Na, ennyi újra egy helyen. És mindezt egy péksütiért. De még milyen péksütiért! Ami másnap is friss, laza, nem bolti puffancs, aminek beesik a héja, nem morzsálódik szerteszét. ... Amennyiben marad belőle másnapra :)
Edit barátném küldött linket egy recepthez, hatalmas csigára formázott kenyér, túróval töltve. Eljátszadoztunk a gondolattal, aztán jött az ötlet, körözöttel töltött kenyér - köszi Viki.
Aztán beugrott, hogy Chef Viki barátném sütött olyan fokhagymás kiflit, hogy az illata idáig érzett.
Akárhogy is, túróval, vagy körözöttel, megfogott az ötlet, de tudtam, hogy egy akkora hatalmas kenyér kettőésfelünknek sok lenne ... legyen hát ... kifli, Limara tejfölös kiflije ... körözöttel töltve ... fokhagymásan.
Körözöttes kiflik fokhagymás muzsdéjjal
hozzávalók - kiflik
2 dl tej (~ 27,-)
2 ek tejföl (1 kis pohár ~ 75,-)
2 ek burgonyapehely
4 dkg vaj, olvasztva (~ 32,-)
40 dkg liszt BL55 (~ 36,-)
10 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt (~ 20,-)
1 tk cukor (1kg ~ 120,-)
2 tk só
2 gerezd fokhagyma
3 dkg friss élesztő
hozzávalók - fokhagymás muzsdéj*
4-5 kövér gerezd fokhagyma
1,5 kk olaj
4-5 ek víz
só
hozzávalók - körözött tölteléknek
fél csomag túró (~70,-)
1 púpozott kk tömlős krémsajt (1 tubus ~ 140,-)
só, bors
őrölt köménymag
1 ek apróra vágott snidling
pirospaprika
Tudom, ez nem 'igazi' körözött, mert az nem krémsajttal készül. Viszont a tejfölöl vagy margarinos változat túl "híg" lett volna ahhoz, hogy betöltsem a kiflikbe.
A kiflik hozzávalóit kenyérsütő gép formájába teszem. Alólra a folyékonyak, tehát tej, tejföl, olvasztott, langyosra hűtött margarin. A folyékonyakhoz nyomom a fokhagymát is. Jöhetnek a lisztek, a burgonyapehely, úgy, hogy a folyékonyakat befedje. Só, cukor a tetejére, a forma külön sarkaiba, élesztő középre. Ha este készítem oda és reggel dolgozom a megkelt tésztával, akkor az élesztőt letakarom egy kanálnyi liszttel, hogy a konyha melege, párássága ne indítsa be idő előtt.
Dagaszt-keleszt programot indítok, ez másfél óra.
Amíg a gép dolgozik, összeállítom a tölteléknek való körözöttet. A túrót villával eltöröm, hozzányomom a krémsajtot, beleszórom a fűszereket és az apróra vágott snidlinget, majd jól összekeverem.
* A muzsdéj a román konyha egyik alap eleme. Használják húsokhoz, halakhoz, levesekhez, körethez, mindenhez, amihez illik a fokhagyma. Elkészítése pofonegyszerű, felhasználhatósága gyakorlatilag fantázia és ízlés kérdése.
A legalapabb a fokhagymás muzsdéj, de van mogyorós, paradicsomos is.
Kisült húsra, halra kenik, pacalleveshez külön tálalják és mindenki maga ízlése szerint tesz a kitálalt levesbe, köretekhez szintén külön adják. A legegyszerűbb puliszkából (alap-puliszka, post közepe fele) is fenséges eleséget varázsol néhány kiskanálnyi fokhagymás vagy petrezselymes muzsdéj.
A fokhagymás muzsdéjhoz kis tálkába nyomom a fokhagymát, megsózom, majd alaposan összekeverem az olajjal; az áttört fokhagyma felveszi az olajat!, ráöntöm a vizet és ezzel is jól összedolgozom.
A gép jelez, a tészta megkelt. Lisztezett lapítóra szedem a hólyagosra dagasztott, szálasra, könnyűre kelt tésztát. Átgyúrom, finom, de határozott mozdulatokkal, majd tíz egyforma részre osztom.
