Nem magamat dícsérendő, de ez egyszerűen fantasztikus!
Hagymával, magokkal, kölessel dúsított kelt kenyértészta, Zila formára álmodva, kétféle pestoval, gombával töltve.
Max barátomnak köszönöm az ötletet, aki azt a bizonyos kis bogarat elültette :)
Manapónak köszönöm a türelmét, hogy fényképezés előtt nem ette meg a mintadarabot :)
A kelt tésztához a már kipróbált, nagyon ízletes hagymás-sokmagvas zsömlecsillagok tésztáját használtam, egészen pici módosítással.
A pesto alapja ezúttal pirított dió, tökmag, petrezselyemzöld és zöld kapor.
Hagymás-magos kenyér Zila formában, pestoval, gombával
hozzávalók -tészta
35 gr vaj (10+25 gr)
1 közepes fej hagyma, apróra vágva
2,8 dl víz
2 tk méz
30 dkg liszt (BL-55)
10 dkg teljeskiőrlésű liszt
3 dkg zabpehely
2 ek pirított, aprított tökmag
1 ek pirított, aprított napraforgómag
2 ek köles
2 tk só
1,5 tk szárított élesztő
Az apróra vágott hagymát 10 gr megfuttatom, üvegesítem. Nagyon kevés vaj kell, éppenhogy legyen a hagyma alatt.
Kenyérsütő gép formájába mérem a vizet, belekanalazom a mézet, majd hozzáteszem a kihűlt hagymát is.
Rámérem a liszteket, zabpelyhet, az előzőleg megpirított, durvára vágott magokat és a kölest. A tetejére teszem a 25 gr puha, felkockázott vajat, majd a sót és szárított élesztőt.
Dagaszt-keleszt programot indítok, de csak a dagasztást használom!
Amíg a kenyérsütő gép forog (az enyémen 20 perc), előkészítem a "kockás" Zila formát, azaz tepsire teszem, és alaposan befújom formaleválasztóval, a fém peremet is.
Szintén előkészítek egy pizzasütő korongot - ez egy nagyobb méretű, lapos, lyukacsos fém lap - és nehezéknek két Országh szótárat. ... hiába, látszik, értelmiségi család vagyunk :)
A megdagasztott, viszonylag lágy tésztát kiveszem a kenyérsütő gép formájából, lisztezett lapítón nagyjából ellapogatom a kockás Zila forma méretére, majd beemelem a formába. Lelapogatom és ujjal begyömködöm a mélyedésekbe. Nem tudom teljesen kitölteni, nem is töröm magam, majd kelés közben a tészta kitölt minden rést.
A tésztával teli Zila formát, tepsivel együtt meleg-langyos helyre teszem. A pizzasütő korong egyik felét megszórom liszttel és a tésztára helyezem, majd nehezéknek ráteszem a két szótárat.
Miért is? Mert így a leszorított tészta kénytelen-kelletlen a formát fogja kitölteni, miközben megkel, nem pedig kitüremkedik a formából felfele. Azért kell lyukacsos legyen a lap, hogy kelés közben szellőzni tudjon a tészta. - köszi Max :)
Amíg a tészta kel, nagyjából fél óra, összeállítom a töltelékhez használt pestot és gombát.
hozzávalók
maréknyi pirított dió
2 ek pirított tökmag
3 gerezd fokhagyma
parmezán sajt
fél csokor petrzselyemzöld
5-6 szál zöld kapor
só, bors
olivaolaj
ujjnyi piros húsú paprika
3-4 kanál alaposan lecsepegtetett tejföl
2-3 fej gomba
picurka margarin
A diót és tökmagot száraz serpenyőben megpirítom. Az összes hozzávalóval együtt - olivaolaj kivétel - késes robotgépbe teszem és finomra aprítva összedolgozom. Apránként adagolva hozzákeverek annyi olivaolajat, hogy sűrű, de valamennyire krémes állagú masszát kapjak. Az olivaolaj mennyiség függ a parmezán sajt mennyiségétől (és milyenségétől) is.
A pesto kész.
A piros paprika húsát egészen apróra vágom.
