A levesek szeretete nálam gyerekkoromból jön; bármilyen pazar is volt a második fogás, ha nem volt előtte leves, nem is volt igazi ebéd. Mellettem Manapó is megszerette és Manónak sem tudok "eladni" ebédet leves nélkül.
S ha már leves, akkor zöldségleves, ennek valamilyen változata hetente az asztalunkra kerül. Ahány zöldség, annyiféle levest lehet rittyenteni belőle, sőt, közel azonos alapanyagokból is főhet két különböző ízvilágú finomságos leveske.
Mint az alábbi kettő, amit egy fazékban kezdtem el, és csak a vége fele vettem ketté. Kis játék a fűszerekkel, kevéske tejjel és voliá, tálalva.
Zöldségleves - csombor, gríz
hozzávalók
1/2 póréhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej karfiol
1 nagyobb fej karalábé
2-3 szál murok
1-2 szál petrezselyem
3-4 fej gomba
2 marék zöldborsó (fagyasztott)
levescsont (pl karajcsont, amiről levágtam a mézes-mogyorós karajhoz való húst)
só, bors
2-3 levél bazsalikom (vagy ~ 3 bő csipetnyi száraz)
4 ágacska csombor, azaz friss borsikafű (vagy ~ 5 bő csipetnyi száraz)
4-5 ek gríz (búzadara)
1 ek margarin
Zöldségleves - tej, tárkony
hozzávalók
1/2 póréhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej karfiol
1 nagyobb fej karalábé
2-3 szál murok
1-2 szál petrezselyem
3-4 fej gomba
levescsont (pl karajcsont, amiről levágtam a mézes-mogyorós karajhoz való húst)
só, bors
2-3 db szegfűszeg (kicsit összetörve, teatojásban vagy gézbatyuban a levesbe lógatva)
3-4 ágacska friss tárkony (vagy ecetben eltett, kinyomkodott tárkony, vagy szárított tárkony)
~ fél dl tej
1 ek margarin
A zöldségeket megpucolom, karikázom, rózsáira szedem, kockázom, ahogy kívánja.
A margarint habzásig melegítem, rádobom a póréhagymát, 1-2 percig kevergetem, jöhet a fokhagyma és még egy perc kevergetés. Az aranyló hagymára teszem a murkot és petrezselymet, majd 4-5 perc múlva a karalábékockákat a lábasba szórom. Egy-kettőt még keverek rajta, hogy a karalábékockákat is vonja be az illatos, forró margarin, majd beleteszem a levescsontot.
Felöntöm annyi vízzel, ami 3-4 ujjnyira ellepi, félrebillentett fedő alatt félpuhára főzöm a zöldségeket. Beleszórom a gombát és a karfiolrózsákat.
Fellobbantom, majd kétfelé veszem a levest, úgy, hogy egyik része kicsit sűrűbb legyen, ez lesz majd a tejes, tárkonyos.
A csomborral fűszerezendő, grízzel dúsítandó levesbe beleteszem a zöldborsót, és amint újra főni kezd, beleszórom a búzadarát.
Fűszerezem: só, bors, apróra vágott bazsalikomlevél és a szintén felaprított csombor (szárított fűszereket nem kell aprítani).
Csak annyit hagyom főni, amíg a zöldborsó megpuhul (3-4 perc elég).
Megkóstolom, és ha kell, utánnafűszerezem.
A tejes tárkonyos levesnek valót is fűszerezem: só, bors, szegfűszeg, és az apróra vágott vagy szárított) tárkony.
Felöntöm a tejjel, visszaforrósítom, de nem főzöm.
Megkóstolom, és ha kell, utánnafűszerezem.
Gyors & könnyű - 30-35 perc alatt kétféle leves is főhet, mindkettő könnyű, rántás-habarás nélkül, de két teljesen külön ízvilág.
Jó étvágyat!
