Tudvalevőleg, a krém egyik elengedhetetlen alkotóeleme a padlizsán. Sütve, pucolva, lecsepegtetve, összevágva/mixelve.
Nálunk hagyományosan majonézzel készül, tehát a krém másik alapeleme a majonéz. Lehet használni bolti tubusosat, de alig kicsivel több ráfordítással lehet házilag is keverni. És azért teljesen más a házi majonézzel készült padlizsánkrém. Ha másért nem, hát az E-k határozottan érzékelhető hiánya miatt :-)
Majonéz
hozzávalók - alap
tojássárga
olaj
türelem :-)
hozzávalók - ízlés és felhasználási cél szerint
tejföl
mustár
só, bors
citromlé
fokhagyma
pirospaprika
A hétvégi 1 kg padlizsánhoz (sült, hámozott padlizsánhús) három tojásból készült majonéz. Tekintettel arra, hogy maradt is belőle, úgy gondolom, két tojásból elég lett volna.
Csak a tojássárgákra van szükségem, a fehérjéket, ha nem használom el aznap, kis pohárkába teszem és lefedve mélyhűtöm. Felengedés után piskótába talán nem, rántottához, kevésbé kényes kevert sütihez, sütik tetejének bekenéséhez tökéletes.
Kényelmesen elhelyezkedem, ölembe konyharuha és az edényke a tojássárgákkal, bal kezemben az olajos üveg. Kezdetben szinte cseppenként adagolom az olajat és folyamatosan keverem az edényke tartalmát. A későbbiekben is egészen apránként, nagyon vékony csíkban folytatva adom az olajat az egyre dúsuló, sűrű krém állagú masszához. Becsapós, mert egyre tömörebbnek látszik, de a tojássárgás-olajos keverék eléggé instabil, ha megbillen az olaj, könnyen kicsapódhat. Ez esetben sincs semmi veszve, felütök egy másik tojást és annak a sárgájához kiskanalanként hozzákeverem a kicsapódottat.
Ilyen lesz az alap, csak tojássárga és olaj. Sűrű, egybeálló, kemény.
Ezt aztán, felhasználástól is függően, továbbdolgozom, ízesítem.
Általában apránként tejfölt keverek hozzá és cseppenként kevéske citromlevet. Fűszerek: só, bors, ez utóbbi frissen őrölt, kedvemtől függően használok fehér-, fekete- vagy színes borst.
Különleges ízt kap, ha 1-2 gerezd reszelt fokhagymát teszek hozzá. És enyhe pírral csábít, ha csipetnyi pirospaprikával fűszerezem.
Jó étvágyat!
7 megjegyzés:
Konkrétan a nyálam csurog, csak nyelek a képek láttán!!
Viki,
nagyon fini volt!!!
Én nem így készítem, az ebben a jó, hogy mindenki másképpen közelíti meg a kérdést-és egész más ízek jönnek létre....
Szia Garffyka!
Én is így készítem a majonézt, azzal a különbséggel, hogy a tojás sárgájához teszek egy evőkanálnyi (kb a sárga nagyságának megfelelő mennyiséget) mustárt és így kezdem adagolni hozzá az olajat. Soha sem csapódott ki eddig az olaj, akár milyen mennyiségben adagolom a keveréskor.
Dóri, jó tipp, köszönöm.
Évekig kaptam lefagyasztott tojásfehérjéket,nem is használtam más tojást.A felengedett fehérjékből teljesértékű habot lehet verni,nyugodtan kipróbálhatod!Sőt, majonézt is a fehérjéből készítettem(igaz,kicsit sápadt volt,de nekem akkor arra volt szükségem)
Évekig kaptam lefagyasztott tojásfehérjéket,nem is használtam más tojást.A felengedett fehérjékből teljesértékű habot lehet verni,nyugodtan kipróbálhatod!Sőt, majonézt is a fehérjéből készítettem(igaz,kicsit sápadt volt,de nekem akkor arra volt szükségem)
Zsóka, már tudom, hogy fagyasztott és felengedett tojásfehérjéből szuper hab lesz, ezzel készítem az írókát a többkilónyi mézes sütihez :) Majonézt fehérjéből még nem hallottam, de legközelebb kipróbálom, érdekesnek hangzik.
Megjegyzés küldése