Előveszem a hűtőből a sűrű szitán jól lecsepegett tejfölt, kanalanként összedolgozom a pestoval, amíg a kívánt krémességű lesz. Egy részét így hagyom, másik részébe belekeverem az apróra vágott paprikát.
A gombát megmosom, apróra vágom, picurka forrósított margarinon megfuttatom. Mikor kihűlt 1 mk-nyi pestot (tejföl nélkülit) keverek hozzá.
Közben a kenyértészta megkelt, leemelem a nehezéknek használt szótárakat (meg amúgy is, billeg az asztal, mert onnan vettem ki, mondom értelmiségi család vagyunk :). A tepsit, Zila formástól, tésztásztól, pizza korongostól 190 fokra előmelegített sütőbe teszem. 25 perc sütés után leveszem a hagymás-magos tészta tetejéről a pizza korongot (forró!) és a tepsit, formástól, további 15 percre visszatolom a lerbe.
A megsült kenyértésztát néhány percig a Zila formában pihentetem, majd sütőrácsra borítom, leemelem a fémkeretet és a formát és így hagyom teljesen kihűlni. A kihűlt tésztát megfodrászolom, azaz a formán túllogó részt (nagyjából fél ujjnyi vastag) éles késsel levágom.
A kétféle, tejföllel elkevert pestot, a gombát tetszés-kívánság szerint vékony sonkaszelet, zöld salátalevél kíséretében a Zila forma által kialakított lyukakba teszem, vékonyra vágott paprikacsíkkal, zöldhagymaszárral díszítem.
Lehet tölteni így is, és lehet tölteni úgy is, hogy betöltés előtt levágok a falatkák aljából, azaz vékonyabbra hagyom a kenyeret alól.
Különleges. Finom. Érdekes. Látványos.
Zila forma híján a hagymával, kölessel, magokkal dúsított tésztát kenyérnek vagy zsömlének lehet sütni, a pestot és gombát külön kínálni mellé.
Jó étvágyat !
Max barátomnak köszönöm az ötletet, aki azt a bizonyos kis bogarat elültette :)
Manapónak köszönöm a türelmét, hogy fényképezés előtt nem ette meg a mintadarabot :)
A kelt tésztához a már kipróbált, nagyon ízletes hagymás-sokmagvas zsömlecsillagok tésztáját használtam, egészen pici módosítással.
A pesto alapja ezúttal pirított dió, tökmag, petrezselyemzöld és zöld kapor.
Hagymás-magos kenyér Zila formában, pestoval, gombával
hozzávalók -tészta
35 gr vaj (10+25 gr)
1 közepes fej hagyma, apróra vágva
2,8 dl víz
2 tk méz
30 dkg liszt (BL-55)
10 dkg teljeskiőrlésű liszt
3 dkg zabpehely
2 ek pirított, aprított tökmag
1 ek pirított, aprított napraforgómag
2 ek köles
2 tk só
1,5 tk szárított élesztő
Az apróra vágott hagymát 10 gr megfuttatom, üvegesítem. Nagyon kevés vaj kell, éppenhogy legyen a hagyma alatt.
Kenyérsütő gép formájába mérem a vizet, belekanalazom a mézet, majd hozzáteszem a kihűlt hagymát is.
Rámérem a liszteket, zabpelyhet, az előzőleg megpirított, durvára vágott magokat és a kölest. A tetejére teszem a 25 gr puha, felkockázott vajat, majd a sót és szárított élesztőt.
Dagaszt-keleszt programot indítok, de csak a dagasztást használom!
Amíg a kenyérsütő gép forog (az enyémen 20 perc), előkészítem a "kockás" Zila formát, azaz tepsire teszem, és alaposan befújom formaleválasztóval, a fém peremet is.
Szintén előkészítek egy pizzasütő korongot - ez egy nagyobb méretű, lapos, lyukacsos fém lap - és nehezéknek két Országh szótárat. ... hiába, látszik, értelmiségi család vagyunk :)
A megdagasztott, viszonylag lágy tésztát kiveszem a kenyérsütő gép formájából, lisztezett lapítón nagyjából ellapogatom a kockás Zila forma méretére, majd beemelem a formába. Lelapogatom és ujjal begyömködöm a mélyedésekbe. Nem tudom teljesen kitölteni, nem is töröm magam, majd kelés közben a tészta kitölt minden rést.
