Szeretem a Nők Lapját és van egy viszonylagos olvasási sorrendem a hétről-hétre megjelenő lapban. Először Lola történeteit olvasom, illetve egy ideje megosztva, kéthetente Lola, kéthetente a NL babák :-). Aztán dr Vekerdy tanácsait böngészem át - és általában nyugodt(abb) lélekkel állapítom meg, hogy Manót az elmúlt egy hét alatt sem sikerült elrontanunk :). Aztán a receptekhez lapozom, átolvasom, ízlelgetem. Majd jönnek a keresztrejtvények - legalább egyszer-kétszer lehetne kicsit bonyolultabb, vagy legalább egyszer nyerhetnék valamit, bármit, a beküldött megfejtésekkel -, végül "szabályosan" előlről kiolvasom az egész lapot.
A receptek. Mindig elolvasom, megtanulmányozom. Időnként megmosolygom, de hiszen ezt már ismerem, esetenként már főztem is. Időnként felsóhajtok, aj, jó lenne, de a só és bors kivételével szinte minden mást venni kellene, tehát kihagyom. Aztán időnként belefutok olyan receptbe is, amit lelkesen elkészítek. Volt már, hogy a kukában landolt - a sárgarépás-krumplis fészek sehogy nem akart összeállni, pedig szóról szóra követtem az utasításokat -, de volt, hogy nagyon ízlett és azóta többször is újrafőztem.
Ilyen siker recept volt a néhány héttel ezelőtti lapban a görög lencseleves. Semmi habarás, semmi rántás, semmi tejszín, csak lencse, paradicsom és hagyma. És egy kis olivaolaj.
Első és többedszeri olvasatra is soknak tűnt a két dl olivaolaj, mégha oly szűz is, kicsit lecsíptem belőle és egy kis tárkonnyal/tárkonyos ecettel még bolondítottam a levesen. Finom lett. Annyira, hogy Manapóval eldöntöttük, ilyet eszünk majd Szilvesztorkor is.
Görög lencseleves
hozzávalók
50 dkg lencse
1 nagyon nagy fej hagyma
6 paradicsom - hámozva
0,5 dl olivaolaj
só, bors
2 babérlevél
2 ek tárkonyos ecet*
bő csipet tárkony
A lencsét este beáztatom annyi hideg vízbe, hogy legalább 3-4 ujjnyira ellepje. A recept szerint elég két óra hosszat áztatni; az éjszakai áztatástól nem lett rosszabb.
Másnap leszűröm, jól lecsöpögtetem és másfélszeres mennyiségű vízzel főni teszem.
Köben félfejre, majd vékony szeletekre vágom a hagymát.
A paradicsomokat lobogó vízbe mártom, rögtön utánna hideg vízbe teszem, így a héjuk könnyedén lejön - pontosabban így tettem volna, ha nem lenne a fagyasztóban még nyáron eltett hámozott, cikkezett paradicsom jópár zacskóval. De van. Hát előveszem az egyik zacskó fagyasztott paradicsomot, a tenyerem mérlegelem, ez nagyjából hat paradicsom (vagy több, vagy kevesebb, nem fogom a paradicsom puzzle-t kiolvasztás után összerakni a darabókból).
Amint a lencse főni kezd, hagyom 2-3 percet lobogva főni, sűrű szűrővel (vagy habkanállal, akinek van) lehabozom.
A levesbe szórom a felvágott a hagymát, a paradicsomot, fűszerezem: só, bor, babérlevél, az apróra vágott tárkony fele, a tárkonyos ecet. A levesre locsolom az olivaolajat, majd az egészet jól összekeverem.
Közepes-kicsire mérsékelem a lángot. Félrebillentett fedő alatt készre főzöm a levest (a lencse puha legyen, de ne essen szét, mert akkor főzelék lesz, nem leves), ez nagyjából 25-30 perc.
A levesbe szórom a megmaradt aprított tárkonyt, egyet lobbantok rajta. Megkóstolom, ha kell, utánnafűszerezem, nem kellett.
A levest hagyhatom hosszabb vagy rövidebb lére, ettől lesz sűrűbb vagy kevésbé az.
Az asztalnál pöttynyi tejfölt teszek a tányérokba mert levesbe.
A lencse zamatából, ízéből semmit nem fed el habarás/rántás vagy tejszínes sűrítés. Bár lencseleves, mégis könnyed, a paradicsomtól és tárkonyotól kellemesen savanykás; s ugyan van benne fél dl olivaolaj, a leves nem zsíros, langyosan is igen finom.
Jó étvágyat!
* Tipp & trükk:
Az ecetet mindig apránként kell az ételhez adni, így elkerülhető, hogy túl savanyú legyen. SOHA nem fakanállal és soha nem azzal a kanállal adagoljuk az ecetet, amivel aztán megkóstoljuk a levest.
Tárkonyos ecetet házilag is könnyű készíteni: sok friss, zöld tárkonyt (megmosva, víztől lerázva) gyömöszölök egy üvegbe és nyakonöntöm normál (10%) ecettel. Nagyjából két hét állás után használható.
Hasonló technikával tárkonyos olajat is lehet készíteni, értelemszerűen ecet helyett olajban fürdetem a zöld tárkonyt (olivaolajat szoktam használni).
A receptek. Mindig elolvasom, megtanulmányozom. Időnként megmosolygom, de hiszen ezt már ismerem, esetenként már főztem is. Időnként felsóhajtok, aj, jó lenne, de a só és bors kivételével szinte minden mást venni kellene, tehát kihagyom. Aztán időnként belefutok olyan receptbe is, amit lelkesen elkészítek. Volt már, hogy a kukában landolt - a sárgarépás-krumplis fészek sehogy nem akart összeállni, pedig szóról szóra követtem az utasításokat -, de volt, hogy nagyon ízlett és azóta többször is újrafőztem.
