Bemutatom Gyöngyikejesztanyut, aki nemcsak Manó keresztanyukája és unokatestvérem, de szívemnek igen kedves barátnőm is.
24 dkg liszt
16 dkg margarin
8 dkg porcukor
2 tojássárgája
baracklekvár
hozzávalók - töltelék
fél kiló tehéntúró
3 tojássárgája
15 dkg kristálycukor
2 ek búzadara
2 cs.vaniliás cukor
2 ek mazsola (aki nem szereti, kihagyható; ha kerül bele, érdemes kicsit beáztatni)
egy citrom reszelt héja
2 tojás fehérjének felvert habja
hozzávalók - hab
3 tojásfehérje (2 marad a tészta hozzávalóiból + 1 a tölteléktől)
9 dkg kristálycukor
5 csepp citromlé

A tészta hozzávalóit, a baracklekvár kivételével, összegyúrjuk és hűtőben fél órát pihentetjük.

Kinyújtjuk és lisztezett tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk a tészta tetejét, majd előmelegített sütőben (160-180 fokon) 20 percet sütjük.

Kivesszük és baracklekvárral vékonyan megkenjük a még meleg sütemény alapot.

Amíg a lekvár dermed (kb 5 perc) összeállítjuk a tölteléket:

a hozzávalókat a két tojásfehérje kivétel jól összedolgozzuk, majd lazítjuk a 2 fehérjéből vert habbal (ezt már csak lazán hozzákeverjük).

Elkészítjük a habot is: a tojásfehérjéket a cukorral fényesre verjük, majd a végén, mikor már majdnem kemény, hozzáadjuk a pár csepp citromlevet, mert ez keményíti a habot.

A kissé megdermedt lekváros tésztára tesszük és elsimítjuk a tölteléket

, ezen a habot

, majd visszatesszük a sütőbe, alacsonyabb fokra (az enyémet, mivel nem légkeverős, csak sima sütő, a 4. fokon hagyom(, kb. 30 percet, ameddig szépen megpirul a hab és átsül a sütemény. Ezután még 10 percet nyitott sütőajtónál, lassú tűznél kicsit megszárítjuk a habot. Akkor jó, ha már kezd egy kicsit töredezni a hab rajta.
hát nem ínycsiklandó?

Jó étvágyat!
Sőt.
Mostantól alkotó- és tiszteletbeli blogtárs is :-)
Rögtön legelső receptje maga a csábítás, és bizony már dalba is foglalták ..., legalábbis meggyőződésem, hogy a közismert örökzöld sláger ehhez a sütihez íródott, hiszen még mogyoró is van a tetején.
Mostantól alkotó- és tiszteletbeli blogtárs is :-)
Rögtön legelső receptje maga a csábítás, és bizony már dalba is foglalták ..., legalábbis meggyőződésem, hogy a közismert örökzöld sláger ehhez a sütihez íródott, hiszen még mogyoró is van a tetején.
Személy szerint csak ajánlani tudom, nálunk hétvégén került terítékre.
Rákóczi túrós
hozzávalók - tészta
Rákóczi túrós
hozzávalók - tészta
24 dkg liszt
16 dkg margarin
8 dkg porcukor
2 tojássárgája
baracklekvár
hozzávalók - töltelék
fél kiló tehéntúró
3 tojássárgája
15 dkg kristálycukor
2 ek búzadara
2 cs.vaniliás cukor
2 ek mazsola (aki nem szereti, kihagyható; ha kerül bele, érdemes kicsit beáztatni)
egy citrom reszelt héja
2 tojás fehérjének felvert habja
hozzávalók - hab
3 tojásfehérje (2 marad a tészta hozzávalóiból + 1 a tölteléktől)
9 dkg kristálycukor
5 csepp citromlé

A tészta hozzávalóit, a baracklekvár kivételével, összegyúrjuk és hűtőben fél órát pihentetjük.


Kinyújtjuk és lisztezett tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk a tészta tetejét, majd előmelegített sütőben (160-180 fokon) 20 percet sütjük.

Kivesszük és baracklekvárral vékonyan megkenjük a még meleg sütemény alapot.

Amíg a lekvár dermed (kb 5 perc) összeállítjuk a tölteléket:

a hozzávalókat a két tojásfehérje kivétel jól összedolgozzuk, majd lazítjuk a 2 fehérjéből vert habbal (ezt már csak lazán hozzákeverjük).



Elkészítjük a habot is: a tojásfehérjéket a cukorral fényesre verjük, majd a végén, mikor már majdnem kemény, hozzáadjuk a pár csepp citromlevet, mert ez keményíti a habot.

A kissé megdermedt lekváros tésztára tesszük és elsimítjuk a tölteléket

, ezen a habot

, majd visszatesszük a sütőbe, alacsonyabb fokra (az enyémet, mivel nem légkeverős, csak sima sütő, a 4. fokon hagyom(, kb. 30 percet, ameddig szépen megpirul a hab és átsül a sütemény. Ezután még 10 percet nyitott sütőajtónál, lassú tűznél kicsit megszárítjuk a habot. Akkor jó, ha már kezd egy kicsit töredezni a hab rajta.



Jó étvágyat!
1 megjegyzés:
Nagyon szeretjük a Rákóczi túróst...Most, hogy említed, rég nem csináltam, kellene!Tényleg ínycsiklandó!!
Megjegyzés küldése