Valószínűleg tudatalattim indián létre váltott, s ehhez felvette ősi indián nevem, Öreg Szem ..., mert az utolsó pillanatban vettem észre, nincs kenyér a kosárban. Viszont vészesen közeledett a vacsoraidő. Egyik kisbolt zárva, másik ugyan nyitva, de ott legfennebb harmadnapos kenyeret kapnék. A palacsintát leszavaztam, rántotta volt nemrég, Manó kipiszkálná az ananászt a hawaii csirkéből, gomba nem volt otthon, a félkészen lefagyasztott sk pizzatészta elpárolgott a mélyhűtőből. Valami mást szerettem volna, amihez jól illik a nemrég bontott házi vegyes savanyúság.
Odatettem vizet főni, majd tészta kerül bele, előkaptam a fagyasztóból egy szűkösebb napokra eltett lábas csirkecombot, rittyentettem egy adag fehérmártást, sok szerencsendióval, sok petrezselyemmel.
Ez lett belőle.
Gyors ez+az
fehérmártásos tészta csirkehússal, muffinformában
hozzávalók
4-5 marok tészta - jelen esetben pillangó (masni) tészta
1 egész csirkecomb (1 kg ~ 750,-)
~ 5 dkg vaj (25 dkg ~ 120,-)
~ 3-4 púpozott ek liszt (1 kg ~ 100,-)
~ 0,4-0,6 l tej (1 l ~ 120,-)
1 tojás (~ 30,-)
só, bors
szerecsendió
friss petrezselyemzöld
olaj
1-2 ek lenmag
A fagyasztott lábas csirkehúst* kiveszem a mélyhűtőből és mikróban, alacsony fokozaton felengedem.
Vizet teszek főni a tésztának, mikor lobog, megsózom, kevéske olajat öntök bele és beleszórom a tésztát. Al dente főzöm, utánna leszűröm és alaposan lecsepegtetem.
Amíg a tészta fő, elkészítem a fehérmártást: a margarint felolvasztom, mikor habzik, rászórom a lisztet, gyorsan elkeverem, majd egy mozdulattal felöntöm a tejjel. Ha egyszerre öntöm hozzá a tejet, legalábbis nagy részét és folyamatosan keverem, a mártás nem lesz csomós. Fűszerezem, só, bors, szerecsendiót frissen reszelek rá.
A tojást kettéveszem, sárgáját a mártáshoz keverem, alacsony tűzön. Fehérjéből kemény habot verek. A mártáshoz szórom a csokor finomra aprított petrezselyemzöldet, elkeverem és félrehúzom a tűzről. Néhányszor átkeverem, hogy kicsit hűljön, de közben ne bőrözzön be, majd könnyű mozdulatokkal hozzáforgatom a tojásfehérje habot.
A mártást összekeverem a falatokra vágott csirkehússal és az éppen lecsöpögtetett tésztával, majd egy részét kivajazott muffinformákba kanalazom. Maradék részéhez hozzákeverem a lenmagot, ezt is a muffinformákba adagolom és mielőtt a forró (180 fok) sütőbe tolnám, néhányuk tetejére is szórok csipetnyi lenmagot. Nagyjából 15 perc alatt megsül, és további 5-10 perc alatt kihűl annyira, hogy a formából szépen kimozdítható legyen.
* Ha nincs maradék kész husi (főtt, sült), akkor a húst kis kockára vágom, kevéske olajon megfuttatom, amíg kifehéredik, majd 1-2 ek vizet aláöntve készre párolom.
Gyors & könnyű - legfenebb 30 perc és kész van. A csirke mellett-helyett kockára vágott sonkát, párolt gombát, de akár párolt zöldséget is keverhetek a fehérmártáshoz. A tészta - amennyiben például van otthon fél fogra sem elegendő, hűtőfoglaló főtt krumpli - kiváltható.
A jótékonyan takaró fehérmártás alatt sok minden elfér, hűtőtakarításra is alkalmas :-)
Jó étvágyat!
Nagyon ötletes!!! Micsoda helyes a muffinformában, biztos Manónak is tetszett!
VálaszTörlésLementem hídba! Ez micsoda leleményes ötlet! Fantasztikus!
VálaszTörlésJo otlet, de en kerek kenyeret melle! Maskepp nem esik jol az etel.
VálaszTörlésez ám a találékonyság! :)
VálaszTörlésEdit, frissen sült cukkinis-diós kenyérkét tudok kínálni mellé :)
VálaszTörlésEzek a legjobb ételek, amit az ember az otthon lévő dolgokból dob össze :-)
VálaszTörlés