Mivel a levest és a másodikat párhuzamosan főztem, nagyjából fél óra (+/- 5 perc) alatt kész volt az ebéd.
A másodikhoz az alapötletet a NL falinaptár novemberi receptje adta, csirkemell piros és sárga paprikával. Abban biztos voltam, hogy Manó, bár nyersen odavan érte, a tészta közül ki fogja piszkálni a paprikát. Így került a paprikák helyett póréhagyma és gomba.
Balzsamecetes csirkecomb, gombával, színes tésztával
hozzávalók
2 csirkecomb - pőrén és csontja nélkül
10-12 cm póréhagyma - lehet fehér és világoszöld része is
8 fej gomba - barna és fehér csiperke, de el tudom képzelni más, dominánsabb ízű gombával is
1-2 ek liszt
1,5-2 dl alaplé
2 ek balzsamecet
só, bors
majoranna
2 ek margarin
4 marék tészta
4 marék tészta
víz, 1-2 ek olaj, só
1 ek margarin
2-3 ek darált dió
A csirkecombokat már bőre és csontja nélkül fagyasztottam le, de akár készítés előtt is lehet csontozni, bőrözni; illetve lehet csirkemellből is készíteni. A húst kockára vágom, megforgatom a lisztben, hogy mindenütt bevonja.
A pórét és a gombákat megmosom. A pórét felkarikázom, a gombákat negyedbe-nyolcadba vágom.
A margarint felmelegítem, rádobom a lisztezett húst, néhány percig pirítom, míg minden oldalon aranybarna lesz, majd tányérra szedem.
A visszamaradt margarinra szórom a póréhagymát, 1-2 percig pirítom, majd mellédobom a gombát és további 3-4 percig együtt hagyom a tűzön.
A póré-gomba keverékre öntöm a balzsamecetet és az alaplevet, visszateszem a csirkehúst, fűszerezem: só, bors, majoranna, majd kis lángon 15-20 percig párolom-főzöm.
Amíg a csirke készül, egy másik edényben vizet forralok a tésztának.
Amíg a csirke készül, egy másik edényben vizet forralok a tésztának.
A lobogó vízbe öntök egy kevéske olajat, megsózom, majd beleszórom a tésztát és al dente kifőzöm. Mikor lejárt a főzési idő, leszűröm, de nem öblítem át.
Habzásig melegítem a margarint, rádobom a forró tésztát és megszórom a darált dióval. Inkább rázogatva, mint keverve átforgatom-pirítom.
Amint a tészta kész, összekeverem a csirkével-gombával (mi lesz ez? szósz? ragu? xxx?) és azon melegében tálalom.
Nagggggyon finom! Amilyen gyorsan elkészül, annyira finom, sőt :)
Mivel csak Manóval ketten ettük és négy főre készítettem, vasárnap egy kevéske forró margarinon átforgatva melegítettem, talán még finomabb volt, mint úgy frissiben.
Jó étvágyat!
Jaj de ínycsiklandó! Isteni lehetett!!!
VálaszTörlésMegbocsátok :-))) A nagyoktól szoktak idézni (hasát fogva röhögő smiley)