Avagy hogy lehet két sütimasszából sokfélét készíteni, gyorsan és könnyedén.
HókifliHozzávalók, elkészítés és tippek a porcukrozáshoz, itt.
A klasszikus változatban dió/mogyoró+liszt+margarin+tojás van, ebből kiflicskéket formázok, megsütöm, vaníliás porcukorral meghintem.
Egy kicsit bolondított változatához a tésztához sok frissen reszelt citromhéjat teszek, 4-5 mm vastagra kinyújtom, lisztezett formával kiszaggatom, megsütöm (2-3 perccel rövidül a sütési idő), csokival bevonom.
A dió-csokoládé-citrom triumvirátus valami fergetes ízélményt ad.
A tészta kifejezetten szereti a hűtőztetést, nem kell az egész adagot egyszerre feldolgozni. Úgy szoktam, hogy dupla adagot - felét hagyományosan, felét citromosan - begyúrok, folpackba tekerem, hűtőbe teszem, aztán naponta sütök 1-2 tepsinyit belőle, hókiflinek, csokimázzal bevont diós-citromos keksznek.
10-20-30Ez a legegyszerűbb gyúrt tészták egyike, ráadásul nagyon jól variálható.
Lehet belőle linzer, ha egyik felét lyukasra szaggatom és lekvárral összeragasztom.
Ha ischlernek szánom, nagyobbra szaggatom, mindkét fele telt, lekvárral összeragasztom, tetejét csokival bevonom.
Narancsos keksz lesz - natúr vagy csokival bevont -, ha a masszába két narancs frissen reszelt héját is beledolgozom. A csokimázat is bolondítom fél narancs levével (esetleg húsával is).
Lehet belőle márványos kakaós aprósüti, ehhez cukrozatlan kakaóport dolgozok a tésztába, hevenyészve, hogy szép márványos legyen, kinyújtom, szaggatom, kisütöm. Csokival bevonhatom.
Nutellás korong, ha az alaptésztát vékonyra nyújtom, teli formákat szaggatok, sütés után mogyorókrémmel összeragasztom.
Gyömbéres szívecskék, ha a masszába frissen reszelt gyömbér gyúrok.
ésatöbbi - valóban csak fantázia kérdése :-)
10-20-30
hozzávalók
10 dkg cukor
20 dkg margarin
30 dkg liszt
1 tojás
1 csapott kk sütőpor
kívánság és ízlés szerint:
reszelt narancshéj
reszelt citromhéj
cukrozatlan kakaópor
csokimázhoz:
tortabevonó étcsoki
kevéske margarin
kívánság szerint narancs frissen csavart leve (szűrve vagy sem)
A tészta hozzávalóit összegyúrom, kellemes, jó állagú masszát kapok.
Dolgozhatok vele tovább azon frissiben, de folpackba csomagolva akár hűtőbe is tehetem fél órára, egy napra.
Lisztezett lapítón vékonyra nyújtom (linzer, ischler vagy mogyorókrémes keksz: 2-3 mm; töltetlen, csak csokival bevont keksz: 5 mm), tetszés szerinti, lisztezett formákkal kiszaggatom, sütőpapíros tepsibe sorakoztatom (széltében keveset nő, lehet sűrűn pakolni), 180 fokra előmelegített, forró sütőbe tolom; linzer, ischler, mogyorókrémes keksz: 6-8 perc; csokival bevont, töltetlen keksz: 8-10 perc.
A kész sütit néhány percig a tepsiben pihentetem, egészen frissen sülve törékeny.
A linzernek, ischlernek, egyébbel összeragasztott kekszeknek valót nem feltétlenül ragaszgatom össze azon frissiben mindet (egyrészt, nem biztos, hogy van rá időm, másrészt, ha 2-3 tepsinyit sütök egyszerre és mindet azonnal összeragasztom, sokkal hamarabb elfogy :-), dobozba téve 2-3 napot nyugodtan elvan magában.
A csokimázhoz a tortabevonó étcsokit kevés margarinnal mikróba teszem, olvasztó fokozatra. Mikor megolvadt, kiveszem, hozzáöntöm a narancs levét, jól összekeverem. Tetszés szerint belmártogatom a kekszeket, vagy kiskanál segítségével bevonom a sütik tetejét. A csokimázassütiket rácsra teszem (ez alá meg sütőpapírt, újságot, alufóliát, hogy ne a konyhapultom legyen csokipöttyös), amíg a csokoládé megszilárdul.
A 10-20-30 tésztája is jól bírja a hűtőzést. Nagyobb adagot szoktam begyúrni, ízesítem két-háromféle képpen, külön-külön folpackba tekerem. Fogyás és kívánság szerint sütök 1-2 tepsinyit, így mindig van friss aprósütemény a sütisdobozokban.
Gyors & könnyű - A tésztákat begyúrni nagyjából 10 perc (mérés, összedolgozás, folpackba tekerés). A kiflik megformázása sem kíván sok időt, amíg a sütő melegszik egy tepsinyi könnyedén összerakható. A linzernek szánt formák kicsit macerásabbak, de kevés gyakorlattal ez is gyorsan megy.
Jó étvágyat!
HókifliHozzávalók, elkészítés és tippek a porcukrozáshoz, itt.
A klasszikus változatban dió/mogyoró+liszt+margarin+tojás van, ebből kiflicskéket formázok, megsütöm, vaníliás porcukorral meghintem.