Az egyes tésztadarabokat tenyér között gombóccá sirítem, majd mindegyikből ovális formát nyújtok, nagyjából 20 cm hosszú és feleannyi széles.
A tésztalap felém eső felére (hosszában van felém) kenek a körözöttből, majd elkezdem feltekerni, mikor a közepéig érek, a túlsó, még nem feltekertrészét kicsit meghúzom, úgy tekerem tovább.
A tíz kifliből ötöt így, körözöttes töltelékkel készítek, kettőt csak simán feltekerek, hármat parmezánnal és zöldfűszerrel megszórva tekerek kiflivé.
Sütőpapíros tepsire teszem, meleg-langyos helyen fél órát kelesztem, langyos tejjel lekenem, majd 15-18 percre forró, 200 fokos sütőbe tolom. Amint kiveszem a sütőből, a tűzforró kiflik tetejét bőven átkenem fokhagymás muzsdéjjal. Rácsra kapkodom, hűlni teszem.
Alighogy kihűlt, Manó édesanyám, ugye ehetek egy kiflit felkiáltással egy egész! körözöttes kiflit eltüntetett :) Pedig annyira nincs is oda a pékáruért.
Nem mondom, hogy gyors, mert másfél óra a dagasztás-kelesztés, plusz fél óra rákelesztés formázás után. Viszont könnyű elkészíteni. És a kapott végeredményt, az illatos, puha, foszlós belű, másnap is puha kifliket szentségtörés lenne egy napon említeni a felfújt, üres, bolti változatokkal. Utánnaszámolva, darabja nagyjából 100 forint, azt hiszem, az ára üti a "bolti átlagot".
Jó étvágyat!
Edit barátném küldött linket egy recepthez, hatalmas csigára formázott kenyér, túróval töltve. Eljátszadoztunk a gondolattal, aztán jött az ötlet, körözöttel töltött kenyér - köszi Viki.
Aztán beugrott, hogy Chef Viki barátném sütött olyan fokhagymás kiflit, hogy az illata idáig érzett.
Akárhogy is, túróval, vagy körözöttel, megfogott az ötlet, de tudtam, hogy egy akkora hatalmas kenyér kettőésfelünknek sok lenne ... legyen hát ... kifli, Limara tejfölös kiflije ... körözöttel töltve ... fokhagymásan.
Körözöttes kiflik fokhagymás muzsdéjjal
hozzávalók - kiflik
2 dl tej (~ 27,-)
2 ek tejföl (1 kis pohár ~ 75,-)
2 ek burgonyapehely
4 dkg vaj, olvasztva (~ 32,-)
40 dkg liszt BL55 (~ 36,-)
10 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt (~ 20,-)
1 tk cukor (1kg ~ 120,-)
2 tk só
2 gerezd fokhagyma
3 dkg friss élesztő
hozzávalók - fokhagymás muzsdéj*
4-5 kövér gerezd fokhagyma
1,5 kk olaj
4-5 ek víz
só
hozzávalók - körözött tölteléknek
fél csomag túró (~70,-)
1 púpozott kk tömlős krémsajt (1 tubus ~ 140,-)
só, bors
őrölt köménymag
1 ek apróra vágott snidling
pirospaprika
Tudom, ez nem 'igazi' körözött, mert az nem krémsajttal készül. Viszont a tejfölöl vagy margarinos változat túl "híg" lett volna ahhoz, hogy betöltsem a kiflikbe.
A kiflik hozzávalóit kenyérsütő gép formájába teszem. Alólra a folyékonyak, tehát tej, tejföl, olvasztott, langyosra hűtött margarin. A folyékonyakhoz nyomom a fokhagymát is. Jöhetnek a lisztek, a burgonyapehely, úgy, hogy a folyékonyakat befedje. Só, cukor a tetejére, a forma külön sarkaiba, élesztő középre. Ha este készítem oda és reggel dolgozom a megkelt tésztával, akkor az élesztőt letakarom egy kanálnyi liszttel, hogy a konyha melege, párássága ne indítsa be idő előtt.
Dagaszt-keleszt programot indítok, ez másfél óra.
Amíg a gép dolgozik, összeállítom a tölteléknek való körözöttet. A túrót villával eltöröm, hozzányomom a krémsajtot, beleszórom a fűszereket és az apróra vágott snidlinget, majd jól összekeverem.
