Az étteremalakítás tiszteletére :-), a hétvégi töltikét sűrűre hagyott, pikáns sárgaborsó krémleves vezette fel.
Ha az áztatásra szánt néhány órát, egy éjszakát nem számolom, akkor mondhatni, hamar megvan, s attól függően mennyi folyadékot teszek hozzá, alakíthatom kifejezetten sűrű, laktatóra, vagy vékonyabbra, ami elbír maga után egy friss, tavaszi töltikét is.
Ez a krémleves Manapó egyik kedvence, emellett finoman színesíti a leves palettát.
Sárgaborsó krémleves
hozzávalók
0,5 kg sárgaborsó
fél szál murok
fél szál petrezselyem
5 cm póréhagyma
1 kisebb fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
alaplé - vagy pl korábbról maradt, húsoska csirkecsont és víz
tej
só, bors
1 ek olaj, lehet sült paradicsom olaja is
A sárgaborsót előző este, de legalább 2-3 órára hideg vízbe áztatom. Megszívja magát állás közben, ezért úgy töltöm rá a vizet, hogy 3-4 ujjnyira ellepje.
Másnap a fagyasztóból előveszek egy korábbi csirkemell-akcióból kissé húsosra meghagyott, csirkemell csontot.
A zöldségeket megpucolom, nagyobbra kockázom-karikázom, a sárgaborsót leszűröm.
Felmelegítem az olajat, ráteszem a zöldségeket és nagy lángon 3-4 percig pirítom, állandó kevergetés mellett. Ezután ráteszem az alaposan lecsepegtetett sárgaborsót, párszor átforgatom, a zöldségek közé teszem a csirkecsontot és felöntöm vízzel (levescsont híján alaplével). Sózom, megszórom, bőven, frissen reszelt borssal. Annyi levet öntök az edénybe, hogy egy ujjnyira lepje el a zöldségeket. Nagy lángon tartom, amíg elkezd főni, utánna lehúzom a tüzet és fedő alatt, kis lángon nagyjából bő fél órát főzöm.
Amíg a levesem fő, elkészítem a levesbetétként szolgáló pirított kenyérkockákat. Ehhez egy száraz serpenyőt a tűzhelyre teszek, s amíg forrósodik vékonyra szelt kenyeret felkockázok. A kenyérkockákat a serpenyőbe teszem és rázogatva-dobálva néhány perc alatt minden oldalon jól átpirítom. A serpenyőből egy alig nedves szűrőbe borítom a kenyérkockákat, így a keletkezett morzsák kihullanak, illetve a szűrő alig nedvessége megfogja és nem lesz tőlük égett íze a pirított kockáknak, amiket azonmód vissza is teszek a még serpenyőbe. Egy kis vajat dobok a kenyérkockák közé a forró serpenyőbe, és gyors mozdulatokkal rázva-dobálva minden kenyérkockát beleforgatok.
Mivel az összes fokhagymát elültettük a kiskertbe és reggel a zöldségesnél elfelejtettem venni, a forró vajas kenyérkockákat fokhagyma granulátummal szórom meg és párszor összerázom, hogy minden kockára jusson.
A puhára főtt zöldségek közül kiemelem az itt-ott húsos csirkecsontot, a zöldségeket pedig merülő mixerrel pürésítem. Kívánság szerinti sűrűségűre felöntöm, ennyi zöldséghez kb egy bő dl tejet teszek, a többi alaplé vagy víz. Megkóstolom, ha kell utánnaízesítem, felforrósítom, de már nem főzöm.
Tudni kell, a leves állás-hűlés közben besűrűsödik, ezért, ha nem azonnal kerül asztalra, lehet kicsit hígabbra készíteni.
Érdemes fedő alatt vagy nagyon gyakran kevergetve hűteni, hogy ne bőrösödjön a teteje.
A csontról leszedegetem a húst és forró, habzó vajon fél percig megfuttatom, picit megpirítom.
A levest tányérba szedem, és pirított kenyérkockával, csirkehusival megszórva tálalom. Kívánság szerint chilivel csípősítjük.
Jó étvágyat!
