Cseresznyés piskótatorta pundingosan
hozzávalók
8 tojás
8 ek cukor
8 ek liszt
1 csapott kk sütőpor
2 ek cukrozatlan kakaópor
1 ek rum vagy konyak
gondolatnyi só
4 bő maréknyi, magozott cseresznye - nem tudom, súlyra mennyi volt, de a cseresznye mennyisége függ a tepsi méretétől is
1 tasak vaníliás pudinpor
1 tasak csokoládés pudingpor
fél-fél tábla ét- és fehér bevonó csoki
7 dl tej
2 ek cukor
A cseresznyét kimagozom.
A tojásokat kettéveszem, a sárgákhoz mérem a cukrot és kézimixerrel addig keverem, amíg megduplázódik, kifehéredik és habos lesz. Kanalanként hozzászitálom a kevéske sütőporral elkevert lisztet és ismét habosra kidolgozom.
A fehérjéket elkezdem habnak felverni, félkemény állagnál hozzáteszem az alig csipetnyi sót és teljesen felverem. Akkor jó, ha a hab megáll a fejtetőre fordított edényben (nem vicc, érdemes kipróbálni, lehet ilyen kemény habot verni). A habot, könnyed mozdulatokkal és inkább keverőlapáttal, mint kézimixerrel, harmadonként a lisztes masszához keverem.
A kimagozott cseresznyét sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. A recept közepes méretű tepsit írt, én mindenképpen kör alakú sütit akartam, és nagyot, így lett a legnagyobb méretű gyümölcstorta formám a kiszemelt céleszköz.
A piskóta massza felét a cseresznyére kanalazom, a másik felébe belekeverem az átszitált kakaóport és rumot, majd a sötét masszát a fehér tésztára egyengetem. A forma alacsony pereme miatt a sütőpapír széleit felfele simítom, hogy a cseresznyére kanalazott tészta a formában maradjon.
Előmelegített, 170 fokos sütőbe teszem és nagyjából 30 percig sütöm, tűpróba nem árt.
A megsült tésztát, formástól, rácsra teszem, hogy hűljön, mikor már csak langyos, átfordítom egy akkora kerek tálcára, ahol kényelmesen elfér, majd tálalni is ezen fogom.

A pudingokat külön-külön megfőzöm, a szokásos fél liter tej helyett csak 3,5 dl tejben, ízenként 1 ek cukorral. A vaníliás pudingba a fehér bevonó csokit, míg a csokoládésba az ét bevonó csokit aprítom bele és keverem simára, selymesre. Az eredeti recept a pudingokhoz habosra kevert vajat ad, én ezt nagyvonalúan kihagytam, mert nem szeretjük a vajas krémeket. A pudingokat hűlni teszem, gyakran kevergetem, hogy ne bőrösödjenek.
Mire a tésztám teljesen kihűl, addigra a pudingok is hidegek, kezdhetem a díszítést. Habkinyomóba kanalazom a vaníliás pudingot, kis pamacsokat és hullámvonalakat rajzolok belőle az átfordított cseresznyés piskóta tetejére, majd csokoládés csokoládépudingra váltok és a "közöket" kitöltöm.
Tálalásig hűtőbe teszem.

A nagyon cseresznyés, pillekönnyű tésztájú, selymes pudinggal bevont finomság mindenkinek ízlett, egyetlen hibája, hogy iszonyú hamar elfogyott.

Jó étvágyat!
4 megjegyzés:
Húha, így ki lehet bírni az életet!
Gyönyörű! És biztos ááááállati finom volt!
Azt gondolom, hogy a gyorsan párolgók közé tartozik-így hát már nem is kérek, mert erről biza lemaradtam:))))
Igen, komoly hátránya, hogy az emberségesen nagy sütiből estére két vékonyka szelet maradt csak, aztán, láss csodát, azoknak is lába kélt :(
DE! ha jöttök, sütök! :D
Jövök én is!!! :)
Megjegyzés küldése