Szerencsére, néhány pufók őszibarack társaságában, három banán is ücsörgött a kamrában.
Így lett az alábbi süti. Egészen kicsit garffykásítottam a receptet. A kész süti sajnos, legjobb akaratom ellenére sem lett olyan szépen fényképezhető, mint a NL-s recept, de hát ez van, a profisághoz vezető út göröngyös és bizony akadnak benne finom, de fényképezhetetlen sütik. Azért megettük :-), Manó a banános részét, mi Manapóval az őszibarackosat.
Barackos-banános karamellás süti
hozzávalók - tészta
2 dl joghurt
1,5 dl olaj
1,5 dl cukor
2 ek vaníliás cukor (2 cs.)
3 dl liszt
1 cs. sütőpor
2 tojás
gondolatnyi só
hozzávalók - gyümölcs, karamell
5 nagy fej őszibarack
2 banán
1 ek citromlé
15 dkg cukor
3 ek darált dió
A karamellhez kimért cukrot edénykébe zuttyintom és kis lángra teszem, hogy lassan karamellizálódjon.
Az őszibarackokat megmosom, megtörölgetem, majd cikkekre vágom; a banánokat meghámozom és ferdén felkarikázom; a gyümölcsöket kevéske citromlével meglocsolom, hogy ne barnuljanak.
A tojásokat habosra keverem a cukrokkal, hozzádolgozom a joghurtot és az olajat, majd a sütőporral összekevert lisztet kanalanként beleszitálom és eldolgozom.
Időnként a karamellizálódó cukorra nézek, elkezdett folyósodni. Mikor az egész cukor karamellizálódott, egy kapcsos tortaforma aljába öntöm; igyekszem úgy, hogy mindenhova egyenletesen jusson. Ha a cukor visszakeményedik (pillanatok alatt), kicsit visszateszem a tűzre, hogy felolvadjon.
A cikkezett, karikázott gyümölcsöket kicsit egymásra csúsztatva sűrűn kirakom a cukorral bevont tortaforma alját (egy nagy cikk banános lesz, a többi barackos), majd ráöntöm a tésztát és kicsit a konyhapulthoz ütögetem, hogy a tészta kitöltsön minden rést.
170 fokra előmelegített sütőbe teszem és 40-45 percig sütöm (tűpróba).
Miután kivettem a kész sütit, néhány percig a formában pihentetem, majd egy nagyobb, lapos tálaló tányérra borítom. A forma oldalait lekapcsolom és az alját (ami most felülre került) is leveszem.
A kész barackos-banános karamellás sütiben így a gyümölcsök felülre kerülnek, szerényen meghúzódva az ínycsiklandó karamellás réteg alatt.

Jó étvágyat!
8 megjegyzés:
Sutes kozben nem folyik ki egy kis karamell a formabol? En megjartam egyszer a tortaformaval, de mar nem is tudom mit sutottem, akkora fust lett...
Most ebédelek.
Mehetek-e desszertre? Ugye mehetek???
Edit, nem, szerencsére ez a tortaformám nagyon jól zár, nem folyt ki belőle. De, gondolom, egy kis sütőpapír a forma aljára, úgy, hogy kicsit az oldalára is felsimuljon, sokat segíthet.
Viki drága, gyere persze, az utat úgyis tudod már :)
Hat igen, ezek szerint nem zar tokeletesen. Kiprobalom papirral. Nagyon szeretem a karamelles dolgokat.
Én is nagyon szeretem így, gyümölcsökkel különösen!!
Eddig szilikonos, ergo kiborítható formáben sült az ilyen sütim-ezért nem tudott kifolyni. De a papír is tökéletes!!!
Nagyon jó a fotó! És gondolom az íze sem volt utolsó.
Karulino, ha szereted a karamellás dolgokat, akkor nagyon finom! Manapóm annyira viszont nem rajong a karamelláért, ő diszkréten leszedte a tetejét és a gyümölcs-tésztát ette, de azt jó étvággyal :D
Szentsegtores! En epp azt a karamellt ennem le eloszor!
Megjegyzés küldése