Ilyen siker recept volt a néhány héttel ezelőtti lapban a görög lencseleves. Semmi habarás, semmi rántás, semmi tejszín, csak lencse, paradicsom és hagyma. És egy kis olivaolaj.
Első és többedszeri olvasatra is soknak tűnt a két dl olivaolaj, mégha oly szűz is, kicsit lecsíptem belőle és egy kis tárkonnyal/tárkonyos ecettel még bolondítottam a levesen. Finom lett. Annyira, hogy Manapóval eldöntöttük, ilyet eszünk majd Szilvesztorkor is.
Görög lencseleves
hozzávalók
50 dkg lencse
1 nagyon nagy fej hagyma
6 paradicsom - hámozva
0,5 dl olivaolaj
só, bors
2 babérlevél
2 ek tárkonyos ecet*
bő csipet tárkony
A lencsét este beáztatom annyi hideg vízbe, hogy legalább 3-4 ujjnyira ellepje. A recept szerint elég két óra hosszat áztatni; az éjszakai áztatástól nem lett rosszabb.
Másnap leszűröm, jól lecsöpögtetem és másfélszeres mennyiségű vízzel főni teszem.
Köben félfejre, majd vékony szeletekre vágom a hagymát.
A paradicsomokat lobogó vízbe mártom, rögtön utánna hideg vízbe teszem, így a héjuk könnyedén lejön - pontosabban így tettem volna, ha nem lenne a fagyasztóban még nyáron eltett hámozott, cikkezett paradicsom jópár zacskóval. De van. Hát előveszem az egyik zacskó fagyasztott paradicsomot, a tenyerem mérlegelem, ez nagyjából hat paradicsom (vagy több, vagy kevesebb, nem fogom a paradicsom puzzle-t kiolvasztás után összerakni a darabókból).
Amint a lencse főni kezd, hagyom 2-3 percet lobogva főni, sűrű szűrővel (vagy habkanállal, akinek van) lehabozom.
A levesbe szórom a felvágott a hagymát, a paradicsomot, fűszerezem: só, bor, babérlevél, az apróra vágott tárkony fele, a tárkonyos ecet. A levesre locsolom az olivaolajat, majd az egészet jól összekeverem.
Közepes-kicsire mérsékelem a lángot. Félrebillentett fedő alatt készre főzöm a levest (a lencse puha legyen, de ne essen szét, mert akkor főzelék lesz, nem leves), ez nagyjából 25-30 perc.
A levesbe szórom a megmaradt aprított tárkonyt, egyet lobbantok rajta. Megkóstolom, ha kell, utánnafűszerezem, nem kellett.
A levest hagyhatom hosszabb vagy rövidebb lére, ettől lesz sűrűbb vagy kevésbé az.
Az asztalnál pöttynyi tejfölt teszek a tányérokba mert levesbe.
A lencse zamatából, ízéből semmit nem fed el habarás/rántás vagy tejszínes sűrítés. Bár lencseleves, mégis könnyed, a paradicsomtól és tárkonyotól kellemesen savanykás; s ugyan van benne fél dl olivaolaj, a leves nem zsíros, langyosan is igen finom.
Jó étvágyat!
* Tipp & trükk:
Az ecetet mindig apránként kell az ételhez adni, így elkerülhető, hogy túl savanyú legyen. SOHA nem fakanállal és soha nem azzal a kanállal adagoljuk az ecetet, amivel aztán megkóstoljuk a levest.
Tárkonyos ecetet házilag is könnyű készíteni: sok friss, zöld tárkonyt (megmosva, víztől lerázva) gyömöszölök egy üvegbe és nyakonöntöm normál (10%) ecettel. Nagyjából két hét állás után használható.
Hasonló technikával tárkonyos olajat is lehet készíteni, értelemszerűen ecet helyett olajban fürdetem a zöld tárkonyt (olivaolajat szoktam használni).
Jó a leves-de a fotó sem semmi!!! Gratulálok, nagyon tetszik!!!
VálaszTörlésGarffyka! Hiszek Neked! :) Kipróbálandó!!!
VálaszTörlésEzt épp ma reggel néztem, a régi számok között tallóztam :-)
VálaszTörlésA Nők Lapját én is nagyon-nagyon szeretem. Kábé hasonló sorrendben szoktam én is feldolgozni :-))
TRINITY, köszönöm, igyekszem :)
VálaszTörlésANCSIKA, megéri, nagyon finom! És lehabozva a lencse első felfövése után, sokkal könnyedebb is :)
VIKI, emlékszem, egyszer beszéltük, hogy ki milyen sorrendben olvassa :)
Hol szerzed be a friss tárkonyt? Ha a kertedben megterem, mikor veted el a magot, vagy ez cseje? Én csak a szárított formáját ismerem, de kert tulajdonos vagyok és nagyon szívesen ültetnék vagy vetnék. Gabi
VálaszTörlésGABI, bevallom, ÉSzüleimtől kaptam egy tő tárkonyt, zöld növényt, elég nagy gyökérrel, azt ültettem el a saját kertünkben. Amíg tartott, onnan szedtem leveleket és tettem el olajban és ecetben is. Megkérdem ÉSzüleim, hogy ők hogy ültetik és honnan vették a magot/tövet és megírom neked holnap.
VálaszTörlés