Amikor a kenyér visszaharap :-)
Ez alkalommal mi esszük a rettegett ragadozót, 'aki' mindamellett, hogy roppantul félelmetes, így, tepsiben, töltve, mégis inkább harapnivalónak tűnik :-)
Gyöngyim készítette, formázta, sütötte. Szerényen mindössze ennyit írt, a tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe teszem, a többi, mint a képeken. Szerintem egy fantáziadús szakácsba oltott szobrászművész alkotását láthatjuk.
Krokodil
hozzávalók - tészta
50 dkg liszt
250 ml langyos tej
1 kiskanál cukor és só
fél kocka friss élesztő
100 gr tejföl
hozzávalók - töltelék
tulajdonképpen, ízlés szerint, bármivel lehet tölteni, tetszés szerint, nálunk most így készült:
fél kiló csirke mell
2 evőkanál olaj
egy fej vöröshagyma
2 tojás
csipetnyi bazsalikom, őrölt fehér bors, majoránna, só, fűszerpaprika
25 dkg sajt (tetszés szerint, bármilyen)
3 db ecetes uborka
egy kaliforniai piros paprika
hozzávalók - kenéshez
egy egész tojás
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe tesszük - a legtöbb gépnél alóla kerülnek a nedves összetevők, tehát a tej és a tejföl, rá a liszt, a só és a cukor, majd rámorzsoljuk az élesztőt is, úgy, hogy ne érjen se a sóhoz, se a cukorhoz. Dagasztó-kelesztő programot indítunk.
Amíg a gép dologzik, elkészítjük a tölteléket.
A hagymát apróra vágjuk és az olajon aranyszínűre üvegesítjük. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk rátesszük a hagymára és megpirítjuk.
Hagyjuk kicsit kihűlni, hozzátesszük a 2 db tojást és jól összekevjük az egészet. Szintén belevegyítjük a kockára vágott paprikát.
A megkelt tésztát lisztezett lapítóra vesszük, enyhén átgyúrjuk, kinyújtjuk és derelyemetsző vagy kés segítségével szabályos téglalap formára vágjuk. A leeső tésztadarabokból készül majd a krokodil lába.
Hosszanti oldalait középtájon, derelyemetszővel (vagy éles késsel) srégen bevágjuk, nagyjából kétharmadig, mindkét oldalon. Első lépésként négy-négy vágást készítünk, ha a töltelék túllóg a vágott részen, akkor továbbiakat készítünk. Nagyjából a töltelék teljes hosszában érdemes bevágni, így szebben formázható majd.
A tölteléket a vágások közé halmozzuk-rendezzük, rátesszük hosszában a három uborkát, majd az egészet beborítjuk a reszelt sajttal.
Fonás szerűen felhajtogatjuk a csíkokat kétoldalról
, egyet jobbról, egyet balról
majd a maradék tésztát úgy rendezzük, hogy krokodil formát kapjunk.
A korábban levágott tésztacsíkból megformázzuk a lábait, majd tojássárgával a kroki testéhez ragasztjuk.
így készül a lába
Ollóval kicicomázzuk, azaz rásegítünk, hogy a krokodilunknak szép rücsis bőre legyen.
időnként milyen kevésbe kerül a szépség ... elég hozzá egy jó konyhai olló :-)
Két borsszemből szemet ragasztunk, majd az egészet átkenjük a felvert tojással.
Előmelegített, 180 fok, sütőben 40-45 percig sütjük.
hamm! bekaplak! kérdés, ez esetben ki kit
Mit mondjak, valóban félelmetes és valóban ennivaló :-)
Többen is elkészítették már és a fényképek annyira jó útmutatók, azt hiszem, én is betervezem :-)
Jó étvágyat!
