Tegnap este fél tíz magasságában, mint telő holdból a hullócsillag, belém hasított a gondolat, ejha, nincs mára ebéd, pontosabban, nincs második a karamellizált almaleves után.
Bevallom, bár sokszor megszállott vagyok, így késő este valahogy nem éreztem kedvet, hogy többórás konyhai elfoglaltsággal fürjjel töltött sült kappant készítsek ... így hát maradt a jól bevállt taktika: körülnéztem a kamrában és abból főztem, ami volt. Gyorsan és finomat.
Nagyon szeretem a lecsó minden változatát, s nem ötlehiányra, de erre vezethető vissza, hogy tegnap este ratatouillet rittyentettem.
Ez a francia lecsó is úgy indult, mint a többi, de menet közben megszállt a gasztro kisördög és merész gondolattal elvetettem a frissen aprított bazsalikom és csombor ötletét, s előkaptam Max barátom ajándékát, a wok fűszerkeveréket.
Nem bántam meg. Az ebédem igazi fúziós étel lett, magyar lecsó, francia módra, kínai fűszerkeverékkel.
Ratatouille wok fűszerrel
hozzávalók
1 közepes cukkini
1 közepes padlizsán
2 nagyobb paprika - most piros húsú kápia paprikát használtam
1 nagy fej hagyma
3 nagyobb fej paradicsom
2 ek rizs
só, bors
wok fűszerkeverék
2 ek olaj
2 ek szójaszósz
1 bő kk méz
Kis lábaskában vizet teszek főni, amíg felfő a hagymát megpucolom, a többi zöldséget alaposan megmosom. (2 perc)
Mikor zubog a víz, beledobom a megmosott paradicsomokat, kb 20 mp-re ott hagyom, kiveszem, hideg vízbe átteszem, pár pillanat múlva innen is kiveszem és könnyedén lehúzom a héjukat.
A hagymát nagyobb kockákra vágom, a paprikát kicsumázom és szintén felkockázom, ugyanígy vágom a padlizsánt és a cukkinit is. (kb 4 perc)
Az olajat egy serpenyőben felmelegítem, rádobom a hagymát, közepes lángon aranyszínűre üvegesítem. Jöhet a paprika, párszor ezzel is átkeverem, majd ráteszem a kockázott padlizsánt. Hozzáöntöm a mézet és a szójaszószt, beleszórom a rizset, alaposan átforgatom, aláöntök kb egy dl vizet és lefedem. 8-10 percig együtt párolom, majd a serpenyőbe teszem a cukkinit, átforgatom, és további 3-4 percre visszafedem.
Ezalatt felkockázom a hámozott paradicsomot (aki nagyon nem szereti, kiveheti a magos részét, én nem szoktam), majd ezt is a többi zöldséghez adom.
Fűszerezem, só, frissen őrölt bors és egy bő mk-nyi Max barátom ajándékából.
Átforgatom és fedő nélkül hagyom rotyogni egy kicsit, míg a fölös levél elfövi, de nem hagyom teljesen szárazra.
Így, kevéske rizzsel készítve kenyér sem kell hozzá, a zöldségek sokszínűek és enyhén roppanósak, a szójaszósz, a méz és a wok fűszerkeverék pedig új dimenziókat nyit a megszokott francia lecsó előtt.
Gyors & könnyű - Óra 27 perckor kezdtem el főzni, óra 55 perckor tálalásra készen illatozott a tűzhelyen. A hozzávalók mennyiségén tetszés szerint lehet változtatni, több padlizsánnal, kevesebb cukkinivel, esetleg tökkel, vagy paradicsom nélkül is nagyon finom.
Jó étvágyat!
Bevallom, bár sokszor megszállott vagyok, így késő este valahogy nem éreztem kedvet, hogy többórás konyhai elfoglaltsággal fürjjel töltött sült kappant készítsek ... így hát maradt a jól bevállt taktika: körülnéztem a kamrában és abból főztem, ami volt. Gyorsan és finomat.
Nagyon szeretem a lecsó minden változatát, s nem ötlehiányra, de erre vezethető vissza, hogy tegnap este ratatouillet rittyentettem.
Ez a francia lecsó is úgy indult, mint a többi, de menet közben megszállt a gasztro kisördög és merész gondolattal elvetettem a frissen aprított bazsalikom és csombor ötletét, s előkaptam Max barátom ajándékát, a wok fűszerkeveréket.
