Oldalak

2009. jan. 15.

Jaj, de jó a habos sütemény - Gyöngyikejesztanyu

Bemutatom Gyöngyikejesztanyut, aki nemcsak Manó keresztanyukája és unokatestvérem, de szívemnek igen kedves barátnőm is.
Sőt.
Mostantól alkotó- és tiszteletbeli blogtárs is :-)

Rögtön legelső receptje maga a csábítás, és bizony már dalba is foglalták ..., legalábbis meggyőződésem, hogy a közismert örökzöld sláger ehhez a sütihez íródott, hiszen még mogyoró is van a tetején.
Személy szerint csak ajánlani tudom, nálunk hétvégén került terítékre.

Rákóczi túrós

hozzávalók - tészta

24 dkg liszt
16 dkg margarin
8 dkg porcukor
2 tojássárgája

baracklekvár

hozzávalók - töltelék

fél kiló tehéntúró
3 tojássárgája
15 dkg kristálycukor
2 ek búzadara
2 cs.vaniliás cukor
2 ek mazsola (aki nem szereti, kihagyható; ha kerül bele, érdemes kicsit beáztatni)
egy citrom reszelt héja
2 tojás fehérjének felvert habja

hozzávalók - hab

3 tojásfehérje (2 marad a tészta hozzávalóiból + 1 a tölteléktől)
9 dkg kristálycukor
5 csepp citromlé



A tészta hozzávalóit, a baracklekvár kivételével, összegyúrjuk és hűtőben fél órát pihentetjük.



Kinyújtjuk és lisztezett tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk a tészta tetejét, majd előmelegített sütőben (160-180 fokon) 20 percet sütjük.



Kivesszük és baracklekvárral vékonyan megkenjük a még meleg sütemény alapot.



Amíg a lekvár dermed (kb 5 perc) összeállítjuk a tölteléket:



a hozzávalókat a két tojásfehérje kivétel jól összedolgozzuk, majd lazítjuk a 2 fehérjéből vert habbal (ezt már csak lazán hozzákeverjük).



Elkészítjük a habot is: a tojásfehérjéket a cukorral fényesre verjük, majd a végén, mikor már majdnem kemény, hozzáadjuk a pár csepp citromlevet, mert ez keményíti a habot.



A kissé megdermedt lekváros tésztára tesszük és elsimítjuk a tölteléket



, ezen a habot



, majd visszatesszük a sütőbe, alacsonyabb fokra (az enyémet, mivel nem légkeverős, csak sima sütő, a 4. fokon hagyom(, kb. 30 percet, ameddig szépen megpirul a hab és átsül a sütemény. Ezután még 10 percet nyitott sütőajtónál, lassú tűznél kicsit megszárítjuk a habot. Akkor jó, ha már kezd egy kicsit töredezni a hab rajta.

hát nem ínycsiklandó?



Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon szeretjük a Rákóczi túróst...Most, hogy említed, rég nem csináltam, kellene!Tényleg ínycsiklandó!!