Hókifli - dióval, mandulával
hozzávalók (kb 60-70 db)
25 dkg liszt
20 dkg darált dió/mandula (vagy vegyesen)
12,5 dkg cukor
12,5 dkg cukor
2 tojássárga
20 dkg vaj
kis csipet só
a forgatáshoz kb 10 dkg vaniliás porcukor
A tészta hozzávalóit összedolgozom, kövér rudat formázok belőle, fóliába csomagolom és legalább 45 perce a hűtőbe teszem. Az első adagot sikerült egész éjszakára a hűtőben "nyaraltatni", semmi gondja nem volt, másnap reggel remekül tudtam dolgozni a tésztával.
A hidegről kivett tésztából kisebb darabokat vágok, ezeket nagyjából 2 cm átmérőjű rúddá formázom, majd durván 1 cm-nyi vastag darabokat vágok. Ezeket kicsit megsirítem, tenyér között max ujjnyi hosszúságú kifliket formázok belőlük. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom, majd 180 fokra előmelegített sütőben (légkev. 175 fok) 12-15 percig sütöm. A kiflik nem kell színt váltsanak, éppen picit veszítenek eredeti sápadtságukból a sütés során.
A vaniliás porcukrot (ha nincs, normál porcukrot) mélytányérba szórom, a kifliket még forróm beleforgatom.
Tipp & trükk: az éppencsak kisült, még forró kiflik törékenyek. A sok morzsalékot elkerülendő érdemes széles, lapos falapáttal alájuk nyúlva kivenni a tepsiből, egy sor vaniliás porcukorra tenni, majd egy adaggal meghinteni. Ezalatt éppen annyit hűlnek a hókiflik, hogy már biztos kézzel lehet tányérra sorakoztatni őket.
A recept szerint jól záródó sütis dobozban sokáig eláll. Biztos, de igazság szerint nálunk egyik adagból sem maradt három napnál hosszabban.
Jó étvágyat!
a forgatáshoz kb 10 dkg vaniliás porcukor
A tészta hozzávalóit összedolgozom, kövér rudat formázok belőle, fóliába csomagolom és legalább 45 perce a hűtőbe teszem. Az első adagot sikerült egész éjszakára a hűtőben "nyaraltatni", semmi gondja nem volt, másnap reggel remekül tudtam dolgozni a tésztával.
A hidegről kivett tésztából kisebb darabokat vágok, ezeket nagyjából 2 cm átmérőjű rúddá formázom, majd durván 1 cm-nyi vastag darabokat vágok. Ezeket kicsit megsirítem, tenyér között max ujjnyi hosszúságú kifliket formázok belőlük. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom, majd 180 fokra előmelegített sütőben (légkev. 175 fok) 12-15 percig sütöm. A kiflik nem kell színt váltsanak, éppen picit veszítenek eredeti sápadtságukból a sütés során.
A vaniliás porcukrot (ha nincs, normál porcukrot) mélytányérba szórom, a kifliket még forróm beleforgatom.
Tipp & trükk: az éppencsak kisült, még forró kiflik törékenyek. A sok morzsalékot elkerülendő érdemes széles, lapos falapáttal alájuk nyúlva kivenni a tepsiből, egy sor vaniliás porcukorra tenni, majd egy adaggal meghinteni. Ezalatt éppen annyit hűlnek a hókiflik, hogy már biztos kézzel lehet tányérra sorakoztatni őket.
A recept szerint jól záródó sütis dobozban sokáig eláll. Biztos, de igazság szerint nálunk egyik adagból sem maradt három napnál hosszabban.
Jó étvágyat!
5 megjegyzés:
Szia!
Minden karácsony egyik fontos kelléke nálunk!
Isteni:)
Igen, igen....Nálunk is!!!Anyukám meg egész gyerekkoromban kötelező jelleggel sütötte minden ünnepen! Nagyon finom!!!
A jó öreg hókifli, diszkrét ám mégis előkelő. Imádom!!
Ősszel sütöttem, hogy majd milyen jó lesz fémdobozba zárva, és hébe-hóba rájárhatunk a finomságra.
Aha! 2 nap alatt elpusztítottuk :-)
Úgy nézem nálunk is gyakori, visszatérő vendég lesz :-)
Megjegyzés küldése