Figyelem! Marcipán szerelmesek, ide-ide! Háromszoros csábítás :) Marcipán-mandula-amaretto likőr egyben, könnyű, kelt tésztával csavarintva.
Marcipános csavarintott
hozzávalók - tészta
90 ml víz
1 tojás
4 ek amaretto likőr
50 gr vaj, olvasztva
350 gr liszt
2 ek sovány tejpor (zsírosból 1,5 ek)
40 gr cukor
1/2 tk só
1 1/2 tk szárított élesztő
hozzávalók - töltelék
115 gr mandula
50 gr cukor
100 gr marcipánmassza
1 ek amaretto likőr
1 tojás, szétválasztva
5 tk víz
A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gép formájába rakom: alólra a langyos víz, konyhahőmérsékletű tojás, amaretto likőr, olvasztott, kicsit visszahűtött vaj.
A folyékonyakra szórom a lisztet, tejport. A forma egyik sarkába teszem a cukrot, másik sarkába a sót, középre a szárított élesztőt.
Dagaszt-keleszt programot indítok.
Miközben a dagasztás-kelesztés fázis tart, elkészítem a tölteléket. Késes aprítóba teszem a mandulát, a cukrot, a darabokra vágott-tépkedett marcipán masszát. Összeforgatom, hogy a mandulát megdarálja és a marcipánmasszát is miszlikbe szedje. Hozzáteszem a likőrt, a tojásból csak a fehérjét és 3 ek vizet. Ismét átpörgetem, hogy homogén masszát kapjak. A tojás sárgáját kis edénykében, külön összekeverem a maradék 2 ek vízzel.
A kenyérsütő gép programja lejárta után, másfél óra múlva enyhén lisztezett lapítóra szedem a könnyűre, jó állagúra kelt tésztát.
Gyengéden átgyúrom és kb 55x34 cm-s téglalappá nyújtom. Hosszában kettévágom, így két egyforma téglatestet kapok.
A tészta egyik felén elosztom-elkenem a tölteléket. A tészta másik felét megkenem a kissé vizes tojássárgával, majd kent felével ráborítom a töltelékes tésztalapra. Óvatosan, kézzel, kicsit lelapogatom.
A lapokat nagyjából 2,5 cm széles csíkokra vágom, majd a csíkok egyik felébe hasítékot készítek. Azaz, nem vágom át teljesen, csak behasítom, a közepétől kicsit lennebb kezdem és a végétől nagyjából 3-4 mm-el megállok a vágással.
A hasíték nélküli végétől kiindulva megcsavarom a tésztát, majd átbújtatom a hasítékon és az így kapott két tésztavéget is összecsavarom egyszer.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatom a csavarintott tésztadarabokat, majd konyharuhával letakarva, meleg-langyos helyen nagyjából 30 percig kelesztem.
Sütés előtt a marcipános csavarintások tetejét megkenem a visszamaradt vizes tojássárgával (ha nem lenne elég, 1 ek tejjel összekeverem), majd 12-14 percre 200 fokra előmelegített sütőbe tolom.
Igyekszem elhessegetni szeretteim a sütő közeléből, hiszen az illatos sütik még tűzforróak; rácsra téve gyorsan hűlni teszem őket (a sütiket :)
Az illatos, zamatos, nagyon marcipános, a tölteléktől enyhén szaftoska, hihetetlen gyorsasággal eltűnő marcipános csavarintást reggelire tálaltam. Tízóraira csak azért maradt, mert hat darabot eleve eldugtam :)
Jó étvágyat!
Marcipános csavarintott
hozzávalók - tészta
90 ml víz
1 tojás
4 ek amaretto likőr
50 gr vaj, olvasztva
350 gr liszt
2 ek sovány tejpor (zsírosból 1,5 ek)
40 gr cukor
1/2 tk só
1 1/2 tk szárított élesztő
hozzávalók - töltelék
115 gr mandula
50 gr cukor
100 gr marcipánmassza
1 ek amaretto likőr
1 tojás, szétválasztva
5 tk víz
A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gép formájába rakom: alólra a langyos víz, konyhahőmérsékletű tojás, amaretto likőr, olvasztott, kicsit visszahűtött vaj.