Egy kicsit bolondított változatához a tésztához sok frissen reszelt citromhéjat teszek, 4-5 mm vastagra kinyújtom, lisztezett formával kiszaggatom, megsütöm (2-3 perccel rövidül a sütési idő), csokival bevonom.
A dió-csokoládé-citrom triumvirátus valami fergetes ízélményt ad.
A tészta kifejezetten szereti a hűtőztetést, nem kell az egész adagot egyszerre feldolgozni. Úgy szoktam, hogy dupla adagot - felét hagyományosan, felét citromosan - begyúrok, folpackba tekerem, hűtőbe teszem, aztán naponta sütök 1-2 tepsinyit belőle, hókiflinek, csokimázzal bevont diós-citromos keksznek.
10-20-30Ez a legegyszerűbb gyúrt tészták egyike, ráadásul nagyon jól variálható.
Lehet belőle linzer, ha egyik felét lyukasra szaggatom és lekvárral összeragasztom.
Ha ischlernek szánom, nagyobbra szaggatom, mindkét fele telt, lekvárral összeragasztom, tetejét csokival bevonom.
Narancsos keksz lesz - natúr vagy csokival bevont -, ha a masszába két narancs frissen reszelt héját is beledolgozom. A csokimázat is bolondítom fél narancs levével (esetleg húsával is).
Lehet belőle márványos kakaós aprósüti, ehhez cukrozatlan kakaóport dolgozok a tésztába, hevenyészve, hogy szép márványos legyen, kinyújtom, szaggatom, kisütöm. Csokival bevonhatom.
Nutellás korong, ha az alaptésztát vékonyra nyújtom, teli formákat szaggatok, sütés után mogyorókrémmel összeragasztom.
Gyömbéres szívecskék, ha a masszába frissen reszelt gyömbér gyúrok.
ésatöbbi - valóban csak fantázia kérdése :-)
10-20-30
hozzávalók
10 dkg cukor
20 dkg margarin
30 dkg liszt
1 tojás
1 csapott kk sütőpor
kívánság és ízlés szerint:
reszelt narancshéj
reszelt citromhéj
cukrozatlan kakaópor
csokimázhoz:
tortabevonó étcsoki
kevéske margarin
kívánság szerint narancs frissen csavart leve (szűrve vagy sem)
A tészta hozzávalóit összegyúrom, kellemes, jó állagú masszát kapok.
Dolgozhatok vele tovább azon frissiben, de folpackba csomagolva akár hűtőbe is tehetem fél órára, egy napra.
Lisztezett lapítón vékonyra nyújtom (linzer, ischler vagy mogyorókrémes keksz: 2-3 mm; töltetlen, csak csokival bevont keksz: 5 mm), tetszés szerinti, lisztezett formákkal kiszaggatom, sütőpapíros tepsibe sorakoztatom (széltében keveset nő, lehet sűrűn pakolni), 180 fokra előmelegített, forró sütőbe tolom; linzer, ischler, mogyorókrémes keksz: 6-8 perc; csokival bevont, töltetlen keksz: 8-10 perc.
A kész sütit néhány percig a tepsiben pihentetem, egészen frissen sülve törékeny.
A linzernek, ischlernek, egyébbel összeragasztott kekszeknek valót nem feltétlenül ragaszgatom össze azon frissiben mindet (egyrészt, nem biztos, hogy van rá időm, másrészt, ha 2-3 tepsinyit sütök egyszerre és mindet azonnal összeragasztom, sokkal hamarabb elfogy :-), dobozba téve 2-3 napot nyugodtan elvan magában.
A csokimázhoz a tortabevonó étcsokit kevés margarinnal mikróba teszem, olvasztó fokozatra. Mikor megolvadt, kiveszem, hozzáöntöm a narancs levét, jól összekeverem. Tetszés szerint belmártogatom a kekszeket, vagy kiskanál segítségével bevonom a sütik tetejét. A csokimázassütiket rácsra teszem (ez alá meg sütőpapírt, újságot, alufóliát, hogy ne a konyhapultom legyen csokipöttyös), amíg a csokoládé megszilárdul.
A 10-20-30 tésztája is jól bírja a hűtőzést. Nagyobb adagot szoktam begyúrni, ízesítem két-háromféle képpen, külön-külön folpackba tekerem. Fogyás és kívánság szerint sütök 1-2 tepsinyit, így mindig van friss aprósütemény a sütisdobozokban.
Gyors & könnyű - A tésztákat begyúrni nagyjából 10 perc (mérés, összedolgozás, folpackba tekerés). A kiflik megformázása sem kíván sok időt, amíg a sütő melegszik egy tepsinyi könnyedén összerakható. A linzernek szánt formák kicsit macerásabbak, de kevés gyakorlattal ez is gyorsan megy.
Jó étvágyat!
Hát ez gyors volt...Az előbb a brownie-t vártam, de ebből is jöhet:)
VálaszTörlésKépzeld, csomagot kaptam ma!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm!
Békés, boldog új esztendőt Neked és a szeretteidnek!:)
Szia! Látom türelemből megint nem volt híjján! Gyönyörűek, ötletesek, gratulálok!
VálaszTörlésSZEPY, örülök, ha tetszik :) Remélem, ízleni is fog, ha nem neked, hát életed párjának (vagy a szomszédnak) :)
VálaszTörlésHasonló szépeket Neked is, BUÉK :)
TRIN, KARULINO, fénypostával küldök kóstolót :)