A nevet az ételhez Manapó találta ki :-) Szerintem jól illik az alábbi finomsághoz, viszonylag tömören elmondja milyen is :-)
Ez az az étel, amit olyan gyorsasággal sikerült eltüntetnünk - még Manónak is! - hogy mire megállapítottam, ejnyje, nem készült fénykép, már csak az emléke volt, a tányérokon semmi.
Figyelt még egy kis szeletke husi a hűtőben, úgyhogy elővettem és újrafőztem. A fénykép kedvéért. Aztán az újrafőzöttet is megettük. Szerencsére fényképezés után. :-)
Az adagok az eredeti, 3-4 személyre szóló mennyiségek. Még akkor is, ha a fényképen ez nem látszik. :-)
Részeges karate mester kedvence
hozzávalók
4 szelet karaj
kb 2 dl sör (lehet alkoholos is, most csak alkoholmentes volt otthon)
kevéske liszt
só, bors
2 ek margarin
4 daliás murok
2 nagyobb petrezselyem
5-6 db szárított shiitake gomba (elhagyható)
1 ek étkezési keményítő
2 ek méz
2 ek szójaszósz
bő csipet Max féle wok fűszerkeverék (ennek hiányában kínai fűszerkeverék is megteszi)
kb 2 dl rizs
1 kk margarin
kb 4 dl víz
fél citrom leve
egész citrom héja
só
Max féle citrombors (ennek hiányában vegyes bors őrölve + fél citrom héja)
A shiitake gombákat félbe-negyedbe töröm, nem kötelező, de így olyan, mintha több lenne (hja, szegény ember vízzel főz, főleg hó végén :-), majd kevéske meleg-langyos vízbe áztatom és beteszem a mikróba 10 percre, alacsony fokozatra. Áztatni muszáj, mikrózni nem kötelező, de így lerövidül az amúgy kb egy órás áztatási idő.
A karajszeleteket kicsontozom (a csontokat a rajtuk maradó husival bezacskózom, irány a fagyasztó, kitűnő levescsont), fólia közé fogva kipotyolom (fólia között, így sem a lapító, sem a potyoló, sem a konyhapult nem lesz húscafatos), bedörzsölöm kis csipetke sóval és bőven frissen őrölt borssal, majd lisztbe forgatom. (4 perc)
A margarint habzásig melegítem, ráteszem a hússzeleteket és mindkét oldalukon megpirítom. (4-5 perc)
Fedőt tartok a serpenyő fölé, a húsra öntöm a sör felét, majd gyorsan lefedem (fedőt azért, hogy a kályha ne ússzon a sörös szaftban), lehúzom a tüzet és féllángon 10-12 perc alatt készre párolom a húst. Félidőben megforgatom és aláöntöm a maradék sört is.
Szimultán a hús párolódásával nekiállok a zöldséges köretnek és odateszem a rizset főni.
Az étkezési keményítőt, mézet, szójaszószt, wok fűszerkeveréket egy edénykében összekeverem.
A murkot, petrezselymet megpucolom, majd srégen felkarikázom 4-5 mm szeletkékre. A shiitake gombát leszűröm. Az összes zöldséget beleforgatom a mézes-szójaszószós pácba. Nagyjából 10 percet hagyom állni, addig odakészítem a rizset. (3-4 perc)
A citromos-borsos rizshez a margarint habzásig melegítem, ráöntöm a kimért rizset, alaposan átforgatom, míg a rizs színe enyhén megváltozik, de arra ügyelek, semmi esetre se kapjon oda. Felöntöm a vízzel, belereszelem a citrom héját, belefacsarom a fél citrom levét (mehet kevéske citromhús is, de mag nem). Fűszerezem bő csipet sóval és szintén bő csipet citromborssal. Félrebillentett fedő alatt, kis lángon, nagyjából 8-10 perc alatt készre fő-párolódik. Mikor kész, félrehúzom és villával keverem át, hogy a rizsszemek ne törjenek. (10-12 perc)
Bekukkantok a fedő alá, még egyszer átforgatom a húszeleteket, megállapítom, hogy átsültek. Tányérra szedem a húst és szűrőkanállal a serpenyőbe teszem a pácolt zöldséget. Nagy lángon forgatom néhány percig, majd rákanalazom a maradék pácot és csak addig hagyom a tűzön, amíg picit besűrüsödik. (4 perc)
Tányérra rendezem a citromos-borsos rizset, a wok fűszeres, szójaszószos-mézes zöldségeket és a sörben párolt karajt.
Örömmel nézem, ahogy fogy, élvezettel ízlelgetem az érdekes kavalkádot, repesve hallgatom az elfolytott hümmögéseket és megelégedéssel veszem tudomásul, hogy ismét érvényesül a "gyermelyi hatás", t.i. "kérek még!" :-)
Gyors & könnyű - Bár egyszerre három dolog is készül, mivel jól lehet szimultán dolgozni, valójában nem kerül több, mint 35-40 percbe az étel elkészítése. Amíg a gomba ázik, a húst oda lehet készíteni, amíg párolódik, van idő zöldséget pucolni, vágni, és míg a zöldség pácolódik, lehet a rizzsel foglalkozni.
Jó étvágyat!
3 megjegyzés:
S még csodálkozol, hogy szemvillanás alatt eltűnt??
Ez valami eszméletlen jó kombináció! Jelentkezem vacsoravendégnek :-)
Nagyon gusztusos! Én is jelentkezem, így ismételhetsz újra. Nem bánom és kivárom, majd fényképezés után fogyasztom el.
Lányok, csak egy szavatokba kerül, mondjátok, mikor jöttök és már készítem is! :D
Komolyan.
Megjegyzés küldése