzzük és megpucoljuk (amennyiben kapunk hámozott, főtt gesztenyét, természetesen ez a lépés kimarad).

Egy másik lábosban a főtt és pucolt gesztenyét, tejet és tejszínt éppen csak felforraljuk

, majd durva állagú pürévé dolgozzuk (pl krumplinyomóval).

A tojássárgákat és a cukrot fehérre és krémesre keverjük, majd simára dolgozzuk a langyos csokival

, aztán a gesztenyés pürébe keverjük.


A kemény habbá vert fehérjéket lazán összeforgatjuk a csokis-gesztenyés pürével.
Kivajazott tortaformába kanalazzuk.


Előmelegített (170 fok légkeveréses; gázsütő 3. fokozat) sütőben 25-35 percig sütjük, míg a torta éppen csak megszilárdul, de a közepe enyhén lágy marad. Sütés után a formában hagyjuk hűlni és megszilárdulni.
sütésre készen

Langymelegen is kínálhatjuk, ekkor puha és csokoládé mousse-ra emlékeztet, de hagyhatjuk teljesen kihűlni, hidegen a "kérge" jobban megszilárdul, de a közepe így is enyhén krémes marad.

A nagy Gordon Ramsay a trüffeltortát mascarponeval vagy creme fraiche-al kínálja, életem jobbik fele merész ötlettel egy habos és könnyű citromkrémet rittyentett mellé. Szuper választás volt.
Lemon posset
hozzávalók
3 dl dupla tejszín (48-50%-os)
7,5 dkg finom kristálycukor
1-2 citrom leve
babapiskóta vagy mandulás keksz a tálaláshoz (nálunk ez most elmaradt, volt helyette a torta)
A tejszínt a cukorral egy kisebb lábosban, lassú tűzön, kevergetve felforraljuk. Mikor forr, folyamatosan kevergetve legalább 3 percig forraljuk. Amint a tejszín elkezd "felmászni az edény oldalán", azaz amint forrni kezd, a tüzet, ha lehet még lennebb vesszük és tényleg folyamatosan keverjük, különben seperc alatt az egész tűzhelyet beborítja a kifutó tejszín!

Levesszük a tűzhelyről és folyamatos keverés közben hozzáadjuk a citromok levét - esetünkben az összes lé 2/3-a citromlé, míg a maradék 1/3-a grapefruit leve volt, érdemes kipróbálni így is, főleg azoknak, akik szeretik a savanyú-édes párosítást, pikáns és nagyon eteti magát.
A krémnek azonnal sűrűsödnie kell (nem csapódik ki, de sűrűsödik, igaz, a gyakorlatban nem azonnal, pár perc kellett neki; lehetséges, hogy a tejszín nem volt elég "dupla", mert a sarki kisboltban nem volt 48%-os habtejszín). Megkóstoljuk, ha nem elég savanykás, kevés citromlevet még tehetünk bele. A posset egyszerre krémes, savanykás és édes.
5 percig hűlni hagyjuk, majd hosszúkás pohárba szedjük és legalább 3 órára, de akár egész éjszakára behűtjük. Ha túlságosan megszilárdul, tálalás előtt negyed órával vegyük ki a hűtőből, hogy visszapuhulhasson. A babapiskótával vagy mandulás kekszel tálaljuk - mondja a nagy séf, nálunk a gesztenyés-csokoládés trüffeltortát kísérte.
Mindenképpen el kell mondanom, hogy ez a torta, a hiedelemmel ellentétben NEM hízlal! :-) Hiszen egy csipet liszt sincs benne :-).
Ráadásul a 25 dkg csoki fele diabetikus étcsoki (ezt nem muszáj, de így picivel kisebb lelkiismeretfurdalással ettem a második, harmadik, sokadik szeletet :-).
mindez valóban helyben készült; s a teljes képhez hozzátartozik, mire én hazaértem, minden edény tisztán és ragyogóan a helyén csücsült polcon, szekrényben, s engem az alábbi csábító látvány fogadott

Elfogultság nélkül - pompás, zamatos ízkavalkád, remek párosítás.

A nagy Gordon Ramsay a trüffeltortát mascarponeval vagy creme fraiche-al kínálja, életem jobbik fele merész ötlettel egy habos és könnyű citromkrémet rittyentett mellé. Szuper választás volt.
Lemon posset
hozzávalók
3 dl dupla tejszín (48-50%-os)
7,5 dkg finom kristálycukor
1-2 citrom leve
babapiskóta vagy mandulás keksz a tálaláshoz (nálunk ez most elmaradt, volt helyette a torta)
A tejszínt a cukorral egy kisebb lábosban, lassú tűzön, kevergetve felforraljuk. Mikor forr, folyamatosan kevergetve legalább 3 percig forraljuk. Amint a tejszín elkezd "felmászni az edény oldalán", azaz amint forrni kezd, a tüzet, ha lehet még lennebb vesszük és tényleg folyamatosan keverjük, különben seperc alatt az egész tűzhelyet beborítja a kifutó tejszín!

Levesszük a tűzhelyről és folyamatos keverés közben hozzáadjuk a citromok levét - esetünkben az összes lé 2/3-a citromlé, míg a maradék 1/3-a grapefruit leve volt, érdemes kipróbálni így is, főleg azoknak, akik szeretik a savanyú-édes párosítást, pikáns és nagyon eteti magát.
A krémnek azonnal sűrűsödnie kell (nem csapódik ki, de sűrűsödik, igaz, a gyakorlatban nem azonnal, pár perc kellett neki; lehetséges, hogy a tejszín nem volt elég "dupla", mert a sarki kisboltban nem volt 48%-os habtejszín). Megkóstoljuk, ha nem elég savanykás, kevés citromlevet még tehetünk bele. A posset egyszerre krémes, savanykás és édes.
5 percig hűlni hagyjuk, majd hosszúkás pohárba szedjük és legalább 3 órára, de akár egész éjszakára behűtjük. Ha túlságosan megszilárdul, tálalás előtt negyed órával vegyük ki a hűtőből, hogy visszapuhulhasson. A babapiskótával vagy mandulás kekszel tálaljuk - mondja a nagy séf, nálunk a gesztenyés-csokoládés trüffeltortát kísérte.
Mindenképpen el kell mondanom, hogy ez a torta, a hiedelemmel ellentétben NEM hízlal! :-) Hiszen egy csipet liszt sincs benne :-).
Ráadásul a 25 dkg csoki fele diabetikus étcsoki (ezt nem muszáj, de így picivel kisebb lelkiismeretfurdalással ettem a második, harmadik, sokadik szeletet :-).



Elfogultság nélkül - pompás, zamatos ízkavalkád, remek párosítás.
Jó étvágyat!
2 megjegyzés:
Akár nevezhetitek is a karácsonyi menüsorba, pompásan zárná egy ilyen csoda az ünnepi vacsorát!
Káprázatos, továbbra is emelgetem a kalapomat!! Ahogy a két fiú együtt dolgozik...
Pannicica
Elárulom, ez a terv, ez lesz az egyik karácsonyi édesség :-)
Megjegyzés küldése