Oldalak

2010. máj. 12.

Variációk halra

Szeretjük a halakat.
Ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy Manapó néhány éve éjt-nappalá téve sajátkezűleg ásta ki a kerti kistavat. Aztán szintén sk kevert betont a tószegélyhez és egy egyenként igazította a köveket, csigaházakat a betonba, hogy ne a randa fekete tó-nylon lógjon ki, hanem természetes partnak látszon. Jó nagy kistó lett, tele aranyhalakkal.

A halak is szeretnek bennünket.
A kezdeti négy aranyhal, ékes bizonyítékaként annak, hogy nálunk aztán valóban élnek, mint hal a vízben :), mára belakta a tavat s halszerelmük gyümölcseként ma már harmincnál is több fehér-piros-foltos aranyhal úszkál vidáman a kerti kistóban.

A minap halat ettünk.
Aranyló halat.
:)
Nem, nem a kerti kistó halait fogtuk ki - bár Manó egyszer felvetette, hogy megsimogatná, majd miután elmagyaráztam, hogy a hal a vízen kívül nem tud megélni, rövid töprengés után azt mondta, jó, akkor simogatás együk meg őket :D

A receptet Lúdanyónál láttam meg, s azonnal megtetszett. Frappáns megoldás a bő olajban kisült bundázott hal kíméletesebb változatára.
S hogy ha már hal, legyen ... ööö ... szálkamentes és többféle :), a tengeri halfilék egy részét a nálunk már hagyományossá vált fokhagymás vajon sütöttem meg. Ezúttal narancsos-rumos gesztenyebefőttel bolondítva, mind a halat, mind a köretként szolgáló zöldségeket.



Hal - kukoricalisztes bundában, sütőben

hozzávalók

halfilé - lehet nem filéből is, akkor macerásabb enni
só, bors
kínai fűszerkeverék by Max - vagy pirospaprika por
6 bő ek kukoricaliszt
6 bő ek liszt - ennek egy részét teljeskiőrlésűre váltottam ki
némi vaj
kb 1,5 dl tej
2 gerezd fokhagyma

A fagyasztott halfiléket előző este a hűtőbe teszem, reggelre szépen kiengednek. Ha feledékeny vagyok és ebéd előtt fél órával jut eszembe, hogy a hal még a mélyhűtőben fagyoskodik, gyorsan kikapom, kibontom, mikróban olvasztó fokozaton néhány perc alatt felengednek.
Konyhai papírtörlővel felitatom a szeletekről a nedvesség nagy részét.
A tejbe belenyomom a fokhagymákat és összekeverem.
A kukoricalisztet (nem dara, liszt) és a lisztet fele-fele arányban mélyebb tányérba öntöm. Fűszerezem: só, frissen őrölt bors, bő csipetnyi kínai fűszerkeverék.
Összekeverem.
Tepsibe sütőpapírt teszek, ezt megvajazom.
Nagyjából 2 ek-nyi vajat megolvasztok.
A halszeleteket tejbe mártom, kivételkor kicsit lerázom, mehet a kukorica-lisztes keverékbe.
A vajas sütőpapírra sorakoztatom, majd spórlósan meglocsolom az olvasztott vajjal.
Kb 170 fokra előmelegített sütőbe teszem, negyed órára.



Mikor megsültek, lapos fakanállal az aranyló halszelet alá nyúlok és tányérra sorakoztatom.
Vajon karamellizált vegyes zöldséggel tálalom.
Jóízűen megesszük.
Ennyi :)

előkészületek:5 perc
sütés: 15 perc





Fokhagymás hal gesztenyebefőtt lével + zöldség gesztenyebefőttel

hozzávalók - hal

halfilé - lehet nem filé is, macerásabb enni
4-5 ek gesztenyebefőtt lé (narancsos-rumos)
1-2 ek vaj - hal mennyiségtől függ, nem kell tocsogjon
3-4 gerezd fokhagyma - most 3-4 szál újfokhagyma

A kiolvadt halszeletekről konyhai papírtörlővel leitatom a nedvesség nagy részét.
Az újfokhagymát megpucolom, zöld leveleit levágom, a megmaradt részt hosszában kettévágom.
A vajat felforrósítom, mikor a habzása elmúlt, rádobom a félbehasított újfokhagymát, beleöntöm a gesztenyebefőtt levét, összekeverem.
A serpenyőbe sorakoztatom a halszeleteket és oldalanként nagyjából 2 perc alatt készre sütöm.
Lapos fakanállal fordítom és veszem ki, így a szeletek nem/kevésbé törnek össze.

hozzávalók - gesztenyebefőttes zöldségköret

vegyes zöldségek - gomba (4 fej), paprika (1 nagy), murok (2), petrezselyem (2), zöldhagyma szára (3), újfokhagyma (4)
kb 5 dkg vaj - zöldségek mennyiségétől függ, nem kell tocsogjon
1 kisebb üveg gesztenyebefőtt + 4-5 kanál befőtt lé

A zöldségeket megpucolom/megmosom.
A gombát félbe-negyedbe-nyolcadba vágom. Ha kisebb fejek, elég negyedelni. A szárakat is felaprítom.
A murkot, petrezselymet srégen vágom, kb 3-4 mm vastagon.
A paprikát csíkokra, majd szintén ferdén kockára vágom (rombusz, na, de tökéletes a kocka alakú is :).
Az újfokhagymát egészen apróra vágom.
A zöldhagyma szárát - minek kidobni, nagyon finom :) - felkarikázom.
A gesztenyebefőttet leszűröm.
A vajat felforrósítom, mikor habzik ráöntök a befőtt levéből.
Jöhetnek a zöldségek: gomba (3-4 perc), murok és petrezselyem (2-3 perc), paprika és zöldhagymaszár (2-3 perc), újfokhagyma és a gesztenye (3-4 perc).
Ha nagyon veszítene a levéből, befőttlével pótolom.
Az utolsó percben sózom, bőven őrlök rá borst. Még egyszer összeforgatom.
A fokhagymás-gesztenyebefőttleves vajon sült halat és a gesztenyebefőttes zöldségeket tányérra rendezem.
Tálalom.
Jó étvággyal megesszük.
Sajnáljuk, hogy csak ennyi volt.
Ennyi :)

előkészületek: 5 perc
elkészítés: 10-14 perc



Mindkét ételre vonatkozik a Gyors & könnyű "matrica". Nemcsak elkészítésében, de a hozzávalók szempontjából is könnyű ebéd-vacsora. Akár a kukoricaliszt bundás hal, akár a gesztenyés párja ízletes, finom, a szokásostól kissé eltérő.

Jó étvágyat !

6 megjegyzés:

Max írta...

Hal!!! Szuper!! és az én tőlem kapott fűszerrel!!! minő megtisztelés!!!

lúdanyó írta...

Nagyon örülök, hogy nektek is ízlett :)

Chef Viki írta...

Aha, ahaaaaaaaaa!

Remek!

A befőttet meg ne is emlegesd, csak úgy ette a szánk :-)

Bianka írta...

Remek, hal jöhet bármikor, bármennyi :D

trinity írta...

Nagyon guszta halacska! Nekem a kukoricalisztes jöhet előbb, nagyon izgalmas a befőttel!!

Ami írta...

Ahogy olvastam, megijedtem, hogy a tavacskában lévő halak ...ahh... le sem írom ;).
Nekem is a kukoricalisztes a nyerő, de mindkettőt megenném ebédre :) Jöhet! :)