Oldalak

2009. okt. 30.

Datolyás-müzlis

Mit csinál az ember gyereke egy bő maréknyi aszalt datolyával?
Hát felaprítja!
Aztán beledagaszt(at)ja müzlivel dúsított kenyértésztába.
Így lesz kevés aszalt datolyából sok és finom, müzlis-datolyás puffancs. Vagy muffin. Vagy kenyér.



Datolyás-müzlis kenyér (muffin)


hozzávalók - 1 kenyérhez vagy 12 muffinhoz

2,6 dl víz
2 ek olaj
1 ek méz
30 dkg liszt
8 dkg teljeskiőrlésű liszt
15 dkg édesítetlen gyümölcsös müzli
tejpor 3 ek
só 1 1/2 tk
szárított élesztő 1 1/2 tk
kimagozott, aprított datolya 7 dkg

A datolyát apróra vágom.
Kenyérsütő formájába teszem a hozzávalókat, alólra a víz, olaj és méz, rá a lisztek, az édesítetlen gyümölcsös (esetleg és mogyorós) müzli, tejpor. A sót és élesztőt úgy teszem a száraz hozzávalók tetejére, hogy ne érjenek egymáshoz.
Dagaszt-keleszt programot indítok, kezdés után 4-5 perccel a formába szórom a felaprított datolyát, majd másfél óra múlva teljeskiőrlésű liszttel enyhén megszórt lapítóra szedem a szépen megkelt, könnyed tésztát.
Gyors, finom mozdulatokkal átgyúrom, és tucatnyi, egyforma részre osztom.
... Természetesen, meg lehet süttetni a kenyérsütő géppel is (normál, alapprogram, kis méretű kenyér, világos-közép kenyérhéj szín), vagy kelesztés után kenyérré formázni és egyben sütni. ...
A darabokat egyenként gömböccé formázom és szilikonos muffinsütő vajjal kikent mélyedéseibe teszem.
Konyharuhával letakarva, langyos-meleg helyen 30-40 percet kelesztem, ezalatt a gombócok szépen megnőnek, kitöltik a a formát, sőt, fölé is emelkednek.
Tetejüket langyos tejjel átkenem és forró, 200 fokra előmelegített sütőbe tolom. Nagyjából 25-30 percet sülnek. Sütés után a formában hagyom pihenni néhány percig, majd rácsra szedem és ehetőre hűtöm.
Mondom, ehetőre, mert bár rettentő finom félmeleg-langyosan is, a pocakot eléggé meg tudja feküdni. Gondolom. Elméleti síkon csupán. :D



A datolyás-müzlis puffancs valahol félúton van a kenyér és kalács között. Édesebb, mint általában a kenyerek, viszont textúráját tekintve tömörebb, mint a kalácsok. A datolya nagyon kellemes írt ad a tésztának.
Reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora - joghurt/kefírrel, teával, vajjal, lekvárral, friss gyümölccsel párosítva, mindenképpen nyerő. :)



Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

  1. Nagyon eredeti Garffyka!!
    Először azt hittem, hogy ez muffin..De nem-ez annál sokoldalúbb sütike!!

    VálaszTörlés
  2. Garffyka ez csúcs. Bár nem igazi muffin, ez egyáltalán nem zavar. El fog készülni nálam is! Az igazi muffinok is nagyon jók. Szerintem amelyikben csak 1 tojás van azt egészen nyugodtan kihagyhatom, nem fog szétesni. Mindig azon problémázom, ha több a tojás a receptben, vajon egyben marad-e a süti. Jártam már úgy, hogy atomjaira hullott és kanállal kellett enni.:))

    VálaszTörlés
  3. Benzsi, ez valójában édes kenyér, ami azért sült muffinformában, mert így Manóm inkább megeszi, mint szelet kenyérnek. Kis anyai praktika :)
    Vhol azt olvastam, hogy 1 tojást ki lehet váltani kb 1ek rizsliszt+25ml víz (tojásméretek és ek méretek különbözőek).
    Ha keresel, nálam, van néhány tojásnélküli sütirecept és továbbiak várhatók.
    Hát, van a csokitó feeling :), randa, DE FINOM! :)

    VálaszTörlés