A karácsonyi asztalon, ha nem is szenteste, de mindig főszerepet játszik a húsleves (itt és itt, bizonyságul, hogy egy konyhán belül ugyanazt az ételt is lehet kicsit másképp készíteni).
Húslevest mindig a legnagyobb fazekamban főzök, jelenleg 10 l-es, de azt hiszem, ha kapnék egy nagyobbat, akkor abban lenne csordultig, sőt, púpozva :)
Általában két napig esszük húslevesnek, utánna a maradék - főleg zöldségek és hús, mert a levesből fagyasztóba is kerül - átalakul, ennek, annak.
A húsleves egyik igen klasszikus átváltozása a vadasmártás. Bevallom, nem tudom, mitől vadas ez a mártás, ha egyszer olyan szelíd volt az a szegény marha, aminek a húsából főztem ...
Vadasmártás
hozzávalók
húslevesből megmaradt zöldségek - általában: murok, petrezselyem, krumpli, gomba, zeller, paszternák
húslevesből megmaradt marhahús*
cukor - mennyisége a zöldségek mennyiségétől függ
mustár - mennyisége a zöldségek mennyiségétől függ
babérlevél
só, bors
tejföl
* A húst általában külön adom a mártás mellé, de Manó nagyjából másfél hete kitalálta, hogy most éppen a husit nem szereti ..., így hát most összemixeltem a zöldségekkel mártásnak.
A zöldségeket és a marhahúst egy kis húslevessel krémesre, közepesen sűrűre mixelem.
A cukrot száraz edényben karamellizálom, azaz csak magában, minden lé nélkül, lassú tűzön, kevergetés nélkül hagyom olvadni, barnulni.
Mikor a cukor szépen "lebarnult" ráöntöm a zöldséges mixet és elkeverem. A forró, karamellizálódott cukor először prüszkölve, köpködve tiltakozik e művelet ellen, ám nem hagyom magam, kis levessel még nyakon loccsintom és a tűzön tartva, kitartóan keverem néhány percig, míg szép egynemű mártás kapok.
Beledobom a babérlevelet, sózom, borsózom, majd apránként bolondítom egy kis mustárral.
8-10 percig rotyogtatom, kevergetve, le ne süljön, ki ne poszogjon a lábaskából.
Manó kedvéért frissen kifőzött, színes csavart tésztával és házi savanyú uborkával tálalom.
Jó étvágyat!
cukor - mennyisége a zöldségek mennyiségétől függ
mustár - mennyisége a zöldségek mennyiségétől függ
babérlevél
só, bors
tejföl
* A húst általában külön adom a mártás mellé, de Manó nagyjából másfél hete kitalálta, hogy most éppen a husit nem szereti ..., így hát most összemixeltem a zöldségekkel mártásnak.
A zöldségeket és a marhahúst egy kis húslevessel krémesre, közepesen sűrűre mixelem.
A cukrot száraz edényben karamellizálom, azaz csak magában, minden lé nélkül, lassú tűzön, kevergetés nélkül hagyom olvadni, barnulni.
Mikor a cukor szépen "lebarnult" ráöntöm a zöldséges mixet és elkeverem. A forró, karamellizálódott cukor először prüszkölve, köpködve tiltakozik e művelet ellen, ám nem hagyom magam, kis levessel még nyakon loccsintom és a tűzön tartva, kitartóan keverem néhány percig, míg szép egynemű mártás kapok.
Beledobom a babérlevelet, sózom, borsózom, majd apránként bolondítom egy kis mustárral.
8-10 percig rotyogtatom, kevergetve, le ne süljön, ki ne poszogjon a lábaskából.
Manó kedvéért frissen kifőzött, színes csavart tésztával és házi savanyú uborkával tálalom.
Jó étvágyat!
Már jöhetnek a posztok a VKF-re? Felkészültél?:))))
VálaszTörlésSzepy, gumis nadrágderék, nadrágöv, hózentróger, mind megvan :)
VálaszTörlésEpp ma gondoltam ki mi lesz a maradek kalacsbol...
VálaszTörlésEzt a vadst megennem barmikor. Nalunk is keszul hasonloan, foleg nyelvbol...
A vadas nálunk is nagyon megy!!!
VálaszTörlésEz finom! :)
VálaszTörlésNa, akkor elmondom, Manó ezt vitt ugye tegnap ebédre, előtte húsleves grízgaluskával. A nénink azt mondta, a végén már úgy vette el a vadasos tányért a gyerek elől, félt, hogy rosszul lesz, a két napi adagot majd együltében eltüntette :)
VálaszTörlésEdit, és, mi lesz? Kíváncsian várom!
VálaszTörlés