S ha már leves, akkor zöldségleves, ennek valamilyen változata hetente az asztalunkra kerül. Ahány zöldség, annyiféle levest lehet rittyenteni belőle, sőt, közel azonos alapanyagokból is főhet két különböző ízvilágú finomságos leveske.
Mint az alábbi kettő, amit egy fazékban kezdtem el, és csak a vége fele vettem ketté. Kis játék a fűszerekkel, kevéske tejjel és voliá, tálalva.
Zöldségleves - csombor, gríz
hozzávalók
1/2 póréhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej karfiol
1 nagyobb fej karalábé
2-3 szál murok
1-2 szál petrezselyem
3-4 fej gomba
2 marék zöldborsó (fagyasztott)
levescsont (pl karajcsont, amiről levágtam a mézes-mogyorós karajhoz való húst)
só, bors
2-3 levél bazsalikom (vagy ~ 3 bő csipetnyi száraz)
4 ágacska csombor, azaz friss borsikafű (vagy ~ 5 bő csipetnyi száraz)
4-5 ek gríz (búzadara)
1 ek margarin
Zöldségleves - tej, tárkony
hozzávalók
1/2 póréhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej karfiol
1 nagyobb fej karalábé
2-3 szál murok
1-2 szál petrezselyem
3-4 fej gomba
levescsont (pl karajcsont, amiről levágtam a mézes-mogyorós karajhoz való húst)
só, bors
2-3 db szegfűszeg (kicsit összetörve, teatojásban vagy gézbatyuban a levesbe lógatva)
3-4 ágacska friss tárkony (vagy ecetben eltett, kinyomkodott tárkony, vagy szárított tárkony)
~ fél dl tej
1 ek margarin
A zöldségeket megpucolom, karikázom, rózsáira szedem, kockázom, ahogy kívánja.
A margarint habzásig melegítem, rádobom a póréhagymát, 1-2 percig kevergetem, jöhet a fokhagyma és még egy perc kevergetés. Az aranyló hagymára teszem a murkot és petrezselymet, majd 4-5 perc múlva a karalábékockákat a lábasba szórom. Egy-kettőt még keverek rajta, hogy a karalábékockákat is vonja be az illatos, forró margarin, majd beleteszem a levescsontot.
Felöntöm annyi vízzel, ami 3-4 ujjnyira ellepi, félrebillentett fedő alatt félpuhára főzöm a zöldségeket. Beleszórom a gombát és a karfiolrózsákat.
Fellobbantom, majd kétfelé veszem a levest, úgy, hogy egyik része kicsit sűrűbb legyen, ez lesz majd a tejes, tárkonyos.
A csomborral fűszerezendő, grízzel dúsítandó levesbe beleteszem a zöldborsót, és amint újra főni kezd, beleszórom a búzadarát.
Fűszerezem: só, bors, apróra vágott bazsalikomlevél és a szintén felaprított csombor (szárított fűszereket nem kell aprítani).
Csak annyit hagyom főni, amíg a zöldborsó megpuhul (3-4 perc elég).
Megkóstolom, és ha kell, utánnafűszerezem.
A tejes tárkonyos levesnek valót is fűszerezem: só, bors, szegfűszeg, és az apróra vágott vagy szárított) tárkony.
Felöntöm a tejjel, visszaforrósítom, de nem főzöm.
Megkóstolom, és ha kell, utánnafűszerezem.
Gyors & könnyű - 30-35 perc alatt kétféle leves is főhet, mindkettő könnyű, rántás-habarás nélkül, de két teljesen külön ízvilág.
Jó étvágyat!
Nyam-nyam. En nem lakom jol, ha nincs leves... :)
VálaszTörlésEdit, eszemben is voltál, mikor a postot írtam :)
VálaszTörlésÉn mindkettőből kérek egy-egy tányérral! Itt a távolban csak nagyokat nyelek, mert a látványtól beindultak a nyálmirigyeim.
VálaszTörlésDóri, máris, küldjem vagy jössz? Mindkettőt nagyon szívesen :)
VálaszTörlés