A tésztával teli Zila formát, tepsivel együtt meleg-langyos helyre teszem. A pizzasütő korong egyik felét megszórom liszttel és a tésztára helyezem, majd nehezéknek ráteszem a két szótárat.
Miért is? Mert így a leszorított tészta kénytelen-kelletlen a formát fogja kitölteni, miközben megkel, nem pedig kitüremkedik a formából felfele. Azért kell lyukacsos legyen a lap, hogy kelés közben szellőzni tudjon a tészta. - köszi Max :)
Amíg a tészta kel, nagyjából fél óra, összeállítom a töltelékhez használt pestot és gombát.
hozzávalók
maréknyi pirított dió
2 ek pirított tökmag
3 gerezd fokhagyma
parmezán sajt
fél csokor petrzselyemzöld
5-6 szál zöld kapor
só, bors
olivaolaj
ujjnyi piros húsú paprika
3-4 kanál alaposan lecsepegtetett tejföl
2-3 fej gomba
picurka margarin
A diót és tökmagot száraz serpenyőben megpirítom. Az összes hozzávalóval együtt - olivaolaj kivétel - késes robotgépbe teszem és finomra aprítva összedolgozom. Apránként adagolva hozzákeverek annyi olivaolajat, hogy sűrű, de valamennyire krémes állagú masszát kapjak. Az olivaolaj mennyiség függ a parmezán sajt mennyiségétől (és milyenségétől) is.
A pesto kész.
A piros paprika húsát egészen apróra vágom.
Előveszem a hűtőből a sűrű szitán jól lecsepegett tejfölt, kanalanként összedolgozom a pestoval, amíg a kívánt krémességű lesz. Egy részét így hagyom, másik részébe belekeverem az apróra vágott paprikát.
A gombát megmosom, apróra vágom, picurka forrósított margarinon megfuttatom. Mikor kihűlt 1 mk-nyi pestot (tejföl nélkülit) keverek hozzá.
Közben a kenyértészta megkelt, leemelem a nehezéknek használt szótárakat (meg amúgy is, billeg az asztal, mert onnan vettem ki, mondom értelmiségi család vagyunk :). A tepsit, Zila formástól, tésztásztól, pizza korongostól 190 fokra előmelegített sütőbe teszem. 25 perc sütés után leveszem a hagymás-magos tészta tetejéről a pizza korongot (forró!) és a tepsit, formástól, további 15 percre visszatolom a lerbe.
A megsült kenyértésztát néhány percig a Zila formában pihentetem, majd sütőrácsra borítom, leemelem a fémkeretet és a formát és így hagyom teljesen kihűlni. A kihűlt tésztát megfodrászolom, azaz a formán túllogó részt (nagyjából fél ujjnyi vastag) éles késsel levágom.
A kétféle, tejföllel elkevert pestot, a gombát tetszés-kívánság szerint vékony sonkaszelet, zöld salátalevél kíséretében a Zila forma által kialakított lyukakba teszem, vékonyra vágott paprikacsíkkal, zöldhagymaszárral díszítem.
Lehet tölteni így is, és lehet tölteni úgy is, hogy betöltés előtt levágok a falatkák aljából, azaz vékonyabbra hagyom a kenyeret alól.
Különleges. Finom. Érdekes. Látványos.
Zila forma híján a hagymával, kölessel, magokkal dúsított tésztát kenyérnek vagy zsömlének lehet sütni, a pestot és gombát külön kínálni mellé.
Jó étvágyat !
Ez szuper! Hozom a zakuszkat tolteleknek!
VálaszTörlésVigyázz, szavadon foglak! :) Hozzad! De rögvest! :)
VálaszTörlésGarffykám, ez k...vajó!!!!
VálaszTörlésMélyen meghajló, csurgó nyálú CV :-))
Gratula!!!
VálaszTörlésMi még nem csináltuk meg, de idővel minden eljön.
Gratulálok, ügyes konyhatündér vagy!
VálaszTörlésSzép és bizonyára finom is, amit kitörpöltetek és megvalósítottál.