Adni, segíteni JÓ.
S a szívből jövő jóra mindig szükség van.
Nemisbéka kezdeményezésében 25 lelkes gasztro-blogger édesanya fogott össze, hogy a konyhánkból, szívből jövő, szívvel készült finomságokkal segíthessünk. Olyan, jelenleg a Lea Otthonban élő édesanyáknak és babáknak, akiknek nemhogy egy szelet sütemény, de a mindennapi betevő és a saját tűzhely melege sem adatott meg.
Csatlakozz és licitálj Te is, hogy a SEGÍTSÜTI segíthessen. Licitálni a posthoz írt megjegyzésekben lehet, április 2-ig. A licit minden segítsüti finomságra 1000 Ft-tól indul, a felső határ nyitott.
A fáradhatatlan licitáló jutalma, a szívbéli jóságon felül, az a tálca finom sütemény, melynek licitjét megnyerte, s melyet természetesen frissen megsütve adunk át, szállítunk, postázunk.
Ez az angol húsvéti sütemény kiscsaládom egyik kedvence. Nevüket a bucik tetején fehérlő keresztről kapták. A gasztro-legenda szerint a tetejükön keresztes bucik még a kereszténység előtti korszakból származnak, s eredetileg a kereszt a négy évszakot jelképezte, valószínüleg csak később vált a nagypéntek és a keresztre feszítés jelképévé ... s így került be, réges-régen, a hagyományos angol húsvéti menüsorba. S most a Segítsüti körforgásán keresztül akár Te is megkóstolhatod.
Hot Cross Bun
hozzávalók - bucikhoz (12 db)
210 ml tej
1 tojás
450 gr liszt
1 tk gyömbér
1/2 tk őrölt fahéj
1/2 tk só
50 gr cukor
50 gr margarin
1,5 tk szárított élesztő
125 gr kandírozott gyümölcs
hozzávalók - kereszthez
50 gr liszt
25 gr margarin
2-3 ek víz
hozzávalók - kenéshez
20 ml tej
2 bő ek juharszirup
10 gr cukor
A tészta hozzávalóit, a kandírozott gyümölcs kivételével, kenyérsütő gépbe pakolom, elindítom a dagaszt-keleszt programot, a dagasztás utolsó öt percében hozzáadom az apróra vágott kandírozott gyümölcsöt és másfél óra múlva enyhén lisztezett deszkára borítom a gyönyörű szálasra, hólyagosra megkelt tésztát.
Finoman átgyúrom és tucatnyi darabra vágom. A darabokat tenyér között gombóccá formázom és sütőpapírral letakart tepsibe, egymástól tisztes távolságra helyezem.
Olajjal leheletvékonyan megkent fólia alatt, meleg helyen 30-40 percig kelesztem, ezalatt szépen megnőnek, majdnem duplájukra.
A kereszthez valókat villával összedolgozom, sűrű, nyomózsákba tehető masszát kapok, s ebből minden buci tetejére keresztet formázok.
Előmelegített, forró (200 fok) sütőbe tolom és 15-18 perc alatt csábítóan aranybarnára sütöm őket.
A sütőből kivéve azon forrón átkenem a tetejüket a tej-juharszirup-cukor keverékével, majd óvatosan rácsra emelem és hűlni teszem.
Az édes, foszlós tésztában hívogatóan bújnak meg a kandírozott gyümölcsdarabkák, a legcsábítóbbak langymelegen vagy hidegen, magában, vajjal, lekvárral.
Jó étvágyat & köszönöm!
Hot Cross Bun
hozzávalók - bucikhoz (12 db)
210 ml tej
1 tojás
450 gr liszt
1 tk gyömbér
1/2 tk őrölt fahéj
1/2 tk só
50 gr cukor
50 gr margarin
1,5 tk szárított élesztő
125 gr kandírozott gyümölcs
hozzávalók - kereszthez
50 gr liszt
25 gr margarin
2-3 ek víz
hozzávalók - kenéshez
20 ml tej
2 bő ek juharszirup
10 gr cukor
A tészta hozzávalóit, a kandírozott gyümölcs kivételével, kenyérsütő gépbe pakolom, elindítom a dagaszt-keleszt programot, a dagasztás utolsó öt percében hozzáadom az apróra vágott kandírozott gyümölcsöt és másfél óra múlva enyhén lisztezett deszkára borítom a gyönyörű szálasra, hólyagosra megkelt tésztát.
