Manó névnapjára készült ez a finomság. Meglátni - Max barátomnál - és megszeretni fél pillanat műve volt :) Maxnál Mozart torta néven fut és Cicaanya receptjét és kézügyességét dícséri.
Én kicsit szerényebb változatát készítettem el, a csokis tészta közel Cicaanya receptje alapján - kicsivel több cukor és picivel kevesebb kakaópor, de a marcipános bélelést és a mandulás krémet marcipános krémmel váltottam ki.
A siker garantált! Tucatnyi tortaszeletből kettőt sikerült megmenteni - kóstolóba vittük :) - a többit két aprótalpú, egy tinilány és három felnőtt együltünkben elpusztítottuk :)
A tészta nagyon csokis és könnyű, levegős; a marcipános krém tökéletes kiegészítője a csokinak.
Marcipánkrémes csokitorta Zila formában
hozzávalók - tészta
4 egész tojás
25 dkg puha margarin
30 dkg porcukor
4 dkg keserű kakaópor
1 tk szódabikarbóna
30 dkg szitált liszt
2 dl tejföl
pici tojásfehérje a formához
Az egész tojásokból és a puha margarinból sűrű krémet keverek.
Beleteszem a porcukrot és ezzel is krémmé dolgozom.
Folyamatos keverés mellett a masszához adagolom a kakaóport, a szódabikarbónával elkevert és átszitált lisztet. Legvégül a tejfölt is a tésztához adom és alaposan kikeverem.
A Zila torta formát, ott. ahol a fém karika és a forma pereme találkozik kikenem tojásfehérjével és hagyom megszáradni. Ezt azért, hogy szigeteljem és megakadályozzam, hogy a tészta sülés közben kifolyjon.
A formát kifújom a leválasztó spray-el, a karika belső oldalát is, majd egy tepsibe teszem.
Beleöntöm a masszát, úgy, hogy a peremétől 1 cm-t elhagyok.
200 fokra előmelegített sütőbe teszem és a hőfokot visszaveszem 170 fokra. Az eredeti recept szerint 25-30 percet sül, nekem kellett 45 perc mire kész lett a tészta (tűpróba).
Kiveszem, rácsra emelem (formástól, tésztástól) majd a rácson hagyom kihűlni. Pontosabban, mivel siettem, mikor a teteje tapintásra kihűlt, átfordítom egy nagy kerek tálcára (ezen tálalom), óvatosan leemelem a formát és a keretet, majd hagyom a tésztát teljesen kihűlni.
A marcipánkrémhez azt a holland puding receptet használtam, amit a barackos mousse tortához is készítettem; értelemszerűen ez alkalommal nem kakaóval, de marcipánnal ízesítettem.
hozzávalók - marcipánkrém
1 l tej
6 dkg (burgonya)keményítő
4 dkg (por)cukor
2 ek vaníliás cukor
15 dkg marcipánmassza
Nagyjából két dl tejjel simára keverem a keményítőt és a cukrokat, majd hozzáöntöm a többi tejet, beleszaggatom a marcipánmasszát. Állandó keverés mellett (ovális fém habverővel) besűrítem, míg krémesedik, a marcipánmassza is szépen beleolvad, illatos, homogén krémet kapok.
Hideg vízbe állítva, kevergetés mellett (hogy ne bőrösödjön) kihűtöm.
A kihűlt krémet habkinyomóba szedem (vagy kiskanállal), a csokis tészta üregeibe töltöm és megrajzolom-díszítem vele a tortát.
Ahogy mondtam, tucatnyiból tíz szelet szinte pillanatok alatt elfogyott. Csokis-marcipános, mégis könnyed, magakellető, csábító. Igazi Manó névnapi torta.
Jó étvágyat!
Tipp & trükk:
A megmaradt tésztát kis sütőformába simítom és ha megsült, kihűlt, a tortatöltésből-díszítésből kimaradt krémmel megkenem. Kívánság szerint kevés olvasztott csokival meglocsolható.
Ha a tojásfehérjés kenés ellenére kevéske massza mégis kifolyik a formából, nem kell aggódni, az 1-2 kanálnyi massza könnyen leválik a formáról.
Én kicsit szerényebb változatát készítettem el, a csokis tészta közel Cicaanya receptje alapján - kicsivel több cukor és picivel kevesebb kakaópor, de a marcipános bélelést és a mandulás krémet marcipános krémmel váltottam ki.
A siker garantált! Tucatnyi tortaszeletből kettőt sikerült megmenteni - kóstolóba vittük :) - a többit két aprótalpú, egy tinilány és három felnőtt együltünkben elpusztítottuk :)
A tészta nagyon csokis és könnyű, levegős; a marcipános krém tökéletes kiegészítője a csokinak.
Marcipánkrémes csokitorta Zila formában
hozzávalók - tészta
4 egész tojás
25 dkg puha margarin
30 dkg porcukor
4 dkg keserű kakaópor
1 tk szódabikarbóna
30 dkg szitált liszt
2 dl tejföl
pici tojásfehérje a formához
Az egész tojásokból és a puha margarinból sűrű krémet keverek.
