És egy újabb muffin és keksz, ezúttal dióval és naranccsal/citrommal a főszerepben.
Úgy született, hogy a mákos-narancsos muffin tésztájában a mákot dióra cseréltem. Az első adag narancsos, a második citromos lett. Finom így is, úgy, kinek-kinek ízlése szerint.
A keksz a megmaradt muffintészta (két adagból több lett, mint 12 nagy muffin) garffykásított újrahasznosítása :)
Diós-narancsos muffin és keksz
hozzávalók - 1 adag, 12 kisebb, 8-9 nagyobb muffinhoz
10 dkg margarin
8 dkg cukor
2 tojás
15 dkg liszt
4 bő ek darált dió
2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
2 narancs reszelt héja (v. 2 citrom)
1 narancs leve (v 1 1/2-2 citrom)
narancs húsa, amennyit sikerül kikapargatni (1-2 kk) (v. 1 kk citromhús)
picurka só
margarin a muffinformákhoz (vagy papírkapszli)
5-6 ek porcukor
narancslé (v. citrom)
A szilikonos muffinformát kivajazom és a hűtőbe teszem.
A 10 dkg margarint felolvasztom, amíg hűl, kimérem a többi hozzávalót.
Az olvadt és kihűlt margarint összekeverem a cukorral, tojásokkal, narancs levével és a narancshéjjal.
A lisztet, darált diót, sütőport és szódabikarbónát, gondolatnyi sót összekeverem (lehet úgy, hogy a lisztet kimérem, a többit egyszerűen ráteszem, nem kell feltétlenül még egy külön tálban összeforgatni).
A lisztes keveréket a tojásoshoz adom és gyors, alapos mozdulatokkal csak annyira keverem össze, hogy minden hozzávaló nedves legyen.
Előveszem a muffinsütőt és a masszát a mélyedésekbe kanalazom, nagyjából háromnegyedig töltve a formákat.
Előmelegített, 180 fokos sütőbe teszem és 20-25 perc múlva már kész is a finoman illatozó, csábító diós-narancsos muffin.
Pár percig a formában hagyom hűlni, majd kiveszem és rácsra sorakoztatva tovább hűtöm.
A porcukrot összekeverem kevéske narancslével, sűrű cukormázt kapok. A muffinok tetejét egyenkét belemártogatom, majd hagyom, hogy a cukormáz megszáradjon.
Ebből a muffintésztából úgy lesz keksz, hogy a megmaradt (2 adagnyi tésztából több lett, mint 12 nagy muffin) tésztához keverek 3 ek szezámmagot, 1 ek zabdarát (zabpelyhet késes aprítóban durvára vágok), 1-2 ek narancslevet. A sűrű masszát nedves kiskanállal sütőpapíros tepsire adagolom, tetejét lelapítom-elsimítom és 180 fokos sütőben 12-14 perc alatt megsütöm. A keksz kívül-belül finoman ropogós. Érdekes és finom változat az eddigi (itt Tittybabáé, és még több keksz itt, itt, itt és még itt és itt, ... is) kekszek sorában.
Gyors & könnyű - A tésztát percek alatt össze lehet állítani, s a 20-25 perc amíg a muffinok sülnek elég arra, hogy elmosogassunk, cukormázat keverjünk, megterítsünk :-)
Jó étvágyat!
Úgy született, hogy a mákos-narancsos muffin tésztájában a mákot dióra cseréltem. Az első adag narancsos, a második citromos lett. Finom így is, úgy, kinek-kinek ízlése szerint.
A keksz a megmaradt muffintészta (két adagból több lett, mint 12 nagy muffin) garffykásított újrahasznosítása :)
Diós-narancsos muffin és keksz
hozzávalók - 1 adag, 12 kisebb, 8-9 nagyobb muffinhoz
10 dkg margarin
8 dkg cukor
2 tojás
15 dkg liszt
4 bő ek darált dió
2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
2 narancs reszelt héja (v. 2 citrom)
1 narancs leve (v 1 1/2-2 citrom)
narancs húsa, amennyit sikerül kikapargatni (1-2 kk) (v. 1 kk citromhús)
picurka só
margarin a muffinformákhoz (vagy papírkapszli)
5-6 ek porcukor
narancslé (v. citrom)
A szilikonos muffinformát kivajazom és a hűtőbe teszem.
A 10 dkg margarint felolvasztom, amíg hűl, kimérem a többi hozzávalót.
Az olvadt és kihűlt margarint összekeverem a cukorral, tojásokkal, narancs levével és a narancshéjjal.
A lisztet, darált diót, sütőport és szódabikarbónát, gondolatnyi sót összekeverem (lehet úgy, hogy a lisztet kimérem, a többit egyszerűen ráteszem, nem kell feltétlenül még egy külön tálban összeforgatni).
A lisztes keveréket a tojásoshoz adom és gyors, alapos mozdulatokkal csak annyira keverem össze, hogy minden hozzávaló nedves legyen.
Előveszem a muffinsütőt és a masszát a mélyedésekbe kanalazom, nagyjából háromnegyedig töltve a formákat.
Előmelegített, 180 fokos sütőbe teszem és 20-25 perc múlva már kész is a finoman illatozó, csábító diós-narancsos muffin.
Pár percig a formában hagyom hűlni, majd kiveszem és rácsra sorakoztatva tovább hűtöm.
A porcukrot összekeverem kevéske narancslével, sűrű cukormázt kapok. A muffinok tetejét egyenkét belemártogatom, majd hagyom, hogy a cukormáz megszáradjon.
Ebből a muffintésztából úgy lesz keksz, hogy a megmaradt (2 adagnyi tésztából több lett, mint 12 nagy muffin) tésztához keverek 3 ek szezámmagot, 1 ek zabdarát (zabpelyhet késes aprítóban durvára vágok), 1-2 ek narancslevet. A sűrű masszát nedves kiskanállal sütőpapíros tepsire adagolom, tetejét lelapítom-elsimítom és 180 fokos sütőben 12-14 perc alatt megsütöm. A keksz kívül-belül finoman ropogós. Érdekes és finom változat az eddigi (itt Tittybabáé, és még több keksz itt, itt, itt és még itt és itt, ... is) kekszek sorában.
Gyors & könnyű - A tésztát percek alatt össze lehet állítani, s a 20-25 perc amíg a muffinok sülnek elég arra, hogy elmosogassunk, cukormázat keverjünk, megterítsünk :-)
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése