Oldalak

2009. szept. 1.

Gasztro merénylet (? :-)

Tegnap este fél tíz magasságában, mint telő holdból a hullócsillag, belém hasított a gondolat, ejha, nincs mára ebéd, pontosabban, nincs második a karamellizált almaleves után.
Bevallom, bár sokszor megszállott vagyok, így késő este valahogy nem éreztem kedvet, hogy többórás konyhai elfoglaltsággal fürjjel töltött sült kappant készítsek ... így hát maradt a jól bevállt taktika: körülnéztem a kamrában és abból főztem, ami volt. Gyorsan és finomat.

Nagyon szeretem a lecsó minden változatát, s nem ötlehiányra, de erre vezethető vissza, hogy tegnap este ratatouillet rittyentettem.
Ez a francia lecsó is úgy indult, mint a többi, de menet közben megszállt a gasztro kisördög és merész gondolattal elvetettem a frissen aprított bazsalikom és csombor ötletét, s előkaptam Max barátom ajándékát, a wok fűszerkeveréket.
Nem bántam meg. Az ebédem igazi fúziós étel lett, magyar lecsó, francia módra, kínai fűszerkeverékkel.



Ratatouille wok fűszerrel


hozzávalók

1 közepes cukkini
1 közepes padlizsán
2 nagyobb paprika - most piros húsú kápia paprikát használtam
1 nagy fej hagyma
3 nagyobb fej paradicsom
2 ek rizs
só, bors
wok fűszerkeverék
2 ek olaj
2 ek szójaszósz
1 bő kk méz

Kis lábaskában vizet teszek főni, amíg felfő a hagymát megpucolom, a többi zöldséget alaposan megmosom. (2 perc)
Mikor zubog a víz, beledobom a megmosott paradicsomokat, kb 20 mp-re ott hagyom, kiveszem, hideg vízbe átteszem, pár pillanat múlva innen is kiveszem és könnyedén lehúzom a héjukat.
A hagymát nagyobb kockákra vágom, a paprikát kicsumázom és szintén felkockázom, ugyanígy vágom a padlizsánt és a cukkinit is. (kb 4 perc)
Az olajat egy serpenyőben felmelegítem, rádobom a hagymát, közepes lángon aranyszínűre üvegesítem. Jöhet a paprika, párszor ezzel is átkeverem, majd ráteszem a kockázott padlizsánt. Hozzáöntöm a mézet és a szójaszószt, beleszórom a rizset, alaposan átforgatom, aláöntök kb egy dl vizet és lefedem. 8-10 percig együtt párolom, majd a serpenyőbe teszem a cukkinit, átforgatom, és további 3-4 percre visszafedem.
Ezalatt felkockázom a hámozott paradicsomot (aki nagyon nem szereti, kiveheti a magos részét, én nem szoktam), majd ezt is a többi zöldséghez adom.
Fűszerezem, só, frissen őrölt bors és egy bő mk-nyi Max barátom ajándékából.
Átforgatom és fedő nélkül hagyom rotyogni egy kicsit, míg a fölös levél elfövi, de nem hagyom teljesen szárazra.

Így, kevéske rizzsel készítve kenyér sem kell hozzá, a zöldségek sokszínűek és enyhén roppanósak, a szójaszósz, a méz és a wok fűszerkeverék pedig új dimenziókat nyit a megszokott francia lecsó előtt.



Gyors & könnyű - Óra 27 perckor kezdtem el főzni, óra 55 perckor tálalásra készen illatozott a tűzhelyen. A hozzávalók mennyiségén tetszés szerint lehet változtatni, több padlizsánnal, kevesebb cukkinivel, esetleg tökkel, vagy paradicsom nélkül is nagyon finom.

Jó étvágyat!

9 megjegyzés:

  1. Szívesen ennék most egy tányérral belőle:)

    VálaszTörlés
  2. Mez es szojaszosz? Ez nekem soha nem jutott volna eszembe! kiprobalom, en, a lecsok koronazatlan kiralynoje...

    VálaszTörlés
  3. Edit, szerintem nem bánod meg, érdemes kísérletezni.

    Kata, a vacsorára félretett adagot szívesen elfénypostázom :)

    VálaszTörlés
  4. Az a fűszerkeverék... Mennyei! Sült krumplival és krékerrel debütált nálunk, sikerrel!

    Arról nem beszélve, hogy a lecsót akár hidegen is képes vagyok megenni :-) Imádom!

    VálaszTörlés
  5. Viki, szívesen látlak, a héten biztos főzök még egy adagot :)

    VálaszTörlés
  6. Na, ha legközelebb nem lesz sültkappan fürjjel töltve-ha már így felhívtad a hiányára a figyelmem, akkor.....:DDDD

    A francia lecsó jöhetne nekem is!!!

    Én kínaira készülök a wok keverékemmel-még nem jött el az ideje, úgy látszik...De annál finomabb lesz!

    VálaszTörlés
  7. Kepzeld, tegnap BB is lecsot fozott a szuleinek. Mikor hallottam mit tett bele, szabalyosan felhordultem: szolot!
    Azt mondta iszonyuan finom lett.

    VálaszTörlés
  8. Edit, hmmmm, nagyon finom lehet az a szőlős lecsó! Így szőlőt még nem ettem, de káposztás-disznóhusis ételben igen. BB szőlős lecsóját még Lilian VKF! kiírására is elküldheted :)

    VálaszTörlés