Beleteszem a porcukrot és ezzel is krémmé dolgozom.
Folyamatos keverés mellett a masszához adagolom a kakaóport, a szódabikarbónával elkevert és átszitált lisztet. Legvégül a tejfölt is a tésztához adom és alaposan kikeverem.
A Zila torta formát, ott. ahol a fém karika és a forma pereme találkozik kikenem tojásfehérjével és hagyom megszáradni. Ezt azért, hogy szigeteljem és megakadályozzam, hogy a tészta sülés közben kifolyjon.
A formát kifújom a leválasztó spray-el, a karika belső oldalát is, majd egy tepsibe teszem.
Beleöntöm a masszát, úgy, hogy a peremétől 1 cm-t elhagyok.
200 fokra előmelegített sütőbe teszem és a hőfokot visszaveszem 170 fokra. Az eredeti recept szerint 25-30 percet sül, nekem kellett 45 perc mire kész lett a tészta (tűpróba).
Kiveszem, rácsra emelem (formástól, tésztástól) majd a rácson hagyom kihűlni. Pontosabban, mivel siettem, mikor a teteje tapintásra kihűlt, átfordítom egy nagy kerek tálcára (ezen tálalom), óvatosan leemelem a formát és a keretet, majd hagyom a tésztát teljesen kihűlni.
A marcipánkrémhez azt a holland puding receptet használtam, amit a barackos mousse tortához is készítettem; értelemszerűen ez alkalommal nem kakaóval, de marcipánnal ízesítettem.
hozzávalók - marcipánkrém
1 l tej
6 dkg (burgonya)keményítő
4 dkg (por)cukor
2 ek vaníliás cukor
15 dkg marcipánmassza
Nagyjából két dl tejjel simára keverem a keményítőt és a cukrokat, majd hozzáöntöm a többi tejet, beleszaggatom a marcipánmasszát. Állandó keverés mellett (ovális fém habverővel) besűrítem, míg krémesedik, a marcipánmassza is szépen beleolvad, illatos, homogén krémet kapok.
Hideg vízbe állítva, kevergetés mellett (hogy ne bőrösödjön) kihűtöm.
A kihűlt krémet habkinyomóba szedem (vagy kiskanállal), a csokis tészta üregeibe töltöm és megrajzolom-díszítem vele a tortát.
Ahogy mondtam, tucatnyiból tíz szelet szinte pillanatok alatt elfogyott. Csokis-marcipános, mégis könnyed, magakellető, csábító. Igazi Manó névnapi torta.
Jó étvágyat!
Tipp & trükk:
A megmaradt tésztát kis sütőformába simítom és ha megsült, kihűlt, a tortatöltésből-díszítésből kimaradt krémmel megkenem. Kívánság szerint kevés olvasztott csokival meglocsolható.
Ha a tojásfehérjés kenés ellenére kevéske massza mégis kifolyik a formából, nem kell aggódni, az 1-2 kanálnyi massza könnyen leválik a formáról.
Gyönyörű, most már csak egy Zila formát kellene beszereznem!
VálaszTörlésSzeretnélek egy játékra meghívni, kérlek nézz be hozzám!
Jöheeeeeeeeeeeeeeeeet!!! Gyönyörű és finom... Nagyot nyelő smiley :-)
VálaszTörlésGyönyörű!!! Nekem is kellene ilyen forma. Annyira guszta a teteje!
VálaszTörlésIrigy-irigy a formáért, de nem egy olcsó mulatság :(
VálaszTörlésViszont a tortád nagyon guszta
Csodaszép, és csak elképzelni tudom,milyen isteni finom ehet!!! Kár hogy olyan drága a forma.
VálaszTörlésSzuper lett, és nekem személyesen elmesélték hogy milyen lett/volt.
VálaszTörlésNem olcsó a forma, de azt gondolom megéri, ha egy kis változatosságra vágyunk.
(a szóellenőrzésnél a "forma" szót kell beírnom)
Hmmm... Na ez az az édesség, amivel (majdnem) mindent el lehet nálam érni! Marcipán és csoki, csoki és marcipán... A nagy ŐK... :))
VálaszTörlésMár a látványától is enyhült a fejfájásom... :)
Szia, sima torta formában sütném a tortát, szerinted ahhoz is megfelelő sűrűségű ez a krém? Fotón kissé lazának tűnik.
VálaszTörlésSzia! Sima tortaformához kicsit keményebb krémet készítenék, kevesebb tejjel vagy több étkezési keményítővel; esetleg marcipános pudingporral (de azt is kevesebb tejjel).
VálaszTörlésSzia! Sima tortaformához kicsit keményebb krémet készítenék, kevesebb tejjel vagy több étkezési keményítővel; esetleg marcipános pudingporral (de azt is kevesebb tejjel). Garffyka
VálaszTörlés