Nem bántam meg. Az ebédem igazi fúziós étel lett, magyar lecsó, francia módra, kínai fűszerkeverékkel.
Ratatouille wok fűszerrel
hozzávalók
1 közepes cukkini
1 közepes padlizsán
2 nagyobb paprika - most piros húsú kápia paprikát használtam
1 nagy fej hagyma
3 nagyobb fej paradicsom
2 ek rizs
só, bors
wok fűszerkeverék
2 ek olaj
2 ek szójaszósz
1 bő kk méz
Kis lábaskában vizet teszek főni, amíg felfő a hagymát megpucolom, a többi zöldséget alaposan megmosom. (2 perc)
Mikor zubog a víz, beledobom a megmosott paradicsomokat, kb 20 mp-re ott hagyom, kiveszem, hideg vízbe átteszem, pár pillanat múlva innen is kiveszem és könnyedén lehúzom a héjukat.
A hagymát nagyobb kockákra vágom, a paprikát kicsumázom és szintén felkockázom, ugyanígy vágom a padlizsánt és a cukkinit is. (kb 4 perc)
Az olajat egy serpenyőben felmelegítem, rádobom a hagymát, közepes lángon aranyszínűre üvegesítem. Jöhet a paprika, párszor ezzel is átkeverem, majd ráteszem a kockázott padlizsánt. Hozzáöntöm a mézet és a szójaszószt, beleszórom a rizset, alaposan átforgatom, aláöntök kb egy dl vizet és lefedem. 8-10 percig együtt párolom, majd a serpenyőbe teszem a cukkinit, átforgatom, és további 3-4 percre visszafedem.
Ezalatt felkockázom a hámozott paradicsomot (aki nagyon nem szereti, kiveheti a magos részét, én nem szoktam), majd ezt is a többi zöldséghez adom.
Fűszerezem, só, frissen őrölt bors és egy bő mk-nyi Max barátom ajándékából.
Átforgatom és fedő nélkül hagyom rotyogni egy kicsit, míg a fölös levél elfövi, de nem hagyom teljesen szárazra.
Így, kevéske rizzsel készítve kenyér sem kell hozzá, a zöldségek sokszínűek és enyhén roppanósak, a szójaszósz, a méz és a wok fűszerkeverék pedig új dimenziókat nyit a megszokott francia lecsó előtt.
Gyors & könnyű - Óra 27 perckor kezdtem el főzni, óra 55 perckor tálalásra készen illatozott a tűzhelyen. A hozzávalók mennyiségén tetszés szerint lehet változtatni, több padlizsánnal, kevesebb cukkinivel, esetleg tökkel, vagy paradicsom nélkül is nagyon finom.
Jó étvágyat!
9 megjegyzés:
Szívesen ennék most egy tányérral belőle:)
Mez es szojaszosz? Ez nekem soha nem jutott volna eszembe! kiprobalom, en, a lecsok koronazatlan kiralynoje...
Edit, szerintem nem bánod meg, érdemes kísérletezni.
Kata, a vacsorára félretett adagot szívesen elfénypostázom :)
Az a fűszerkeverék... Mennyei! Sült krumplival és krékerrel debütált nálunk, sikerrel!
Arról nem beszélve, hogy a lecsót akár hidegen is képes vagyok megenni :-) Imádom!
Viki, szívesen látlak, a héten biztos főzök még egy adagot :)
Na, ha legközelebb nem lesz sültkappan fürjjel töltve-ha már így felhívtad a hiányára a figyelmem, akkor.....:DDDD
A francia lecsó jöhetne nekem is!!!
Én kínaira készülök a wok keverékemmel-még nem jött el az ideje, úgy látszik...De annál finomabb lesz!
Kepzeld, tegnap BB is lecsot fozott a szuleinek. Mikor hallottam mit tett bele, szabalyosan felhordultem: szolot!
Azt mondta iszonyuan finom lett.
Edit, hmmmm, nagyon finom lehet az a szőlős lecsó! Így szőlőt még nem ettem, de káposztás-disznóhusis ételben igen. BB szőlős lecsóját még Lilian VKF! kiírására is elküldheted :)
Ujrafozetem... es Masnak szantam!
Megjegyzés küldése