Nagyon szeretjük a fagylaltot.
Mindhárman.
De nincs fagylaltgépünk.
Lett volna alkalmam venni egyet, potom 10ezer pénzért. Akkor - és most is - sokallottam.
Aztán megnéztem a fagyasztómat. És azóta sem bánom, hogy nem vettem meg azt a fagyigépet. Rengeteg helyet elfoglalna, és így is gondban vagyok sokszor, hova sorakoztassam a rengeteg lefagyasztott zöldséget - tök, cukkini, paradicsom, paszuly, murok, petrezselyem, stb - és félkész és kész ételt - vinette, lecsóalap, húsleves, fasírt, stb.
Szóval fagyigépünk az nincs.
DE! MAX barátomtól kitűnő tippet kaptam - parfé. PARFÉ!
Nem kell hozzá más, mint tejszín, cukor, tej, és fantázia. Na, ez utóbbiból nincs hiány :-)
Mivel parféban még kezdő vagyok és hát egy őzgerinc méretű mennyiség hármunknak egyszerre sok lenne, kis adagokkal dolgoztam és a fagyasztáshoz muffinformát használtam.
Szilvalekváros parfé
hozzávalók - 3 normál muffin méretű parfétortácskához
2 dl habtejszín - nem növényi eredetű!
negyed dl tej
2 púpozott ek cukor
egy tasak habfixáló
4 kk áttört szilvalekvár
A habtejszínt és a tejet alaposan lehűtöm. Ehhez a hűtőből mindkettőt áttettem a fagyasztóba, a tejet csak pár percre, a tejszínt szűk negyed órára.
A szilvalekvárt sűrű szitán áttöröm. (2 perc)
A szilikonos muffinsütőm szintén a mélyhűtőbe teszem.
A habtejszínt, a tejet és a cukrot egy edénybe teszem és kézi mixerrel, a legalacsonyabb fokozaton elkezdem felverni. Mikor félig felvertem, hozzászórom a habfixálót és nagyjából 4 perc alatt egészen sűrű habbá verem, mindig a legalacsonyabb fokozatot használva.
A muffinformát most veszem ki a fagyasztóból.
A habból két ek-nyit a kibélelt formába teszek, rá egy kis szilvalekvárt, megint habot, megint lekvárt, végül habbal lefedem. A forma alját megütögetem, hogy ne maradon benne légbuborék, a tetejét elsimítom, folpackkal lefedem és fagyasztóba teszem. (2 perc)
Másfél-két óra (ekkora formához elegendő ennyi fagyasztás) múlva, izgalommal telve, kiveszem, lehúzom a folpackot, a muffinformából óvatosan kifordítom a parfét és tányérra teszem.
Tálalom.
És bezsebelem a dícséreteket :-)
Gyors & könnyű - az előkészületeket (15 pec fagyasztás) és a parfé fagyasztását (1,5-2 óra) leszámítva nem egészen 10 perc munka.
Jó étvágyat!
Mindhárman.
De nincs fagylaltgépünk.
Lett volna alkalmam venni egyet, potom 10ezer pénzért. Akkor - és most is - sokallottam.
Aztán megnéztem a fagyasztómat. És azóta sem bánom, hogy nem vettem meg azt a fagyigépet. Rengeteg helyet elfoglalna, és így is gondban vagyok sokszor, hova sorakoztassam a rengeteg lefagyasztott zöldséget - tök, cukkini, paradicsom, paszuly, murok, petrezselyem, stb - és félkész és kész ételt - vinette, lecsóalap, húsleves, fasírt, stb.
Szóval fagyigépünk az nincs.
DE! MAX barátomtól kitűnő tippet kaptam - parfé. PARFÉ!
Nem kell hozzá más, mint tejszín, cukor, tej, és fantázia. Na, ez utóbbiból nincs hiány :-)
Mivel parféban még kezdő vagyok és hát egy őzgerinc méretű mennyiség hármunknak egyszerre sok lenne, kis adagokkal dolgoztam és a fagyasztáshoz muffinformát használtam.
Szilvalekváros parfé
hozzávalók - 3 normál muffin méretű parfétortácskához
2 dl habtejszín - nem növényi eredetű!
negyed dl tej
2 púpozott ek cukor
egy tasak habfixáló
4 kk áttört szilvalekvár
A habtejszínt és a tejet alaposan lehűtöm. Ehhez a hűtőből mindkettőt áttettem a fagyasztóba, a tejet csak pár percre, a tejszínt szűk negyed órára.
A szilvalekvárt sűrű szitán áttöröm. (2 perc)
A szilikonos muffinsütőm szintén a mélyhűtőbe teszem.
A habtejszínt, a tejet és a cukrot egy edénybe teszem és kézi mixerrel, a legalacsonyabb fokozaton elkezdem felverni. Mikor félig felvertem, hozzászórom a habfixálót és nagyjából 4 perc alatt egészen sűrű habbá verem, mindig a legalacsonyabb fokozatot használva.
A muffinformát most veszem ki a fagyasztóból.
A habból két ek-nyit a kibélelt formába teszek, rá egy kis szilvalekvárt, megint habot, megint lekvárt, végül habbal lefedem. A forma alját megütögetem, hogy ne maradon benne légbuborék, a tetejét elsimítom, folpackkal lefedem és fagyasztóba teszem. (2 perc)
Másfél-két óra (ekkora formához elegendő ennyi fagyasztás) múlva, izgalommal telve, kiveszem, lehúzom a folpackot, a muffinformából óvatosan kifordítom a parfét és tányérra teszem.
Tálalom.
És bezsebelem a dícséreteket :-)
Gyors & könnyű - az előkészületeket (15 pec fagyasztás) és a parfé fagyasztását (1,5-2 óra) leszámítva nem egészen 10 perc munka.
Jó étvágyat!
3 megjegyzés:
Jól tetted- az őzgerinc már nem 3 személyes..A muffinformákban a tálalási hőmérsékletet is előbb elérheted!
Csókolom, ez k..va jó!!! Bámulatos!
Fagyigéppel dettó ez a bajom, abszolút nincs helye!
Ezek után nem is kell!
CV - köszönöm az őszinte hozzászólást :-D
Most már én is úgy gondolom, hogy még egy jó ideig ne, veszünk fagyigépet.
Trinity - azóta is így alkotom, max több, mint három muffinformácska telik meg, de egy forma nagyjából egy adag, főleg ebéd után :-)
Megjegyzés küldése