... ahogy virág nyílik a réten ... folytathatnám egészen kínrímbe tekerve a híres sorokat.
Nagyon szép karajt láttam a hentesnél, kértem hát, vágjon nekem négy szép szeletet. Hazaérve bontom a csomagot ... hát ... jobban jártam volna, ha egyben kérem és otthon magam nyiszálom a szeleteket, az is szeletebb lett volna, mint amit a "szakképzett" hentestől kaptam ... még véletlenül sem volt két négyzetcentinél nagyobb területen egyeneletesen vastag egyik "szelet" sem. Ez van, új a hentes a boltban.
Nagyon szép karajt láttam a hentesnél, kértem hát, vágjon nekem négy szép szeletet. Hazaérve bontom a csomagot ... hát ... jobban jártam volna, ha egyben kérem és otthon magam nyiszálom a szeleteket, az is szeletebb lett volna, mint amit a "szakképzett" hentestől kaptam ... még véletlenül sem volt két négyzetcentinél nagyobb területen egyeneletesen vastag egyik "szelet" sem. Ez van, új a hentes a boltban.
A húst lecsontoztam (a csont remek lesz levesbe), potyolóval kiplasztikáztam, egészen szép szeletkényik lettek :-) Az egyszerű és nagyszerű sörös-borsos karaj mellé színpompás, balzsamecetes-mézes zöldségköretet rittyentettem. Az egész nem volt több 30 percnél.
Sörös karaj színes zöldségkörettel
Sörös karaj színes zöldségkörettel
hozzávalók - hús
4 szelet karaj (csontozott)
kevéske liszt
só, frissen őrölt vegyes bors
1 dl sör
2 kk margarin
hozzávalók - köret
a mennyiségek tetszés szerint változtathatók, kinek melyik zöldség ízlik jobban
murok
petrezselyem
póréhagyma
gyöngyhagyma - savanyúságnak eltett gyöngyhagymát használtam
kelbimbó - lehet fagyasztott
gomba
nagyszemű fehér és rosé szőlő
2 kk margarin
~ fél dl sör
1 ek balzsamecet
1 kk méz
só
pörkölt mogyoró - nem sós
A karajszeleteket folpack között kipotyolom. Csipetkényi sót és bőven őrölt bors dörzsölök a szeletek mindkét felébe, majd lisztbe hempergetem.
A margarint felforrósítom, ráteszem a lisztfátylas hússzeleteket és nagyjából 2-2 percig pirítom mindkét oldalukon.
A sörrel apránként felöntöm a húst és fedő alatt, kis lángon puhára párolom. Van, hogy nem fogy el az egész dl sör, a szeletek nagyságától is függ.
Miközben a hús készül megmosom a zöldségeket, a murkot, petrezselymet megpucolom, majd ferdén, 4-5 mm vastag szeletekre aprítom. A pórét szintén fél centi vastagon felkarikázom. A gombát negyedelem, vagy szeletelem.
A szőlőt megmosom, a szemeket kettévágom, kimagozom.
Az omlósra, zamatosra párolódott húst kiveszem a seprenyőből, tányérra teszem, lefedem és meleg-langyos sütőbe teszem, így nem hűl ki, amíg a köretet készítem.
A visszamaradt margarinos-sörös alaphoz teszek még 1-2 kk margarint, megvárom míg habzani kezd, ekkor hozzáteszem a mézet és a balzsamecetet is. Egy lapos fakanállal összekeverem és felszedem a serpenyő aljára esetlegesen odaragadt "bundát".
A serpenyőbe teszem a murok és petrezselyem karikákat, és kevergetve-rázogatva 4-5 percig pirítom-párolom.
Rádobom a gombát, és újabb 4-5 percig pirítom-párolom, most már fedő alatt. Ha a gomba nem engedne elég levet, aláöntök egy kevéske sört.
A gomba után jöhet a kelbimbó és 5-6 perc együtt párolás, most már apránként hozzáöntöm a sört, nehogy leégjen.
A gomba után jöhet a kelbimbó és 5-6 perc együtt párolás, most már apránként hozzáöntöm a sört, nehogy leégjen.
A pórénak és a gyöngyhagymának csak 1-2 perc kell. A szőlő az utolsó lépés, ezzel éppenhogy átforgatom, nem akarom a szőlőt megfőzni, csak picit megkapatni-puhítani.
Az egészet megsózom, borsózni nemigazán kell, összeforgatom, megkóstolom.
Készen is van.
A húst előkapom a lerből, és már tálalom is az egyszerű és nagyszerű, gyorsan készülő, remek főfogást.
Manónak pörkölt mogyoró nélkül tálalom - ő külön elnassolja a mogyorót - a magunkét megszórom durvára tört pörkölt, de sótlan mogyoróval.
Gyors & könnyű - A húsnak nagyjából 12-14 perc kell, hogy omlósra puhuljon a sörben (+ kicsontozás, lisztbe forgatás). Ezalatt a zöldségeket elő lehet készíteni. A zöldségeknek további 18 perc kell, hogy köret legyen belőlük. Az egész nagyjából 30 perc alatt kész lehet. És bizony ennyi sem, hogy elfogyjon :-D
Jó étvágyat!
Szószedett:
murok - sárgarépa
ler - sütő
Potyolóval??? Az meg mi? :)
VálaszTörlésGyönyörűséges ez a színkavalkád!! Ugyanolyan finom lehet, mint amilyen szép :))
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésGarffyka, tudtál méhkasformát szerezni? :)
VálaszTörlésSzepyke,a potyoló az a húsklopfoló
VálaszTörlésA sörtől isteni íze lesz a husinak!!!
VálaszTörlésEz az! ilyen szépséges, színes ételekre van szükség télen! Klassz! :)
VálaszTörlésNagyon finom lehet! (kukk be hozzám! ;) )
VálaszTörlésSZEPY, igen, ahogy Kata írta, potyoló = húsklopfoló.
VálaszTörlésKATA, köszönöm :)
DE JÓ FŐZNI, kérlek szépen adj nekem egy kis haladékot hétfőig, most csak vendég netezek, mert otthon nettelenek vagyunk, de hétfőn az irodában pótolom. Ígérem :-)
YASMINE, igen, nagyon finom! Volt :-). a köret magában is "megér egy misét" :-)
Yasmine, nem, nem jött össze, még; de ami késik, nem múlik :)
VálaszTörlés