Ez a tojással dúsított, házikenyér teltebb ízű és bársonyosabb tésztájú, mint az alap fehér kenyér. A metélőhagyma és tárkony, a tetejére sütött tökmagok izgalmassá teszik ezt az amúgy is finom, foszlós kenyeret.
Tojással dúsított, fűszeres házikenyér
hozzávalók – közepes kenyér
1 egész tojás
1 tojássárga
annyi víz, hogy a tojással és tojássárgával 300 ml legyen
50 dkg liszt (BL55)
2 tk cukor
1 ½ tk só
25 gr margarin3 ek aprított metélőhagyma
1 csipet friss tárkony (2 csipet szárított)
1 tk szárított élesztőtojás a kenéshez (egész v. sárgája v. fehérje)
pirított tökmag
A tojást és tojássárgát mérőpohárba teszem és 3 dl-ig kiegészítem vízzel. Beleöntöm a kenyérsütő gép formájába.
Rákanalazom a lisztet, úgy, hogy a nedves hozzávalókat mindenütt elfedje; beleszórom a tárkonyt és az aprított metélőhagymát.
A liszt tetejére, egyik sarokba teszem a felkockázott margarint, más-más sarkokba a cukrot és sót. Középre a szárított élesztőt.
Dagaszt-keleszt programot indítok.
Másfél óra múlva enyhén lisztezett lapítóra szedem a gyönyörű lazára, szálasra kelt tésztát. Finom, de határozott mozdulatokkal átdögönyözöm, hosszúkásra formázom.Sütőpapírral bélelt formába teszem (), tetejét kézzel kicsit meghullámosítom.
Konyharuhával letakarva meleg-langyos helyen nagyjából 30-35 percet kelesztem; a kenyértészta szépen felnő a formában.
A sütőt 200 fokra melegítem.
A megkelt kenyér tetejét lekenem kissé felvert tojással, bőven megszórom pirított tökmaggal, majd a forró sütőbe tolom.
35-40 percig sütöm, a teteje aranybarna lesz, az alja (a formából kifordítva) ütögetésre kongó hangot ad, a konyhában harapnivalóan finom illat lengedezik.
Telt ízű, finoman fűszeres, laza, foszlós belű fehér kenyér, aranybarna tetején ropogós tökmaggal. Finom csak úgy magában is. :-)
Tojással dúsított, fűszeres házikenyér
hozzávalók – közepes kenyér
1 egész tojás
1 tojássárga
annyi víz, hogy a tojással és tojássárgával 300 ml legyen
50 dkg liszt (BL55)
2 tk cukor
1 ½ tk só
25 gr margarin3 ek aprított metélőhagyma
1 csipet friss tárkony (2 csipet szárított)
1 tk szárított élesztőtojás a kenéshez (egész v. sárgája v. fehérje)
pirított tökmag
A tojást és tojássárgát mérőpohárba teszem és 3 dl-ig kiegészítem vízzel. Beleöntöm a kenyérsütő gép formájába.
Rákanalazom a lisztet, úgy, hogy a nedves hozzávalókat mindenütt elfedje; beleszórom a tárkonyt és az aprított metélőhagymát.
A liszt tetejére, egyik sarokba teszem a felkockázott margarint, más-más sarkokba a cukrot és sót. Középre a szárított élesztőt.
Dagaszt-keleszt programot indítok.
Másfél óra múlva enyhén lisztezett lapítóra szedem a gyönyörű lazára, szálasra kelt tésztát. Finom, de határozott mozdulatokkal átdögönyözöm, hosszúkásra formázom.Sütőpapírral bélelt formába teszem (), tetejét kézzel kicsit meghullámosítom.
Konyharuhával letakarva meleg-langyos helyen nagyjából 30-35 percet kelesztem; a kenyértészta szépen felnő a formában.
A sütőt 200 fokra melegítem.
A megkelt kenyér tetejét lekenem kissé felvert tojással, bőven megszórom pirított tökmaggal, majd a forró sütőbe tolom.
35-40 percig sütöm, a teteje aranybarna lesz, az alja (a formából kifordítva) ütögetésre kongó hangot ad, a konyhában harapnivalóan finom illat lengedezik.
Telt ízű, finoman fűszeres, laza, foszlós belű fehér kenyér, aranybarna tetején ropogós tökmaggal. Finom csak úgy magában is. :-)
Jó étvágyat!
Szép lett, azt hittem, hogy megfontad:)
VálaszTörlésOlyan jóóó kenyereket sütsz, szívesen megkóstolnám bármelyiket...most éppen ezt:)
VálaszTörlésMert jó itt nálad....
VálaszTörléshttp://zamatesillat.blogspot.com/2009/11/jo-itt-nalam.html
Garffyka! Mi van veled, már hiányolom az új postokat?! Csak nem vagytok betegek?
VálaszTörlés