Ez alkalommal mi esszük a rettegett ragadozót, 'aki' mindamellett, hogy roppantul félelmetes, így, tepsiben, töltve, mégis inkább harapnivalónak tűnik :-)
Gyöngyim készítette, formázta, sütötte. Szerényen mindössze ennyit írt, a tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe teszem, a többi, mint a képeken. Szerintem egy fantáziadús szakácsba oltott szobrászművész alkotását láthatjuk.
Krokodil
hozzávalók - tészta
50 dkg liszt
250 ml langyos tej
1 kiskanál cukor és só
fél kocka friss élesztő
100 gr tejföl
hozzávalók - töltelék
tulajdonképpen, ízlés szerint, bármivel lehet tölteni, tetszés szerint, nálunk most így készült:
fél kiló csirke mell
2 evőkanál olaj
egy fej vöröshagyma
2 tojás
csipetnyi bazsalikom, őrölt fehér bors, majoránna, só, fűszerpaprika
25 dkg sajt (tetszés szerint, bármilyen)
3 db ecetes uborka
egy kaliforniai piros paprika
hozzávalók - kenéshez
egy egész tojás
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe tesszük - a legtöbb gépnél alóla kerülnek a nedves összetevők, tehát a tej és a tejföl, rá a liszt, a só és a cukor, majd rámorzsoljuk az élesztőt is, úgy, hogy ne érjen se a sóhoz, se a cukorhoz. Dagasztó-kelesztő programot indítunk.
Amíg a gép dologzik, elkészítjük a tölteléket.
A hagymát apróra vágjuk és az olajon aranyszínűre üvegesítjük. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk rátesszük a hagymára és megpirítjuk.
Hagyjuk kicsit kihűlni, hozzátesszük a 2 db tojást és jól összekevjük az egészet. Szintén belevegyítjük a kockára vágott paprikát.
A megkelt tésztát lisztezett lapítóra vesszük, enyhén átgyúrjuk, kinyújtjuk és derelyemetsző vagy kés segítségével szabályos téglalap formára vágjuk. A leeső tésztadarabokból készül majd a krokodil lába.
Hosszanti oldalait középtájon, derelyemetszővel (vagy éles késsel) srégen bevágjuk, nagyjából kétharmadig, mindkét oldalon. Első lépésként négy-négy vágást készítünk, ha a töltelék túllóg a vágott részen, akkor továbbiakat készítünk. Nagyjából a töltelék teljes hosszában érdemes bevágni, így szebben formázható majd.
A tölteléket a vágások közé halmozzuk-rendezzük, rátesszük hosszában a három uborkát, majd az egészet beborítjuk a reszelt sajttal.
Fonás szerűen felhajtogatjuk a csíkokat kétoldalról
, egyet jobbról, egyet balról
majd a maradék tésztát úgy rendezzük, hogy krokodil formát kapjunk.
A korábban levágott tésztacsíkból megformázzuk a lábait, majd tojássárgával a kroki testéhez ragasztjuk.
így készül a lába
Ollóval kicicomázzuk, azaz rásegítünk, hogy a krokodilunknak szép rücsis bőre legyen.
időnként milyen kevésbe kerül a szépség ... elég hozzá egy jó konyhai olló :-)
Két borsszemből szemet ragasztunk, majd az egészet átkenjük a felvert tojással.
Előmelegített, 180 fok, sütőben 40-45 percig sütjük.
hamm! bekaplak! kérdés, ez esetben ki kit
Mit mondjak, valóban félelmetes és valóban ennivaló :-)
Többen is elkészítették már és a fényképek annyira jó útmutatók, azt hiszem, én is betervezem :-)
Jó étvágyat!
nagyon jól néz ki, azt hiszem én is ki fogom próbálni :-)
VálaszTörlésManó odáig lenne tőle :-)
VálaszTörlésRáadásul iszonyú finom is, hajrá Garffyka!!!
Ez aztán a türelemjáték-de nagyon jól sikerült, szép kroki...Nem épp az egyszerű kategória! Grt!
VálaszTörlés