Ezért is szeretem Max barátom ... mikor az ember már-már azt gondolná, nem lehet újat kitalálni, akkor jön ő, átveszi a VKF! staféta-fakanalat Trinity barátnőmtől - aki, nem mellesleg, szintén nagyszerű témát dobott fel -, és laza csuklómozdulattal, egy elegáns csettintéssel alaposan felkavarja az állóvizet, mondhatnám, gördülésre biztatva minden gasztro-bloggert: VKF! XXIX - Rolling dumplings
Persze, kattogtak nálam is a fogaskerekek, és volt annyi, de annyi ötletem ... amik aztán ilyen-olyan oknál fogva sorjában mind hamvába haltak ... De, egypár megvalósult, ezek közül egyik a fasírt másképp. Ihlette a nagy sikerű mátika.
Fasírt másképp
hozzávalók
kisebb maréknyi darált hús (6-8 dkg)
4-5 nagy murok
1 kicsi petrezselyem
4-5 gerezd fokhagyma
5-6 szál petrezselyemzöld
1-2 tojás (mérettől függ, ha nagy, akkor elég 1 db)
12-14 púpozott ek vegyes pehely, fele késes aprítóban durvára megfuttatva
1-2 ek szezám-, lenmag
só, bors
szerecsendió
csombor (borsikafű)
bundához
késes aprítóban összeforgatott vegyes pehely és lenmag
picurka olaj
A zöldségeket megpucolom és sajtreszelőn (legkisebb lyuk) lereszelem.
Egy tálban összekeverem a húst a reszelt zöldségekkel, pelyhekkel, magokkal, rányomom a fokhagymát és beleütöm a tojásokat.
A petrezselyemzöldet és a friss csombort apróra vágom, ezt is a fasírtmasszához adom; sózom, frissen őrlök/reszelek bele borst és szerecsendiót.
A hozzávalókat alaposan összedolgozom. Az általában szokott fasírtmasszánál kicsit vékonyabb, puhább masszát kapok. Letakarom és 10-15 percet állni hagyom, ezalatt a pelyhek megszívják magukat, kidagadnak.
Tepsibe sütőpapírt teszek. A sütőt 200 fokra kapcsolom. A "bundához" késes aprítóban apróra darálom a vegyes pelyhet és lenmagot.
A fasírtmasszából diónyi-falatnyi golyókat formázok, megforgatom az apróra darált pehely-lenmag keverékben, a tespibe sorakoztatom.
Olajjal megspriccelem - sokat segít, ha van spéci olajspriccelő; nekem nem volt, sk alkottam egyet, üres pumpás üvegből -, igyekszem, hogy a golyócskákat mindenütt (kivéve ott, ahol a sütőpapíron állnak) érje egy pici olaj.
Forró lerbe tolom a megrakott tepsit és nagyjából 15-20 percig sütöm az alternatív fasírtokat.
Fokhagymás vajon pirított-párolt zöldséggel - kelbimbó (ez is gurul :), ferdén karikázott urok, petrezselyem, póréhagyma - és házi savanyúsággal tálalom.
Ebből az adagból 2,5 ember :) két ebédje és még jópár nasi-falat kijött.
A fűszerektől kellemes pikáns, a muroktól szaftos, de nem sárgarépa ízű, a darált pelyhes-lenmagos "bundától" enyhén ropogós - és mindez egyszerre.
Nincs olajban sütés, nincs mindent átható olajszag, csak gyorsan készülő, zamatos, falatnyi fasírtocskák, és a fülnek kellemes "kérek szépen még!" óhajok.
Jó étvágyat!
Persze, kattogtak nálam is a fogaskerekek, és volt annyi, de annyi ötletem ... amik aztán ilyen-olyan oknál fogva sorjában mind hamvába haltak ... De, egypár megvalósult, ezek közül egyik a fasírt másképp. Ihlette a nagy sikerű mátika.
