Igen, tudom, ezt az ételt valójában chili con carne névvel illetik :)
Amit én főztem, mondjuk úgy, kicsit autentikus változat, ezért kereszteltem át s lett belőle csilikonkárné :)
Egyrészt, nincs benne vörösbor.
Másrészt, a neten fellelt receptekhez képest sokkal több hagymát tettem bele.
Harmadrészt, a paradicsompüré is hiányzik belőle, van viszont benne 5-6 hámozott, darabolt, fagyasztott kerti paradicsom.
Annyira sikeres lett - igaz, Manó nem kóstolta meg, mert éppen a "nemszeretemababotsemmilyenformában" korszakát éli -, hogy ebédnél elfogyott a harmada.
Aztán este, vacsora után azon törpöltem, ennék valami sósat. Öt perc múlva együtt csilikonkárnéztunk Manapóval, csak úgy á la natúr :), a konyhapultnál könyökölve, egyenest a serpenyőből :)
Chili con carne Garffykásítva
hozzávalók
60 dkg darált hús
3 nagy fej hagyma
6 nagy gerezd fokhagyma
5-6 fej hámozott paradicsom
2-2,5 dl alaplé - ill. ez esetben 1 dl víz és 6 db fagyasztott húsleves kocka
35-40 dkg szemesbab - vegyesen vörös-, tarka-, fehér
20-25 dkg kukorica - ez konzerv volt
só, bors
csombor, bazsalikom, oregano
1 mk őrölt köménymag
szerecsendió
1 kk pirospaprika
2-3 piros chilipaprika - nem egészen száraz
kb 4 ek olaj
A babot előző este beáztatom, bő vízbe, legyen miből dagadjon.
A hagymát és fokhagymát apróra vágom, a forró olajra szedem és üvegesedésig kevergetem. Ráteszem a darált húst, morzsalékosra keverem, amíg a hús kifehéredik, majd picit lepirul. Megszórom a pirospaprikával - ezúttal édesnemes, mert úgy terveztem Manó is eszik majd belőle -, gyors mozdulattal átkeverem, majd picike vízzel felöntöm. Éppen csak annyi víz kell, hogy a paprika ne keseredjen meg. Beledobom a feldarabolt hámozott paradicsomot - igen, itt flancoltam, mert csak előkaptam a mélyhűtőből a még nyár végén kiadagolt és lefagyasztott kerti paradicsomokat - majd a leszűrt szemespaszulyt.
Összeforgatom, felöntöm kb 1 dl vízzel és beledobom a hat fagyasztott húsleveskockát is. Fűszerezem: só, bors, 2-3 bő csipet csombor, 1-1 nagy csipet bazsalikom és oregano, 1 mk őrölt köménymag. Körömnyi szerecsendiót is reszelek bele.
Itt kettéveszem, pontosabban néhány kanálnyit kis edénybe szedek, ez lesz Manóé. A többibe beleszórom az egészen apróra vágott chilipaprikát.
! Vigyázat! Chiliaprítás után és szemdörgölés között mindenképpen mossunk kezet! ...
Fedő alatt, közepes-kis lángon tartva, időnként megkavargatva és ha kell, kevéske vízzel fel-felöntögetve, addig rotyorászik, amíg a fuszulyka megpuhul.
A kukoricakonzervet hideg vízzel alaposan leöblítem és jól lecsöpögtetve az utolsó 10 percben keverem az ételhez. Megkóstolom, ha kell utánnafűszerezem.
Az igazán markáns, fűszeres, pikánsan csípős, enyhén szaftos egytálételt chilipaprikával és ízlés szerint kenyérrel tálalom.
Jó étvágyat!
11 megjegyzés:
Nahát nekem a név is, meg a recept is jobban tetszik, mint az oridzsinál. :)
A serpenyőből könyökölve evés meg aztán főleg... :D
Nagyon jól hangzik a recept és ha el nem fogyott volna kérnék belőle.
Nyam-nyam. Mi is szeretjuk. :D
Dóri, következő főzésből, jó? Küldök nagy adaggal :)
Edit, a magot te ültetted el :)
Flat Cat, jó a szépen terített asztal, de néha kell egy kis lazítás :)
Keg van egy kerdesem: melyik magot? Bab, kukorica??? esetleg hagyma (habar annak nem kell mag...)
Hát az ötlet-magot :), hogy csilikonkárnét főzzek :)
Kíváncsian várom mi lesz a férjének, Csilikonkárnak a receptje? :-)
Jókaja, köszi :) bevallom, pár pillanatig nem értettem, de leesett :D
Ezt az ételt egyszerűen imádom. Ki kéne tüntetni azt, aki ezt az ételt kitalálta! :-) Nálunk ez villámvacsora. Konzerv paradicsomos babbal készül. És igen, úgy az igazi, kanállal a fazékból!
A héten szemezgettem ezzel a recepttel, van még egy adag babom, csak a kukorica olyan idegen nekem a babhoz.. A képen, és a leírásban viszont olyan szuper, hogy kedvet csináltál:)) Köszi!
Finom ez nagyon!! Puha kenyérke is van hozzá??? Azzal az igazi!!
Megjegyzés küldése