A szakácskönyv a pórias zöldséges sertéshús névvel illeti ezt a főfogást, említést sem téve a pácról vagy a pirított mogyoróról.
Finomságát talán csak gyors elkészülése múlja felül, röpke félóra alatt megfőzhető.
Zöldséges karaj mogyoróval
hozzávalók (kb 4 személy)
45-50 dkg disznóhús (nagyon szép karajt vadásztam, de lehet lapocka vagy comb is)
4 ek méz
4 ek szójaszósz
2 ek étkezési keményítő
3 szál murok
1 szál petrezselyem
két maréknyi zöldpaszuly
só, bors
olaj
alaplé
3-4 ek pörkölt mogyoró

A mézet a szójaszósszal és az étkezési keményítővel simára keverem.
A húst leöblítem, papírtörlővel leitatom és közepes kockákra vágom. Beleteszem a pácba, jól átforgatom, hogy mindenütt érje, lefedem és nagyjából 20 percig konyhahőmérsékleten :-) (pl a pulton) pihentetem, hogy a hús átvegye a pác zamatát.
Általában szobahőmérsékletet jeleznek ... sose értettem ... én nem szoktam a konyhából a szobába cipelni a nyers/félkész ételeket ... :-) (a megjegyzés betudható a mögöttem álló, sütve átvirrasztott éjszakának)
Amíg a hús a páccal kerül közelebbi ismeretségbe, megpucolom a murkot és petrezselymet, ferdén felkarikázom, saccra fél centi vastagra.
A mogyorót durvára aprítom, serpenyőbe teszem, állandó kevergetés mellett megpirítom, amint kész, azon nyomban tányérra teszem, nehogy a forró serpenyőben megégjen.
Egy másik edénybe (kedvenc serpenyőmbe) 3-4 kanálka olajat teszek, felmelegítem, szűrőkanállal rászedem a kockázott húst, és állandó keveréssel minden oldalról megpirítom. Érdemes falapátot használni.
Amikor a hús eléggé elpirult, hozzáteszem a karikázott murkot és petrezselymet, 1-2 percig ezekkel együtt pirítom, majd beleszórom a zöldpaszulyt is és, még mindig nagy lángon, jól átforgatom.

Felöntöm az alaplével és fedő alatt, kis lángon majdnem készre főzöm.
Fennebb veszem a tüzet, a megmaradt páclevet hozzáadom az ételhez és kicsit besűrítem.
Ezúttal, Manó kedvéért masnitésztával kínáltam
,
tálaláskor bőven megszórva a pirított mogyoróval.

Jó étvágyat!
Finomságát talán csak gyors elkészülése múlja felül, röpke félóra alatt megfőzhető.
Zöldséges karaj mogyoróval
hozzávalók (kb 4 személy)
45-50 dkg disznóhús (nagyon szép karajt vadásztam, de lehet lapocka vagy comb is)
4 ek méz
4 ek szójaszósz
2 ek étkezési keményítő
3 szál murok
1 szál petrezselyem
két maréknyi zöldpaszuly
só, bors
olaj
alaplé
3-4 ek pörkölt mogyoró

A mézet a szójaszósszal és az étkezési keményítővel simára keverem.
A húst leöblítem, papírtörlővel leitatom és közepes kockákra vágom. Beleteszem a pácba, jól átforgatom, hogy mindenütt érje, lefedem és nagyjából 20 percig konyhahőmérsékleten :-) (pl a pulton) pihentetem, hogy a hús átvegye a pác zamatát.
Általában szobahőmérsékletet jeleznek ... sose értettem ... én nem szoktam a konyhából a szobába cipelni a nyers/félkész ételeket ... :-) (a megjegyzés betudható a mögöttem álló, sütve átvirrasztott éjszakának)
Amíg a hús a páccal kerül közelebbi ismeretségbe, megpucolom a murkot és petrezselymet, ferdén felkarikázom, saccra fél centi vastagra.
A mogyorót durvára aprítom, serpenyőbe teszem, állandó kevergetés mellett megpirítom, amint kész, azon nyomban tányérra teszem, nehogy a forró serpenyőben megégjen.
Egy másik edénybe (kedvenc serpenyőmbe) 3-4 kanálka olajat teszek, felmelegítem, szűrőkanállal rászedem a kockázott húst, és állandó keveréssel minden oldalról megpirítom. Érdemes falapátot használni.
Amikor a hús eléggé elpirult, hozzáteszem a karikázott murkot és petrezselymet, 1-2 percig ezekkel együtt pirítom, majd beleszórom a zöldpaszulyt is és, még mindig nagy lángon, jól átforgatom.

Felöntöm az alaplével és fedő alatt, kis lángon majdnem készre főzöm.
Fennebb veszem a tüzet, a megmaradt páclevet hozzáadom az ételhez és kicsit besűrítem.
Ezúttal, Manó kedvéért masnitésztával kínáltam

tálaláskor bőven megszórva a pirított mogyoróval.

Jó étvágyat!
3 megjegyzés:
Készül a mai napra és blogol:)))Szépek lettek a fotók is, fincsi husi!!!
Tyü, ez klasssz!!!! :)
De mijaza murok???? én még sosem hallottam róla. Ennyire kezdö vagyok??? :))))
Szia Mian, elnézést, lemaradt a szótár a post végéről.
Murok-sárgarépa; Erdélyben így nevezik.
Megjegyzés küldése