Szóval brassói.
Manapó viszonylag ritkán mondja, "jajj, úgy ennék egy finom ...", ezért, miután egy héten többször is elhangzott az "úgy ennék egy finom brassóit", beiktattam a hétvégi menübe.
A készítés körülményei is megérnének talán egy külön post-t - hiszen ritkán főzök úgy, hogy minden lépés előtt és közben megkérdem, így legyen-e, jó lesz-e így -, mégis, most inkább a receptre koncentrálok.
Elvakult és már-már bigottság felé hajló, "csak egyféle brassói létezik, a többi hamisítvány" szellemiséget valló brassói fan-ok kedves figyelmét felhívom, talán jobb, ha itt abbahagyják az olvasást, ugyanis ez a brassói a mi, illetve Manapó brassóija volt, tehát úgy készült, ahogy ő szereti. És ezután is így fog készülni :-)
Brassói Manapó módra
hozzávalók
kb 90 dkg-1 kg sovány hús (jelen esetben karaj, de lehet pulykamell is)
két nagy fej hagyma
6-8 nagyon duci gerezd fokhagyma
kb 2 ek olaj
só, bors
fél mknyi pirospaprika (ha Manó nem eszik belőle, csípős)
kb 3/4-1 dl alaplé
krumpli (Manapó nagyjából 50-60 dkg-t pucolt meg)
olaj
só
A hagymákat megpucolom, félfejre, majd közepes-nagyobb kockákra vágom, 2 ek-nyi forró olajon üvegesre futtatom.
A húst kisujjnyi, hosszúkásra vágom és ráteszem az aranysárgára üvegesedett hagymára. Fehéredésig kevergetem, fűszerezem: só, sok frissen őrölt bors, pirospaprika. Gyorsan (hogy ne égjen meg a paprika) és jól (hogy mindenütt érje a húst és a hagymát) átforgatom, majd egészen apránként (nagyjából 2 ek-nyit egyszerre) felöntögetem az alaplével. Ezzel addig rotyogtatom, míg egyrészt a hús megpuhul, másrészt jó szaftos lesz.
A fokhagymát megpucolom és a szaftosan rotyorászó húsra nyomom. Most már csak egyet-kettőt keverek rajta és leveszem a tűzről.
Megkóstolom, ha kell, még ízesítem (nem kellett).
Amíg a husi készül, a Manapó által megpucolt krumplit szalmára vágom és bő, forró olajban aranysárgára sütöm. Így készül a szalmakrumpli :-)
Szűrőbe szedem, hagyom lecsepegni a felesleges olajat.
Tálaláskor először szalmakrumplit szedek a tányérra, majd a tetejére halmozom a fokhagymától illatozó, szaftos brassóit. Csemege uborkával, sk káposztás almapaprikával, házi csípőspaprikával tálaltam.

Bevallom, ebéd után elnyúltunk, pihegni is alig volt erőnk.

Jó étvágyat!
1 megjegyzés:
nyami-nyami! Kérhetek fénypostával egy adagot??
Mesi
Megjegyzés küldése