A folyékonyakra szórom a lisztet, tejport. A forma egyik sarkába teszem a cukrot, másik sarkába a sót, középre a szárított élesztőt.
Dagaszt-keleszt programot indítok.
Miközben a dagasztás-kelesztés fázis tart, elkészítem a tölteléket. Késes aprítóba teszem a mandulát, a cukrot, a darabokra vágott-tépkedett marcipán masszát. Összeforgatom, hogy a mandulát megdarálja és a marcipánmasszát is miszlikbe szedje. Hozzáteszem a likőrt, a tojásból csak a fehérjét és 3 ek vizet. Ismét átpörgetem, hogy homogén masszát kapjak. A tojás sárgáját kis edénykében, külön összekeverem a maradék 2 ek vízzel.
A kenyérsütő gép programja lejárta után, másfél óra múlva enyhén lisztezett lapítóra szedem a könnyűre, jó állagúra kelt tésztát.
Gyengéden átgyúrom és kb 55x34 cm-s téglalappá nyújtom. Hosszában kettévágom, így két egyforma téglatestet kapok.
A tészta egyik felén elosztom-elkenem a tölteléket. A tészta másik felét megkenem a kissé vizes tojássárgával, majd kent felével ráborítom a töltelékes tésztalapra. Óvatosan, kézzel, kicsit lelapogatom.
A lapokat nagyjából 2,5 cm széles csíkokra vágom, majd a csíkok egyik felébe hasítékot készítek. Azaz, nem vágom át teljesen, csak behasítom, a közepétől kicsit lennebb kezdem és a végétől nagyjából 3-4 mm-el megállok a vágással.
A hasíték nélküli végétől kiindulva megcsavarom a tésztát, majd átbújtatom a hasítékon és az így kapott két tésztavéget is összecsavarom egyszer.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatom a csavarintott tésztadarabokat, majd konyharuhával letakarva, meleg-langyos helyen nagyjából 30 percig kelesztem.
Sütés előtt a marcipános csavarintások tetejét megkenem a visszamaradt vizes tojássárgával (ha nem lenne elég, 1 ek tejjel összekeverem), majd 12-14 percre 200 fokra előmelegített sütőbe tolom.
Igyekszem elhessegetni szeretteim a sütő közeléből, hiszen az illatos sütik még tűzforróak; rácsra téve gyorsan hűlni teszem őket (a sütiket :)
Az illatos, zamatos, nagyon marcipános, a tölteléktől enyhén szaftoska, hihetetlen gyorsasággal eltűnő marcipános csavarintást reggelire tálaltam. Tízóraira csak azért maradt, mert hat darabot eleve eldugtam :)
Jó étvágyat!
Itt vagyok! Itt vagyok! Gyógyíthatlan marcipán függő vagyok... Kiemelt helyre mentettem a receptet, ráadásul minden van hozzá otthon... naná hogy van! :))
VálaszTörlésFelhőlányka, csak ajánlani tudom! :) Írd majd meg, kérlek, milyen lett.
VálaszTörlésUramatyám, mekkora királyság!
VálaszTörlésAbból a hat eldugottból, ha egyet szabadna...
:-)))
Ez nagyon jól hangzik! És ilyen rengeteg lesz belőle...?
VálaszTörlésMilyen édik.:) Mindenem van itthon hozzá, már csak az elszántság vagy egy kis noszogatás hiányzik? Elteszem talomba, és ismét konstatálom: hozzád sokszor 'vétek' benézni.:P
VálaszTörlésViki, sajnos már mi is csak bottal ütjük a nyomát.
VálaszTörlésPiszke, az eredeti recept 9 db-t ír ... nálunk lett vagy a duplája, még több, ha jól emlékszem 21 ... nagyobbra, főleg szélesebbre nyújtottam a tésztát és picit keskenyebbre vágtam a csíkokat ... kicsivel több tölteléket tettem rá, így pont jól adta ki.
En is! Itt vagyok, ha meg maradt. Szeretem a marcipant, megha igy meg is van csavarva, akkor is!
VálaszTörlésBeszámolok majd! :))
VálaszTörlésVannak tészták, amiket nyersen is bármikor... szerintem ez is ilyen lehet! Anyám, már a hozzávalóknál kész voltam!:)
VálaszTörlés