Adva van egy jófajta gombaleves. Könnyed, habarás, tejszín nélkül, sok zöldséggel. Perceken belül kész, akár tálalhatnám is. De nem, nem ám. Valahonnan előkerül és belém bújik a kisördög és ennek mindig az az eredménye, hogy egyet-kettőt még csavarintok az ételen.
Így történt ezzel a gombalevessel is, teljesen hagyományos levesnek indult, de mire az asztalra ért kicsit átváltozott. Kifejezetten előnyére.

Alma-körtebefőttes gombaleves
hozzávalók
fél fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál murok
1 szál petrezselyem
fél csokor petrezselyemzöld
10-12 nagyobb fej gomba (fehér és barna csiperke)
só, bors, szegfűszeg (1-2 db)
margarin
alaplé vagy víz és levescsont
1 tojás
liszt
szerecsendió
alma-körte befőttből 3-4 db lecsepegtetett darab (ez kb fél alma, fél körte)
alma-körte befőtt leve
A zöldségeket megpucolom, a gombát csak mosom és a szárak végét lecsippentem. A hagymát és fokhagymát apróra vágom, a murkot, petrezselymet karikázom vagy kockázom, a gombát kockára vágom, a szárakat is.
A fél ek-nyi margarint habzásig melegítem, rádobom a hagymát, 1-2 percig üvegesítem, rádobom a fokhagymát, további egy percig kevergetem, majd jöhet a murok és petrezselyem, ezekkel újabb 3-4 percig kevergetem.
Ráteszem a gombát, hagyom, hogy kicsit levet engedjen.
Felöntöm alaplével vagy vízzel, ha ez utóbbival, akkor lehetőség szerint teszek a leveshez egy levescsontot is, hogy teltebb íze legyen. Csak annyira öntöm fel, hogy 1-2 ujjnyira ellepje a zöldségeket.
Sózom, frissen őrlök rá borst és teatojásban beleteszem a szegfűszeget (lehet teatojás nélkül is, így tálalásko valaki tányérjába kerül majd). Nagy lángra kapcsolok, míg főni kezd, majd kissé félrebillentett fedő alatt, közepes-kis lángon főzöm 6-8 percig.
Közben a befőttből a gyümölcsöket villával összetöröm, hozzáütöm a tojást, csipetnyi sóval és frissen reszelt szerecsendióval ízesítem, majd annyi lisztet teszek hozzá, hogy jó állagú*, sima galuskatésztává tudjam keverni.
Leveszem a fedőt a levesről, kicsit fennebb húzom a tüzet, felöntöm a befőtt levével, megvárom míg gyöngyözni kezd és a gyengén fövő levesbe, kiskanállal beleszaggatom a gyümölcsös galuskát.
Szaggatás előtt érdemes a kiskanalat a levesbe mártani, így a tészta nem ragad majd a kanálkához (de legalábbis lényegesen kevésbé) szaggatás alatt.
A galuskákkal 3-4 percig főzöm, próbaképp egyet - a legutolsónak szaggatottat :), köszi Chef Viki :) - kiveszem és megkóstolom.
Az utolsó percekben a levesbe keverem az apróra vágott zöld petrezselymet.
Mikor a galuskák is megfőttek, megkóstolom, ha kell, utánnaízesítem.
Külön tálkába szedett alma-körte befőttel tálalom, így ki-ki ízlése szerint szedhet még befőttet a leveshez a tányérjába.

A zöldségekkel, különösen a gombával nagyon kellemesen társul az enyhén cukros befőtt. Halványan becsinált levesre emlékeztet az alma-körtebefőttes gombaleves, de az ízek harmóniája tej vagy tejszín nélkül érvényesül. Mivel igen kevés zsiradék van a levesben, melegen, de akár langyosan is kifejezetten finom, üdítő.
Gyors & könnyű - A zöldségek pucolása kevés időt kíván, a főzésre nagyjából 22-25 perc elég és máris tálalható a könnyed, ízletes leves. Természetesen lehet két tojásból galuskát szaggatni, így sűrűbb lesz, a levét pedig 1-2 ek, a galuskák után a levesbe főzött grízzel lehet dúsítani.
Jó étvágyat!
* Tipp & trükk:
Tudom, ez általában a kezdő háziasszonyok rémálma, "megfelelő állagú", de tény, galuskánál próbálkozni kell. A liszt mennyisége nagyban függ a tojás méretétől, a liszt milyenségétől, a befőttek állagától. Érdemes esetleg pici edényben kis vizet forralni és abba egy-két próbagalusát szaggatni. Ha a gyöngyözve fövő vízben a galuska elkezd szétesni, akkor túl puha a tészta, kis liszttel kell sűríteni. Ha 3-4 perc főzés után a közepe még mindig nyers, de a szélein már tocsakos, akkor túl sűrű a galuskatészta, lehet picurka befőttlével hígítani.
Szószedett:
murok - sárgarépa
5 megjegyzés:
:-DD Galuska by nagypapám :-))
Ez a leves nagyon ott van! Imádom az ilyen újításokat!
Én beállok a "nekem bizar" oldalra:)
VIKI, igen, valahányszor galuskát csinálok, azaz gyakran, mindig eszembe jutsz :), pontosabban olyankor is :)
SZEPY, akkor gondolom neked a darálthúsos-lestyános-zöldségleves birsalma befőttel sem ízlene :( Pedig olyan, de olyan finom!!!
Juuuuuuuuuj!
Rántott hús nincs?:)))))))
Én a sima gombalevesedből kérek Szepyhez hasonlóan-de abból dupla adagot cserébe:)))
Megjegyzés küldése