* A muzsdéj a román konyha egyik alap eleme. Használják húsokhoz, halakhoz, levesekhez, körethez, mindenhez, amihez illik a fokhagyma. Elkészítése pofonegyszerű, felhasználhatósága gyakorlatilag fantázia és ízlés kérdése.
A legalapabb a fokhagymás muzsdéj, de van mogyorós, paradicsomos is.
Kisült húsra, halra kenik, pacalleveshez külön tálalják és mindenki maga ízlése szerint tesz a kitálalt levesbe, köretekhez szintén külön adják. A legegyszerűbb puliszkából (alap-puliszka, post közepe fele) is fenséges eleséget varázsol néhány kiskanálnyi fokhagymás vagy petrezselymes muzsdéj.
A fokhagymás muzsdéjhoz kis tálkába nyomom a fokhagymát, megsózom, majd alaposan összekeverem az olajjal; az áttört fokhagyma felveszi az olajat!, ráöntöm a vizet és ezzel is jól összedolgozom.
A gép jelez, a tészta megkelt. Lisztezett lapítóra szedem a hólyagosra dagasztott, szálasra, könnyűre kelt tésztát. Átgyúrom, finom, de határozott mozdulatokkal, majd tíz egyforma részre osztom.
Az egyes tésztadarabokat tenyér között gombóccá sirítem, majd mindegyikből ovális formát nyújtok, nagyjából 20 cm hosszú és feleannyi széles.
A tésztalap felém eső felére (hosszában van felém) kenek a körözöttből, majd elkezdem feltekerni, mikor a közepéig érek, a túlsó, még nem feltekertrészét kicsit meghúzom, úgy tekerem tovább.
A tíz kifliből ötöt így, körözöttes töltelékkel készítek, kettőt csak simán feltekerek, hármat parmezánnal és zöldfűszerrel megszórva tekerek kiflivé.
Sütőpapíros tepsire teszem, meleg-langyos helyen fél órát kelesztem, langyos tejjel lekenem, majd 15-18 percre forró, 200 fokos sütőbe tolom. Amint kiveszem a sütőből, a tűzforró kiflik tetejét bőven átkenem fokhagymás muzsdéjjal. Rácsra kapkodom, hűlni teszem.
Alighogy kihűlt, Manó édesanyám, ugye ehetek egy kiflit felkiáltással egy egész! körözöttes kiflit eltüntetett :) Pedig annyira nincs is oda a pékáruért.
Nem mondom, hogy gyors, mert másfél óra a dagasztás-kelesztés, plusz fél óra rákelesztés formázás után. Viszont könnyű elkészíteni. És a kapott végeredményt, az illatos, puha, foszlós belű, másnap is puha kifliket szentségtörés lenne egy napon említeni a felfújt, üres, bolti változatokkal. Utánnaszámolva, darabja nagyjából 100 forint, azt hiszem, az ára üti a "bolti átlagot".
Jó étvágyat!
10 megjegyzés:
Szépek a kifilik és milyen finomak lehetnek/tek! Manókád mosolya az apró gyöngyfogacskáival elbűvölő.
Most ettem 2 db körözöttes kenyeret:)) Kitört a körözött láz:)
Kezit csókolom! Ez valami iszonyatosan finom lehetett!
Hú, ha ezt Zenésznek prezentálni fogom, húúúúúúúúú... Megkéri a kezemet :-DDD
Jaaaaaaaaa! Gratulálok a 100. olvasódhoz :-)
Nagyon finom biztos, receptet mentettem!
Garffyka,
ez valóban nagyon finom!!! Ráadásul nagyon szépek is!
A körözöttet én is szeretem.Egyszer így is ki fogom próbálni.Nagyon ennivalók ezek a kiflik!!!!
Max útmutatása alapján megtaláltam a muzsdély recijét, nagyon köszönöm.:-)
Nelli, nagyon szívesen :) Örülök, hogy megtaláltad és ízlett. Mihez használtál fokhagymás muzsdéjt?
Nelli, nagyon szívesen :) Örülök, hogy megtaláltad és ízlett. Mihez használtál fokhagymás muzsdéjt?
Megjegyzés küldése