Fasírt másképp
hozzávalók
kisebb maréknyi darált hús (6-8 dkg)
4-5 nagy murok
1 kicsi petrezselyem
4-5 gerezd fokhagyma
5-6 szál petrezselyemzöld
1-2 tojás (mérettől függ, ha nagy, akkor elég 1 db)
12-14 púpozott ek vegyes pehely, fele késes aprítóban durvára megfuttatva
1-2 ek szezám-, lenmag
só, bors
szerecsendió
csombor (borsikafű)
bundához
késes aprítóban összeforgatott vegyes pehely és lenmag
picurka olaj
A zöldségeket megpucolom és sajtreszelőn (legkisebb lyuk) lereszelem.
Egy tálban összekeverem a húst a reszelt zöldségekkel, pelyhekkel, magokkal, rányomom a fokhagymát és beleütöm a tojásokat.
A petrezselyemzöldet és a friss csombort apróra vágom, ezt is a fasírtmasszához adom; sózom, frissen őrlök/reszelek bele borst és szerecsendiót.
A hozzávalókat alaposan összedolgozom. Az általában szokott fasírtmasszánál kicsit vékonyabb, puhább masszát kapok. Letakarom és 10-15 percet állni hagyom, ezalatt a pelyhek megszívják magukat, kidagadnak.
Tepsibe sütőpapírt teszek. A sütőt 200 fokra kapcsolom. A "bundához" késes aprítóban apróra darálom a vegyes pelyhet és lenmagot.
A fasírtmasszából diónyi-falatnyi golyókat formázok, megforgatom az apróra darált pehely-lenmag keverékben, a tespibe sorakoztatom.
Olajjal megspriccelem - sokat segít, ha van spéci olajspriccelő; nekem nem volt, sk alkottam egyet, üres pumpás üvegből -, igyekszem, hogy a golyócskákat mindenütt (kivéve ott, ahol a sütőpapíron állnak) érje egy pici olaj.
Forró lerbe tolom a megrakott tepsit és nagyjából 15-20 percig sütöm az alternatív fasírtokat.
Fokhagymás vajon pirított-párolt zöldséggel - kelbimbó (ez is gurul :), ferdén karikázott urok, petrezselyem, póréhagyma - és házi savanyúsággal tálalom.
Ebből az adagból 2,5 ember :) két ebédje és még jópár nasi-falat kijött.
A fűszerektől kellemes pikáns, a muroktól szaftos, de nem sárgarépa ízű, a darált pelyhes-lenmagos "bundától" enyhén ropogós - és mindez egyszerre.
Nincs olajban sütés, nincs mindent átható olajszag, csak gyorsan készülő, zamatos, falatnyi fasírtocskák, és a fülnek kellemes "kérek szépen még!" óhajok.
Jó étvágyat!
Lassan-lassan igy "gurul" ki a hus a konyhabol. Legkozelebb pobald ki mas zoldseggekkel is, csak ha nincs benne hus, akkor olajjal meg jobban kell spriccolni, mert szaraz lesz.
VálaszTörlésFinom kis gombóckák sok zöldséggel, nyammm....
VálaszTörlésTetszik!!!
( egy zöldség nem csúszik csak le, pedig esztétikailag szép- a kelbimbó-lehetek ennyire válogatós, ez még belefér ugye???)
De a fasírt kifogástalan!!!!
Hát ez szuper!
VálaszTörlésKi kell próbáljam!
EDIT, teljesen hústalanok nem leszünk, de igen, van ahol nagyon jó ki lehet váltani :)
VálaszTörlésTRINITY, van egy mese, egy babáról és egy maciról, akik elvesztek és most szerető gyerekeket keresnek, ott a maci mondogatja, pfúj, kelbimbó, utálom a kelbimbót :) Pedig nagyon finom. De ennyi még belefér :)
VIKI, ajánlani tudom, nekünk ízlett, még Manapómnak is, pedig ő elég kritikus :)