étteremalakítás
Tisztelt Bíróság! Kérem, vegyék figyelembe, hogy az alábbiakat kora reggel és hirtelen felindulásból követtem el. Súlyosbító körülményként hozom fel a gomba részére és enyhítőként magamra nézve, valamint az alábbiak védelmében, hogy a hűtő alsó fiókjában másfél napja ücsörgő gomba a legszebb kérés ellenére sem mászott a fazékba, hogy levesnek főjjön. Hirtelen felindulásom alapját szolgálta ama tény is, hogy az aznapi reggeli kávémba, eddig tisztázatlan körülmények között, méz helyett só került. ...
Ezeket a fasírtmasszával töltött, juhtúróval koronázott gombafejeket még Babar lakomája idején készítettem. Az oda köretnek vajban párolt gombák közül kiválogattam néhány nagyobbat és a fasírtnak szánt masszából lecsippentettem egy keveset. A fenti bevezetéssel ellentétben, egészen finomra sikerült, s mivel a gombák nagyjából két falatnyiak voltak, pikk-pakk el is fogyott az egész.
Hússal, juhtúróval töltött gombafejek
hozzávalók
fasírtnak szánt massza
gomba
juhtúró
kakukkfű
vaj
A gombafejeket megmosom és papírtörlővel kicsit lelapogatom a vizet róluk, a szárakat egészben kitöröm. A fasírtmasszához kanálnyi friss, apróra vágott kakukkfüvet dolgozok. A fejek belsejét megszórom őrölt borssal, az illatos húsos tölteléket a gombafejekbe nyomkodom. Végezetül juhtúrót morzsolok a tetejükre.

Egy fedeles serpenyőbe kanálnyi vajat teszek, habzásig melegítem, beleállítom a töltött gombafejeket és 2-3 percig párolom-pirítom. Aláöntök 2-3 ek vizet, lefedem és közepes tűznél készre párolom.
A húsos-tejbe áztatott zsömlés töltelék megpuhul, a gomba kellemesen egybemarad, de nem lesz rágós, a juhtúró pedig kéjesen olvadó koronaként terpeszkedik az egész tetején.
Habzásig hevített vajon megfuttatott lisztből, ezt tejjel és húslével felöntve, sóval, borssal és szerecsendióval bolondítva, a színhatás kedvéért pirospaprikával megszórva gyenge mártást készítek. Egy perccel azelőtt, hogy késznek nyilvánítanám, egy bő ek-nyi juhtúrót még belemorzsolok, és kevergetve hagyom, hogy szépen elolvadjon.

Jó étvágyat!
Tisztelt Bíróság! Kérem, vegyék figyelembe, hogy az alábbiakat kora reggel és hirtelen felindulásból követtem el. Súlyosbító körülményként hozom fel a gomba részére és enyhítőként magamra nézve, valamint az alábbiak védelmében, hogy a hűtő alsó fiókjában másfél napja ücsörgő gomba a legszebb kérés ellenére sem mászott a fazékba, hogy levesnek főjjön. Hirtelen felindulásom alapját szolgálta ama tény is, hogy az aznapi reggeli kávémba, eddig tisztázatlan körülmények között, méz helyett só került. ...
Ezeket a fasírtmasszával töltött, juhtúróval koronázott gombafejeket még Babar lakomája idején készítettem. Az oda köretnek vajban párolt gombák közül kiválogattam néhány nagyobbat és a fasírtnak szánt masszából lecsippentettem egy keveset. A fenti bevezetéssel ellentétben, egészen finomra sikerült, s mivel a gombák nagyjából két falatnyiak voltak, pikk-pakk el is fogyott az egész.
Hússal, juhtúróval töltött gombafejek
hozzávalók
fasírtnak szánt massza
gomba
juhtúró
kakukkfű
vaj
A gombafejeket megmosom és papírtörlővel kicsit lelapogatom a vizet róluk, a szárakat egészben kitöröm. A fasírtmasszához kanálnyi friss, apróra vágott kakukkfüvet dolgozok. A fejek belsejét megszórom őrölt borssal, az illatos húsos tölteléket a gombafejekbe nyomkodom. Végezetül juhtúrót morzsolok a tetejükre.

Egy fedeles serpenyőbe kanálnyi vajat teszek, habzásig melegítem, beleállítom a töltött gombafejeket és 2-3 percig párolom-pirítom. Aláöntök 2-3 ek vizet, lefedem és közepes tűznél készre párolom.
A húsos-tejbe áztatott zsömlés töltelék megpuhul, a gomba kellemesen egybemarad, de nem lesz rágós, a juhtúró pedig kéjesen olvadó koronaként terpeszkedik az egész tetején.
Habzásig hevített vajon megfuttatott lisztből, ezt tejjel és húslével felöntve, sóval, borssal és szerecsendióval bolondítva, a színhatás kedvéért pirospaprikával megszórva gyenge mártást készítek. Egy perccel azelőtt, hogy késznek nyilvánítanám, egy bő ek-nyi juhtúrót még belemorzsolok, és kevergetve hagyom, hogy szépen elolvadjon.

Jó étvágyat!
5 megjegyzés:
Jaj de csuda jól néz ki! Zuram is biztos nagyon csípné :-)
Ez nagyon finom lehet!!!!
Tényleg sós volt a kávéd?
Fanninak volt egy tréfás, huncut korszaka kb. 6 éve:jól megsózta reggel anyósom kávéját, mielőtt segítőkészen, udvariasan szervírozta neki az ágyba:DDDD
Trinity, félálmomban mellényúltam és fel se tűnt, hogy az aranyló, csöpögő méz helyett fehér, szemcsés vmit kanalazok a feketémbe. Szerencsére nem kortyoltam nagyot belőle.
Fannid nagyon kópé lehetett :-)
Gomba jöhet minden mennyiségben és mindenféle formában! Kár, hogy nincs már juhtúróm! :(
A sós kávétól be lehet lázasodni. Tudom, mert a suliban eljátszottam! :)))
Mian, ha ezt suliskoromban tudtam volna ... :-O
Megjegyzés küldése