Oldalak

2009. jún. 11.

Torta, fordítva

A hetekben cseresznye dömpingben volt részünk, több, mint két tízliteres vödörnyi mennyiséget kaptunk. A cseresznyés focacciahoz elég sokat elhasználtam és Manapóval megettünk naponta egy-másfél kilónyit. Szerencsére megmentettem magunktól hat maréknyi, ropogós, lédús gyümölcsöt, amit mindenképpen piskótával képzeltem el, így hát irány a jó öreg I*net, receptböngészés indul (ugyanis piskótában elég járatlan vagyok, de mindenképpen azt szerettem volna sütni). Itt és most töredelmesen bevallom, fogalmam sincs honnan, kinek az oldaláról származik az alábbi süti alapötlete. Ha valaki a magáéra ismer, szóljon, és ezúton is szépen köszönöm. Finom volt.

Cseresznyés piskótatorta pundingosan

hozzávalók

8 tojás
8 ek cukor
8 ek liszt
1 csapott kk sütőpor
2 ek cukrozatlan kakaópor
1 ek rum vagy konyak
gondolatnyi só

4 bő maréknyi, magozott cseresznye - nem tudom, súlyra mennyi volt, de a cseresznye mennyisége függ a tepsi méretétől is

1 tasak vaníliás pudinpor
1 tasak csokoládés pudingpor
fél-fél tábla ét- és fehér bevonó csoki
7 dl tej
2 ek cukor

A cseresznyét kimagozom.
A tojásokat kettéveszem, a sárgákhoz mérem a cukrot és kézimixerrel addig keverem, amíg megduplázódik, kifehéredik és habos lesz. Kanalanként hozzászitálom a kevéske sütőporral elkevert lisztet és ismét habosra kidolgozom.
A fehérjéket elkezdem habnak felverni, félkemény állagnál hozzáteszem az alig csipetnyi sót és teljesen felverem. Akkor jó, ha a hab megáll a fejtetőre fordított edényben (nem vicc, érdemes kipróbálni, lehet ilyen kemény habot verni). A habot, könnyed mozdulatokkal és inkább keverőlapáttal, mint kézimixerrel, harmadonként a lisztes masszához keverem.
A kimagozott cseresznyét sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. A recept közepes méretű tepsit írt, én mindenképpen kör alakú sütit akartam, és nagyot, így lett a legnagyobb méretű gyümölcstorta formám a kiszemelt céleszköz.
A piskóta massza felét a cseresznyére kanalazom, a másik felébe belekeverem az átszitált kakaóport és rumot, majd a sötét masszát a fehér tésztára egyengetem. A forma alacsony pereme miatt a sütőpapír széleit felfele simítom, hogy a cseresznyére kanalazott tészta a formában maradjon.
Előmelegített, 170 fokos sütőbe teszem és nagyjából 30 percig sütöm, tűpróba nem árt.
A megsült tésztát, formástól, rácsra teszem, hogy hűljön, mikor már csak langyos, átfordítom egy akkora kerek tálcára, ahol kényelmesen elfér, majd tálalni is ezen fogom.



A pudingokat külön-külön megfőzöm, a szokásos fél liter tej helyett csak 3,5 dl tejben, ízenként 1 ek cukorral. A vaníliás pudingba a fehér bevonó csokit, míg a csokoládésba az ét bevonó csokit aprítom bele és keverem simára, selymesre. Az eredeti recept a pudingokhoz habosra kevert vajat ad, én ezt nagyvonalúan kihagytam, mert nem szeretjük a vajas krémeket. A pudingokat hűlni teszem, gyakran kevergetem, hogy ne bőrösödjenek.
Mire a tésztám teljesen kihűl, addigra a pudingok is hidegek, kezdhetem a díszítést. Habkinyomóba kanalazom a vaníliás pudingot, kis pamacsokat és hullámvonalakat rajzolok belőle az átfordított cseresznyés piskóta tetejére, majd csokoládés csokoládépudingra váltok és a "közöket" kitöltöm.
Tálalásig hűtőbe teszem.



A nagyon cseresznyés, pillekönnyű tésztájú, selymes pudinggal bevont finomság mindenkinek ízlett, egyetlen hibája, hogy iszonyú hamar elfogyott.



Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

  1. Húha, így ki lehet bírni az életet!

    Gyönyörű! És biztos ááááállati finom volt!

    VálaszTörlés
  2. Azt gondolom, hogy a gyorsan párolgók közé tartozik-így hát már nem is kérek, mert erről biza lemaradtam:))))

    VálaszTörlés
  3. Igen, komoly hátránya, hogy az emberségesen nagy sütiből estére két vékonyka szelet maradt csak, aztán, láss csodát, azoknak is lába kélt :(
    DE! ha jöttök, sütök! :D

    VálaszTörlés