Egy tartalmas, sok zöldséges, galuskás, egyszerre édeskés és savanykás leves utánra készültek ezek a csirkefalatok. Friss, balzsamecetes salátával. És három "sz"-el. Úgymint szójaszósz és szezámmag. Meg egy kis méz és picurka olaj.

Szójapácos, szezámmagos csirkefalatok
hozzávalók
1 csirkemell - és/vagy csirkecomb
4 ek szójaszósz
2 ek cukor - lehet barna cukor, ha van kéznél
1 ek méz - sikerült egy ek-nyit összevakarnom a datolyamézes üvegből, de akác- vagy virágmézzel is nagyon finom
2 ek étkezési keményítő
2 ek olaj
2 bő ek szezámmag
A hús leöblítem, papírtörlővel felitatom, lebőrözöm, kicsontozom, majd falatnyi kockákra vágom.
A páchoz valókat - szójaszósz, cukor, méz, étkezési keményítő - összekeverem és beleforgatom a csirkehúst. Negyedóra-húsz perc időre letakarva érlelem a konyhapulton.
Wokban vagy olyan serpenyőben, ami jól tartja a meleget, megforrósítom a kevéske olajat, majd szűrőkanállal belekanalazom a csirkehúst. Közepesnél kicsit magasabb tűzön, állandó és sűrű kevergetés közben megpirítom a húskockákat minden oldalról. A visszamaradt páchoz teszek nagyjából fél dl vizet, elkeverem, és a szépen megpirult csirkére öntöm, kicsit félrebillentett fedő alatt elrotyogtatom - 3-4 perc -, hogy éppen picurka szaftja maradjon csak.
A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítom (vigyázat, könnyen megég), nagyjából egyharmadát a csirkére szórom és az utolsó keveréssel beleforgatom, a többit tálaláskor szórom az illatos, omlós húsra.
A balzsamecetes saláta alkotóelemeit - 4 fej gomba, 6 karcsú zöldhagyma, egy óriási kaliforniai paprika fele, 1 sápadtzöld TV paprika, 8 csövecske bébikukorica, 4 fej zsenge saláta (a kiskertben termő saláta vagy egészen zsenge még, vagy ilyen picurka fejű marad, nagyjából két bő maréknyi salátalevél) - megmosom, leszárítgatom, feldarabolom: a gombát egészen vékony szeletekre, a bébikukoricát és a hagymát zöldjével együtt karikára, a paprikákat kockára, a salátát pedig nemes egyszerűséggel csak kézzel tépkedem, majd minden zöldséget egy mélyebb tálba szórok.
Az öntethez valókat - 1 ek balzsamecet, fél 1k olivaolaj, fél ek víz, 1 mk mustár, só, bors - kisméretű befőttes üvegbe teszem, rácsavarom a fedelét és alaposan összerázom.
A salátára csak tálalás előtt öntöm és lazán összeforgatom.

Jó étvágyat!
4 megjegyzés:
ffykám ezt most szívesen megkóstolnám! :) Jöhetek?????
Bármikor! :-)
Andriskám kedvence...a kínaiban régebben mindig ezt ette-most már én is gyakran készítem...Egy adagocska fénypostával???:)))
Hű de isteni fini lehetett ez a kombináció!
Ki kell próbálnom :-))
Megjegyzés küldése