Finoman átgyúrom és tucatnyi darabra vágom. A darabokat tenyér között gombóccá formázom és sütőpapírral letakart tepsibe, egymástól tisztes távolságra helyezem.
Olajjal leheletvékonyan megkent fólia alatt, meleg helyen 30-40 percig kelesztem, ezalatt szépen megnőnek, majdnem duplájukra.
A kereszthez valókat villával összedolgozom, sűrű, nyomózsákba tehető masszát kapok, s ebből minden buci tetejére keresztet formázok.
Előmelegített, forró (200 fok) sütőbe tolom és 15-18 perc alatt csábítóan aranybarnára sütöm őket.
A sütőből kivéve azon forrón átkenem a tetejüket a tej-juharszirup-cukor keverékével, majd óvatosan rácsra emelem és hűlni teszem.
Az édes, foszlós tésztában hívogatóan bújnak meg a kandírozott gyümölcsdarabkák, a legcsábítóbbak langymelegen vagy hidegen, magában, vajjal, lekvárral.
Jó étvágyat & köszönöm!
Nagyon szépek lettek!!!
VálaszTörlésElső éjszakai licitálóként 1500.- ft-ot ajánlok a fincsi bucikért!!!!
Trinity, nagyon szépen köszönöm! :-)
VálaszTörlésLehullt a lepel! :) Respekt!!!!
VálaszTörlés2000.
VálaszTörlésJó reggelt!
VálaszTörlésMire idértem, már zajlik az élet: Barátom, ezért én adnék 2500 huf-ot!!
Reggel van, tegnap elaludtam :-) Gratulálok Garffyka :-)))
VálaszTörlésSzívjóságod országos méreteket ölt :-)
Nagyon drukkolok! Tudom, hogy utoléred a vezérmezőnyt!
VálaszTörlésD. Gabi
Emberkék :-), nagyon szépen köszönöm a hajnali-reggeli liciteket :-)
VálaszTörlésÉn is remélem, megy ez még felfele :-)
Jó Reggelt!
VálaszTörlésA süti új ára: legyen mondjuk 3000 Huf!
sok sikert!
Shy
5000 forintot ajánlok, de ha valaki rálicitál, akkor fogok többet is.
VálaszTörlésShy, Sorella és mindenki, köszönöm! Én bizony remélem, hogy lesz, aki rálicitál :-)
VálaszTörlésÉn ezekért a gyönyörű bucikért 6000 forintot adok.
VálaszTörlésNSO
6.200
VálaszTörlésÉhes a család :-) Ráadásul ezek Húsvéti bucik, pont időben érkezik.
Siserehad, az előbbihez.
VálaszTörlésHüppögök az örömtől és meghatottságtól.
VálaszTörlésMindenkinek köszönöm szépen az első nap licitjeit! A kikiáltás még tart :-)
7000 (Graffyka, köztünk szólva, finomak?)
VálaszTörlésSorella, szigorúan négyszemközt, szerintem nagyon! Komolyan. Inkább péksüti, mint süti; jóval édesebb egy briósnál, kalácsosabb-foszlósabb a tésztája, mint pl a briósnak és tele van kandírozott gyümölcssel, a teteje meg tej-cukor-juharszirup keverékkel lekenve. A kedves nyertes licitáló :-)kívánsága szerint sütöm majd mazsolával vagy anélkül, nálunk párom nem szereti a mazsolát, ezért csak kandírgyüm :-)
VálaszTörlésSorella,
VálaszTörlésismerem a receptet-én is gyakran sütöm reggelire a gyerekeknek-igazi csemege!!!!
hurrá!
VálaszTörlésszia Sorella! :-)
VálaszTörlésírj nekem, kérlek, a garffyka kukac gmail pont hu-ra, hogy a friss süti átadás/postázást megbeszéljük, ill a licitfelajánlást gyűjtő szlaszámot megmondhassam.
köszönöm & még egyszer gratulálok :-)