Ha az áztatásra szánt néhány órát, egy éjszakát nem számolom, akkor mondhatni, hamar megvan, s attól függően mennyi folyadékot teszek hozzá, alakíthatom kifejezetten sűrű, laktatóra, vagy vékonyabbra, ami elbír maga után egy friss, tavaszi töltikét is.
Ez a krémleves Manapó egyik kedvence, emellett finoman színesíti a leves palettát.
Sárgaborsó krémleves
hozzávalók
0,5 kg sárgaborsó
fél szál murok
fél szál petrezselyem
5 cm póréhagyma
1 kisebb fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
alaplé - vagy pl korábbról maradt, húsoska csirkecsont és víz
tej
só, bors
1 ek olaj, lehet sült paradicsom olaja is
A sárgaborsót előző este, de legalább 2-3 órára hideg vízbe áztatom. Megszívja magát állás közben, ezért úgy töltöm rá a vizet, hogy 3-4 ujjnyira ellepje.
Másnap a fagyasztóból előveszek egy korábbi csirkemell-akcióból kissé húsosra meghagyott, csirkemell csontot.
A zöldségeket megpucolom, nagyobbra kockázom-karikázom, a sárgaborsót leszűröm.
Felmelegítem az olajat, ráteszem a zöldségeket és nagy lángon 3-4 percig pirítom, állandó kevergetés mellett. Ezután ráteszem az alaposan lecsepegtetett sárgaborsót, párszor átforgatom, a zöldségek közé teszem a csirkecsontot és felöntöm vízzel (levescsont híján alaplével). Sózom, megszórom, bőven, frissen reszelt borssal. Annyi levet öntök az edénybe, hogy egy ujjnyira lepje el a zöldségeket. Nagy lángon tartom, amíg elkezd főni, utánna lehúzom a tüzet és fedő alatt, kis lángon nagyjából bő fél órát főzöm.
Amíg a levesem fő, elkészítem a levesbetétként szolgáló pirított kenyérkockákat. Ehhez egy száraz serpenyőt a tűzhelyre teszek, s amíg forrósodik vékonyra szelt kenyeret felkockázok. A kenyérkockákat a serpenyőbe teszem és rázogatva-dobálva néhány perc alatt minden oldalon jól átpirítom. A serpenyőből egy alig nedves szűrőbe borítom a kenyérkockákat, így a keletkezett morzsák kihullanak, illetve a szűrő alig nedvessége megfogja és nem lesz tőlük égett íze a pirított kockáknak, amiket azonmód vissza is teszek a még serpenyőbe. Egy kis vajat dobok a kenyérkockák közé a forró serpenyőbe, és gyors mozdulatokkal rázva-dobálva minden kenyérkockát beleforgatok.
Mivel az összes fokhagymát elültettük a kiskertbe és reggel a zöldségesnél elfelejtettem venni, a forró vajas kenyérkockákat fokhagyma granulátummal szórom meg és párszor összerázom, hogy minden kockára jusson.
A puhára főtt zöldségek közül kiemelem az itt-ott húsos csirkecsontot, a zöldségeket pedig merülő mixerrel pürésítem. Kívánság szerinti sűrűségűre felöntöm, ennyi zöldséghez kb egy bő dl tejet teszek, a többi alaplé vagy víz. Megkóstolom, ha kell utánnaízesítem, felforrósítom, de már nem főzöm.
Tudni kell, a leves állás-hűlés közben besűrűsödik, ezért, ha nem azonnal kerül asztalra, lehet kicsit hígabbra készíteni.
Érdemes fedő alatt vagy nagyon gyakran kevergetve hűteni, hogy ne bőrösödjön a teteje.
A csontról leszedegetem a húst és forró, habzó vajon fél percig megfuttatom, picit megpirítom.
A levest tányérba szedem, és pirított kenyérkockával, csirkehusival megszórva tálalom. Kívánság szerint chilivel csípősítjük.
Jó étvágyat!
Finom lehet így nagyon, hogy még húsos csont is főtt benne!!
VálaszTörlésÉn edddig csak főzeléket készítettem, de kipróbálom így is-kivételesen ezt mindenki szereti!
Pfuj de hogy utáltam ezt régen, és most aztán nagyon megenném!!!!
VálaszTörlésKÉREK!!!!
Max drága, becsomagoltam, nyisd az ablakot :-)
VálaszTörlés