Hókifli - dióval, mandulával
hozzávalók (kb 60-70 db)
25 dkg liszt
20 dkg darált dió/mandula (vagy vegyesen)
12,5 dkg cukor
12,5 dkg cukor
2 tojássárga
20 dkg vaj
kis csipet só
a forgatáshoz kb 10 dkg vaniliás porcukor
A tészta hozzávalóit összedolgozom, kövér rudat formázok belőle, fóliába csomagolom és legalább 45 perce a hűtőbe teszem. Az első adagot sikerült egész éjszakára a hűtőben "nyaraltatni", semmi gondja nem volt, másnap reggel remekül tudtam dolgozni a tésztával.
A hidegről kivett tésztából kisebb darabokat vágok, ezeket nagyjából 2 cm átmérőjű rúddá formázom, majd durván 1 cm-nyi vastag darabokat vágok. Ezeket kicsit megsirítem, tenyér között max ujjnyi hosszúságú kifliket formázok belőlük. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom, majd 180 fokra előmelegített sütőben (légkev. 175 fok) 12-15 percig sütöm. A kiflik nem kell színt váltsanak, éppen picit veszítenek eredeti sápadtságukból a sütés során.
A vaniliás porcukrot (ha nincs, normál porcukrot) mélytányérba szórom, a kifliket még forróm beleforgatom.
Tipp & trükk: az éppencsak kisült, még forró kiflik törékenyek. A sok morzsalékot elkerülendő érdemes széles, lapos falapáttal alájuk nyúlva kivenni a tepsiből, egy sor vaniliás porcukorra tenni, majd egy adaggal meghinteni. Ezalatt éppen annyit hűlnek a hókiflik, hogy már biztos kézzel lehet tányérra sorakoztatni őket.
A recept szerint jól záródó sütis dobozban sokáig eláll. Biztos, de igazság szerint nálunk egyik adagból sem maradt három napnál hosszabban.
Jó étvágyat!
a forgatáshoz kb 10 dkg vaniliás porcukor
A tészta hozzávalóit összedolgozom, kövér rudat formázok belőle, fóliába csomagolom és legalább 45 perce a hűtőbe teszem. Az első adagot sikerült egész éjszakára a hűtőben "nyaraltatni", semmi gondja nem volt, másnap reggel remekül tudtam dolgozni a tésztával.
A hidegről kivett tésztából kisebb darabokat vágok, ezeket nagyjából 2 cm átmérőjű rúddá formázom, majd durván 1 cm-nyi vastag darabokat vágok. Ezeket kicsit megsirítem, tenyér között max ujjnyi hosszúságú kifliket formázok belőlük. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom, majd 180 fokra előmelegített sütőben (légkev. 175 fok) 12-15 percig sütöm. A kiflik nem kell színt váltsanak, éppen picit veszítenek eredeti sápadtságukból a sütés során.
A vaniliás porcukrot (ha nincs, normál porcukrot) mélytányérba szórom, a kifliket még forróm beleforgatom.
Tipp & trükk: az éppencsak kisült, még forró kiflik törékenyek. A sok morzsalékot elkerülendő érdemes széles, lapos falapáttal alájuk nyúlva kivenni a tepsiből, egy sor vaniliás porcukorra tenni, majd egy adaggal meghinteni. Ezalatt éppen annyit hűlnek a hókiflik, hogy már biztos kézzel lehet tányérra sorakoztatni őket.
A recept szerint jól záródó sütis dobozban sokáig eláll. Biztos, de igazság szerint nálunk egyik adagból sem maradt három napnál hosszabban.
Jó étvágyat!
Szia!
VálaszTörlésMinden karácsony egyik fontos kelléke nálunk!
Isteni:)
Igen, igen....Nálunk is!!!Anyukám meg egész gyerekkoromban kötelező jelleggel sütötte minden ünnepen! Nagyon finom!!!
VálaszTörlésA jó öreg hókifli, diszkrét ám mégis előkelő. Imádom!!
VálaszTörlésŐsszel sütöttem, hogy majd milyen jó lesz fémdobozba zárva, és hébe-hóba rájárhatunk a finomságra.
VálaszTörlésAha! 2 nap alatt elpusztítottuk :-)
Úgy nézem nálunk is gyakori, visszatérő vendég lesz :-)
VálaszTörlés