S bár nem tartom magunk szolgának, de igazat adok a mondásnak, miszerint lé tartja a szolgát, kötél a gazdát ... csak tudtak valamit az öregek :)
Ez a sok zöldséges leves egy hozzávaló kivételével - krumpli - a saját kiskertünkből van. Hihetetlenül jó érzés kiballagni, kiszedni egy kis vetemény, hagymát, édes zöldfokhagymát, lekapdosni pár maréknyi roppanós fuszulykát, kutakodni a cukkini bokrok mélyén, leszakítani a naptól érett, lédús paradicsomot (jó, ez még tavalyi paradicsom, szerencsére van még másfél adag a fagyasztóban, azzal talán kihúzom, míg idén elkezd érni).
Ezzel tulajdonképpen fel is soroltam a hozzávalókat :) És még a zöldfűszer is saját kertecskéből van :)

Leves a kertből
hozzávalók - tetszés szerinti mennyiség
2 fej hagyma
3 zöldfokhagyma
2 bő marék zöldfuszulyka
murok, petrezselyem zöldjével - ezekhez nemigazán tudom mennyiséget írni, mert a kiskertben még igen zsenge, ezáltal kisebb is, mint a piacon, zöldségesnél árultak, nagyjából 3 murok, 2 petrezselyem lehet "átszámítva"
5 kisebb cukkini - akkor igazán jó, ha alig serdülő
3-4 paradicsom - mint írtam, ez most fagyasztott, még a tavalyi termésből
6 szem krumpli
só, bors,
rozmaring, bazsalikom
1 ek vaj
A zöldségeket megmosom, megpucolom (a cukkinit nem kell, a paradicsom héja lehúzható), a vetemény annyira zsenge, hogy csak megkapargatom a késsel, nincs héja, mit hámozni kelljen. Adottság szerint felkockázom vagy karikára vágom, a hagymát apróra, a fokhagyát kicsit nagyobb darabkákra.
A zöldfűszereket szintén felaprítom.
A vajat habzásig melegítem, rádobom az apróra vágott friss rozmaringot és bazsalikomot, egy-kettőt keverek rajta, máris jön a hagyma, fokhagyma, pár perc párolás után a murok, petrezselyem (a zöldje még nem). Alaposan átforgatom, jöhet a krumpli és a paszuly, egyszer-kétszer ezekkel is megforgatom, majd felöntöm addig, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Nagy lángon tartva megvárom, míg főni kezd, majd visszaveszem a tüzet és félrebillentett fedő alatt szinte teljes puhulásig főzöm. Közben sózom, borsózom.
Beleteszem a cukkinit, felöntöm, a kívánt mennyiségig, majd 2-3 perc fövés után máris jöhet a paradicsom.
A cukkininak csak pár perc kell, a paradicsomnak még ennyi sem, éppen csak fellobbantom vele a levest. Beleszórom az apróra vágott petrezselyemzöldet, átkavarom, megkóstolom, s ha kell, kicsit utánnaízesítem.
Tetszés szerint savanyítom pár csepp házi tárkonyecettel, ezt előre elgondolom, mert ebben az esetben a rozmaringot kihagyom.

Illatos, üde színű, igazi könnyű, nyári leves, félóra se és megvan. Duci virágformára sütött, rozsos cipócskával tálalom.
Jó étvágyat!
Szószedett:
fuszulyka vagy paszuly - zöldbab
vetemény - gyűjtőnév; jelenti a sárgarépát, petrezselymet, paszternákot, stb; minden olyan kiskerti zöldséget, amit apró magról, tehát "vetve", azaz "sózó" mozdulatokkal ültetnek
murok - sárgarépa
6 megjegyzés:
Nagyon gusztusos leveske!:))
Majd kukucsolj be hozzám. Van ott neked valami! :))
Nem vagyok leveses, de ezt most rögtön el bírnám kanalazni!
Nálunk sincs nap, hogy ne lenne leves! Ez a tied pedig most valami mennyei lehet! :)
Nagyon tartalmas, de könnyű leveske!!!
A fuszulyka az a zöldbab?
Jé....
Mikor Zsófi kicsi volt, a kedvenc meséje egy hosszú vers volt, a Saláta Sára....Abban szerepelt Fuszulyka Julka:)))
Édes egy mesevers...
Manócskának nagyon tetszene, olyan kis rímelős, semmi erőszak és van mondanivalója, tanúlsága a vége pedig happy end:))
Levesimádó lévén, muszáj megdícsérnem, milyen szép színes finomságot állítottál össze! Azt nem értem, hogy a nők miért szeretik jobban a leveseket, mint a férfiak? Talán mert nem annyira laktatóak?
Megjegyzés küldése