Oldalak

2009. szept. 18.

Zab-, szezámmag, citrus, csoki

Üres a doboz. Az a szép sütis doboz, amiben a kekszek lapulnak, már ameddig lapulnak, mert valahogy sosem elég, ami sül :-)
Ez az alábbi keksz - aminek, elismerem, a neve kissé hosszú és elrettentő lehet -, nemcsak egyszerre ropogós és omlós, de mivel igen kevés telített zsírsavat, csekély mennyiségű cukrot, s emellett jelentős mennyiségű teljeskiőrlésű lisztet, rozslisztet, zabdarát és -korpát, valamint szezámmagot tartalmaz, egészséges is. No, és mindemellett még finom is! :-)



Omlós zabos-szezámmagos keksz

hozzávalók

10 dkg teljeskiőrlésű liszt
5 dkg rozsliszt (lehet ez is teljeskiőrlésű)
3 dkg zabdara*
2 dkg zabkorpa
2 ek szezámmag
5 dkg cukor
5 dkg margarin
4-e ek tej
1 kk sütőpor
1/2 kk szódabikarbóna
1/2 kk só

ízlés szerint
3-4 csík étcsoki
citrom és/vagy narancshéj
5-6 dió, durvára vágva

* Zabdarám nem volt, bioboltban nem voltam, máshol nem láttam. Viszont a keksz nagyon tetszett. Előkaptam tehát a késes aprítóm, zabpelyhet szórtam bele és többször, rövid fordulattal darásítottam. Nagyszerűen bevállt.

A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítom, majd rögtön ki is szedem, hogy a forró serpenyőben meg ne égen, akkor keserű és élvezhetetlen lesz.
A száraz hozzávalókat egy tálba mérem.
Hozzáteszem a kockára vágott margarint.
Belereszelem 1-1 megmosott és szárazra törölt citrom és narancs héját.
Az étcsokit és a diót durvára vágom és ezeket is a tálba szórom.
Kezdetnek hozzáöntök 2-3 ek tejet, majd elkezdem összegyúrni. Ha túl száraz, öntök hozzá még egy kis tejet, de csak kanalanként, kivenni már nehezen lehetne.
Kemény, de gyúrható, összeálló, jó állagú masszát kapok (~ 4-5 perc).
Folpackba csomagolom és fél órára hűtőbe teszem.



Bekapcsolom a sütőt, előmelegítem 190 fokra (légkev. 180, gázsütő 5. fokozat).
A masszából, enyhen nedves kézzel kiskanálnyi adagokat szaggatok, gombócá formálom, majd kicsit ellapítva sütőpapíros tepsibe sorakoztatom. Lehet folpack között kinyújtani is és sütiformázóval kiszaggatni (lsd csillagok, szívecske).
A teli tepsiket a forró sütőbe tolom és 12 perc múlva már megsülve illatoznak a kekszek.



Hogy friss marad-e jól záródó fémdobozban 5 napig, nem tudom. Ugyanis harmadik nap elfogyott.



Jó étvágyat!

Manóból vérbeli gasztro-blogger lesz :-). Nemcsak lelkesen süt-főz, de nagy beleéléssel fényképezi is az elkészült finomságokat :-).
Tipp & trükk: Az előre összeállított tésztát, ha nem használjuk fel azonnal, 4 napig hűtőszekrényben is lehet tartani, de ugyanilyen jól visel egy akár két hónapos fagyasztást is. Fagyasztás esetén, felhasználás előtt konyhahőmérsékleten engedjük felolvadni, viszonylag hamar kienged és már formázhatók is a nem túl édes, ropogós-omlós, finom kekszek.

8 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Idáig száll az illata! De szeretem az ilyen ropogtatnivalókat!!

Pohár tejjel, és csak mélázni a teraszon az élet fontos dolgairól :-)

Ancsika írta...

Garffykám! kekszben egyszerüen verhetetlen vagy!!! A következö sütésböl repíts egy párat légyszi!!! :)))

trinity írta...

Nagyon érdekel!! Ki kell próbálnom - Zsófinak épp jó lenne!!!

trinity írta...

Mármint úgy értem, hogy mi is imádjuk-de Zsófinak még a diétájába is tökéletesen passzol, ha tk. lisztet teszek bele....
Párat guríthatnál:)))

Garffyka írta...

Lányok, máris gurul :)

Trinity, cukor helyett mehet bele méz vagy melasz, a csoki meg kihagyható, az eredeti receptben nincs.

Cukroskata írta...

Nekem is nagyon jó lenne, ki is fogom próbálni. Trinity, mézet, melaszt ne tegyél bele, ha Zsófinak készíted!

Sajtkukac írta...

Pont ilyet kerestem! Az első adag tarolt, most megyek, rendelésre sütöm a másodikat :-)
Niki

Garffyka írta...

Szia Sajtkukac nagyon örülök, hogy ilyen sikere van a keksznek, finomra sütötted :D