Most éppen négy mosolygós nyári almából és egy hamvas őszibarackból.
Az ötletet Chef Viki barátném sárgabarack krémlevese adta.
Sárgabarackból is elkészítettem és valószínűleg sikerült kifognom minden idők legfaramucibb gyümölcsét, illatos, sárga, kellően puha és ... savanyú. De mivel a leves - egy kis karamellizált cukor utánpótlással - így is nagyon finom lett, a receptet eltettem.
Karamellizált alma-őszibarack krémleves
hozzávalók
5 dkg margarin
8-10 dkg cukor
4 nagyobb alma
1 nagy őszibarack
1 kis pohár tejföl
1 dl tej
1 csapott ek étkezési keményítő
1 ek citromlé
picurka só
fahéj, szegfűszeg, 1 db szegfűbors
feltét
fél marék durvára vágott dió
2 ek cukor
1 ek margarin
2-3 ek víz
A barackot pár pillanatra lobogó vízbe mártom, majd rögtön hidegbe, így a héját könnyen le tudom húzni. Az almákat is meghámozom és az összes gyümölcsöt apróra vágom, megöntözöm és összeforgatom a citromlével, hogy ne barnuljon.
A margarint habzásig melegítem, rászórom a cukrot és aranyszínűre karamellizálom.
Rádobom a gyümölcsöt és alaposan átforgatom, hogy a cukormáz minden egyes darabot bevonjon. Felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi.
A fahéjat és a szegfűszeget, szegfűborst klopfolóval kicsit összetöröm, beleteszem egy teatojásba és a levesbe lógatom. Lefedem és kis tűzön főzöm, míg a gyümölcsök megpuhulnak.
A tejfölt simára keverem az étkezési keményítővel és a tejjel, majd a leveshez öntöm. Elkeverem, egyet rottyantok rajta, félrehúzom a tűzről és merülő botmixerrel simára, selymesre dolgozom.
Megkóstolom, ha kell, utánnafűszerezem.
A feltéthez durvára vágom a diót. A margarint felforrósítom, rászórom a cukrot, karamellizálom. Beleszórom a diót, alaposan összeforgatom. Hozzáöntöm a pár kanál vizet és kicsit rotyogtatom.
Tálaláskor a tányérba szedett levest megpöttyözöm a dió karamellizált levével és megszórom a cukros dióval.
Gyors & könnyű - Az alma és a barack gyorsan puhára fő. A leveshez, feltéttel együtt, 30 perc sem kellett. Langyosan, hidegen is finom és egy kis változatosság a megszokott alma- és gyümölcslevesek mellett.
Jó étvágyat!
Az ötletet Chef Viki barátném sárgabarack krémlevese adta.
Sárgabarackból is elkészítettem és valószínűleg sikerült kifognom minden idők legfaramucibb gyümölcsét, illatos, sárga, kellően puha és ... savanyú. De mivel a leves - egy kis karamellizált cukor utánpótlással - így is nagyon finom lett, a receptet eltettem.
Karamellizált alma-őszibarack krémleves
hozzávalók
5 dkg margarin
8-10 dkg cukor
4 nagyobb alma
1 nagy őszibarack
1 kis pohár tejföl
1 dl tej
1 csapott ek étkezési keményítő
1 ek citromlé
picurka só
fahéj, szegfűszeg, 1 db szegfűbors
feltét
fél marék durvára vágott dió
2 ek cukor
1 ek margarin
2-3 ek víz
A barackot pár pillanatra lobogó vízbe mártom, majd rögtön hidegbe, így a héját könnyen le tudom húzni. Az almákat is meghámozom és az összes gyümölcsöt apróra vágom, megöntözöm és összeforgatom a citromlével, hogy ne barnuljon.
A margarint habzásig melegítem, rászórom a cukrot és aranyszínűre karamellizálom.
Rádobom a gyümölcsöt és alaposan átforgatom, hogy a cukormáz minden egyes darabot bevonjon. Felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi.
A fahéjat és a szegfűszeget, szegfűborst klopfolóval kicsit összetöröm, beleteszem egy teatojásba és a levesbe lógatom. Lefedem és kis tűzön főzöm, míg a gyümölcsök megpuhulnak.
A tejfölt simára keverem az étkezési keményítővel és a tejjel, majd a leveshez öntöm. Elkeverem, egyet rottyantok rajta, félrehúzom a tűzről és merülő botmixerrel simára, selymesre dolgozom.
Megkóstolom, ha kell, utánnafűszerezem.
A feltéthez durvára vágom a diót. A margarint felforrósítom, rászórom a cukrot, karamellizálom. Beleszórom a diót, alaposan összeforgatom. Hozzáöntöm a pár kanál vizet és kicsit rotyogtatom.
Tálaláskor a tányérba szedett levest megpöttyözöm a dió karamellizált levével és megszórom a cukros dióval.
Gyors & könnyű - Az alma és a barack gyorsan puhára fő. A leveshez, feltéttel együtt, 30 perc sem kellett. Langyosan, hidegen is finom és egy kis változatosság a megszokott alma- és gyümölcslevesek mellett.
Jó étvágyat!
Hmmmmmmmmmmm... Ez igen!
VálaszTörlésAzzal a diós bónusszal, kéééééééérek!
Várj Viki, kikanalazom, ami a lábaska alján maradt :), vagy inkább főzök egy újabb adagot a kedvedért :)
VálaszTörlésUgye-ugye..Azzal a karamellizációval mennyire más dimenziók nyílnak meg??? Kérnék én is!!!!!!!!
VálaszTörlés