Ezek a forró keresztes bucik valójában hagyományosan angol húsvéti sütemények. Szerencsére nem lázadoztak, amiért a kissé még morc januárban, jóval húsvét előtt kerültek megsütésre.
Nevüket a bucik tetején fehérlő keresztről kapták. A leírás szerint a tetejükön keresztes bucik még a kereszténység előtti korszakból származnak, s eredetileg a kereszt a négy évszakot jelképezte, valószínüleg csak később vált a nagypéntek és a keresztre feszítés jelképévé ... s így került be, réges-régen, a hagyományos angol húsvéti menüsorba.
A mézes fűszerkeverék (ánizs, kardamon, szegfűszeg), a fahéj és a kandírozott gyümölcsök ízében is ünnepivé varázsolják ezt az amúgy könnyen és gyorsan elkészíthető péksüteményt.
Hot Cross Bun
Hot Cross Bun
hozzávalók - bucikhoz (12 db)
210 ml tej
1 tojás
450 gr liszt
1,5 tk mézessütemény fűszerkeverék
1/2 tk őrölt fahéj
1/2 tk só
50 gr cukor
50 gr margarin
1,5 tk szárított élesztő
125 gr kandírozott gyümölcs (vagy kandírozott gyümölcshéj, mazsola, aszalt ribizli)
hozzávalók - kereszthez
50 gr liszt
25 gr margarin
2-3 ek víz
hozzávalók - kenéshez
30 ml tej
25 gr cukor
A tejet és tojást a kenyérsütő gép formájába teszem, rászórom a lisztet, úgy, hogy eltakarja a folyadékot, majd a fűszerkeveréket és a fahéjat is beleteszem. A sót, vajat, cukrot a kenyérsütőgép formájának külön-külön sarkába, a liszt tetejére teszem, végül középre az élesztőt egy előre kialakított kis mélyedésbe, úgy, hogy ne érjen se a sóhoz, cukorhoz, se a liszt alatti tej-tojás keverékhez. Dagasztó programot indítok.
Amíg a gép szorgalmasan dolgozza a tésztát, apróra vágom a kandírozott gyömölcsöket.
Az én gépem sajnos nem jelez a dagasztási idő lejárta előtt pár perccel, ezért figyelem, 20 percig tart a dagasztó program, az utolsó 5 perc előtt hozzáadom a tésztához a felaprított kandírozott gyümölcsöt. (ugyanekkor tenném hozzá a mazsolát vagy aszalt ribizlit, ha azzal készíteném)
A hólyagosra dagasztott tésztát enyhén lisztezett lapra borítom, gyengéden átgyúrom, majd 12 darabra osztom.
A darabokból egyenként gömböcöt formázok és tisztes távolságra egymástól sütőpapíros tepsibe (sütőlemezre) teszem. A gömböcöket, olajjal egészen vékonyan megkent fólia alatt, kicsit több, mint fél óráig meleg helyen kelesztem (vagy míg majdnem duplájukra nőnek).
Ezalatt egy tálkában összemorzsolom a kereszthez való lisztet és margarint és éppen csak annyi vizet teszek hozzá, hogy lágy, nyomózsákból nyomható masszát kapjak (durván picivel több, mint 2 ek vizet használtam, ek méretétől is függ).
Előmelegített sütőbe teszem (200 fok légkev., gázsütő 6. fokozat) és 15-18 perc alatt aranybarnára sütöm.
Sülés alatt összemelegítem a kenéshez kimért tejet és cukrot, majd a sütőből kikapott, még forró bucik tetejét jól átkenem a cukros tejjel. Rácsra szedve hagyom kihűlni.
Jó étvágyat!
4 megjegyzés:
Oké, megyünk reggelizni :-)
Micsoda illatok bújhattak elő a sütőből...
Csatlakozom a reggelihez:))Imádom a kandírozott gyümölcsöt!
Garffyka,
angolból is fordítasz reciket, ugye? Csak abból gondolom, mert ezek különlegesek és még sosem láttam ilyet...
Beizzítom a kis saját fordítómat, keresgéljen nekem:)))Én inkább a németre vállkozom.
Ja,még valami: ma szólt nekem is Vesta, hogy az órát hogy kell beállítani, látom, nálad is késik-vagy siet???
Menj a Beállítások-ra,- katt a Formázás-ra és ott a budapesti időzóna beállításra- majd a mentés a végén.
Viki, szeretettel várunk :-)
Trinity, köszönöm, megnézem, beállítom.
Angol receptek - gondolkodtam, hogy legyenek angol post-k is, de nem tudom, hogy tudnék egy "fület" varázsolni, hogy legyen nyelvválasztási lehetőség ... Max mester sem tudja, ebből kiindulva gondolom, hogy a bloggeren esetleg nem lehet "fülezni".
Megjegyzés küldése