Nagyon szeretem ezt az önmagában édes, krémes, finomságos, sokféleképpen készíthető ... ööö ... zöldséget ... vagy inkább ... gyümölcs? :)
Tegnap halloween-es recepteket böngésztem, találtam is sokféle döbleces (aka sütőtök) sütireceptet, néhány megfogott és kijegyzeteltem, de sajnos sok recept volt hiányos, vagy a hozzávalók és elkészítés lépései egyáltalán nem feleltek meg a recept mellé csatolt képnek, nagyon sok receptnél 10-20 dkg dió-mogyoró volt hozzávalók felsorolásánál, és jelenleg a kamrám olyan, mint mókusinvázió után lenne, azaz se dió, se mogyoró.
Viszont mindenképpen akartam valamilyen döbleceset sütni. Pampamparappapam ... fény gyulladt az éjszakában (hűűűű :), megvan! Fűszeres almás muffin sütőtökkel! Legfennebb nem egészen olyan lesz, mint szeretném, bár a gondolatfőzésnek igen kecsegtető eredménye lebegett a szemem előtt.
Lőn. Ma reggel megsütöttem. Finom. Gyors. Krémes. Szaftos. Laktató. Illatos. Könnyű. Zamatos. Édes. Manónak is ízlik. Szóval minden olyan elvárásnak megfelelt, amit egy valamirevaló muffinnak teljesítenie kell. :)

Fűszeres sütőtökös muffin
hozzávalók - 10-12 nagy muffinhoz
15 dkg teljeskiőrlésű liszt
10 dkg zabpehely - vagy 8 dkg vegyes pehely
2 dkg cukor
1 bő kk szóbabikarbóna
csipetkényi só
fűszerei*: szegfűszeg, szerecsendió, citromhéj, gyömbér
1 tojás
1 bő ek méz
2 dl kefír vagy joghurt
7 dkg olaj, ez nálam 1 dl
0,5 kg nyers, reszelt sütőtök
fél tábla étcsoki **
kevéske margarin vagy papírkapszli
* Fűszerei között el tudom képzelni a fahéjat, kardamont is.
** A csoki maréknyi durvára vágott dióval kiváltható, biztosan kellemesen simulna a döblec ízvilágához.
Ugyanúgy készítem, mint a fűszeres almás muffint, a hozzávalók is megegyeznek, pici különbség, hogy a sütőtökösbe kevesebb cukor, mindössze 2 dkg, kerül.
A szilikonos muffinforma mélyedéseit kikenem picurka margarinnal, a formát hűtőbe (esetleg fagyasztóba) teszem.
A sütőt 180 fokra kapcsolom, melegedjen.
A száraz hozzávalókat (liszt, pehely, cukor, szódabikarbóna) kimérem, rászórom a használni kívánt fűszereket. Természetesen minden fűszert reszelve, porrá törve, ahogy adja.
Durvára aprítom a csokit (vagy az előzőleg száraz serpenyőben megpirított diót).
Egy nagyobb tálba kimérem a nedves hozzávalókat (olaj, kefír, méz), beleütöm a tojást is, kicsit elkeverem.
A sütőtököt meghámozom és almareszelőn (azaz nagy lyuk) annyit reszelek, míg fél kg reszelt döblecet kapok.
A sütőtököt a nedves hozzávalókhoz keverem, majd rászórom a szárazakat és villával vagy kanállal összekeverem. Nem kell nagyon kidolgozni, éppenhogy ne maradjon szárazon liszt vagy pehely.
Belekeverem a diót vagy csokit is.
Előkapom a muffinsütőt, a mélyedésekbe kanalazom a masszát, majdnem egészen megtöltve mindenik kis formát.
Az előmelegített, forró sütőbe teszem és 20-25 percet sütöm. Sütés után néhány percig a formában pihentetem az illatos, fűszeres, sütőtökös muffinokat, aztán kiveszem és rácsra sorakoztatva hűtöm ehetőre.
Gyors & könnyű - A sütőtököt könnyebben hámozom, ha a nagy sütőtököt két-háromujjnyi vastag szeletekre karikázom. Reszelni ugyanolyan könnyű, mint az almát.

A fűszeres, sütőtökös muffinban karakteresen, de nem tolakodóan előtérbe kerül az édes sütőtök, a muffin szaftos-zamatos, a döblec már-már krémes állagot ad, a jól megválasztott fűszerek csak fokozzák az élvezetet. :)
Jó étvágyat!
2 megjegyzés:
A csokis opcióból kérek szépen :-)
Kettőt :-)
Én is a csokisból, ha kérhetek..holnap meg az almásból-jó??
Ugorj be hozzám, légyszi:
http://zamatesillat.blogspot.com/2009/10/ujabb-dij.html
Megjegyzés küldése