Oldalak

2010. jún. 18.

Meleg ebéd 9 perc alatt

Ez a világ egyik legegyszerűbb, ugyanakkor, legfinomabb étele.
Mi nagyon rákaptunk, éppen most tüntettünk el egy hatalmas adagot ketten Manapóval.
Valóban pikk-pakk megvan, igaz, a hét perces határidőt, amit elsőre mondtam nem tudtam tartani, de kilenc percbe tálalással együtt belefértem :)




Tonhalas tészta

hozzávalók

25-30 dkg tészta
2 tonhal konzerv - 2 x 120 gr töltősúly
2 nagyobb újhagyma
2 kisebb-közepes paradicsom - tökéletes tavaly nyáron eltett, hámozott, darabolt paradicsom is
zöldfűszer ízlés szerint, most:
2 kisebb ág kakukkfű
1 ágacska bazsalikom
4 levél rozmaring
só, bors
kevéske olaj

Vizet teszek főni a tészához. Mikor lobog, öntök bele egy kis olajat, megsózom, beleszórom a tésztát, és al dente főzöm, azaz se túl rágós, se túl puha :) Hacsak nem házi tésztát készítek, a zacskókon szokták jelezni a főzési időt.
Amíg a tésztának való víz melegszik, illetve amíg a tészta fő, elkészítem az ebéd többi részét.
A tonhalkonzerveket felbontom, a levét-olaját serpenyőbe öntöm, melegedni állítom.
Kevéske vizet melegítek, mikor jó forró, pár pillanatra beledobom a két paradicsomot, majd gyors váltásban hideg víz alá tartom; így a héjuk könnyen lehúzható.
A hagymákat megmosom és zöld szárával együtt vékonyra karikázom.
A zöldfűszert leöblítem és apróra vágom.
Amikor a tonhal leve-olaja forró, rászóróm a felkarikázott zöldhagymát és aprított zöldfűszert, megfonnyasztom, mehet mellé a hámozott, felaprított paradicsom. Borsózom, só nem kell, tapasztalatunk szerint elég sós a tonhal magában.
Amíg a feltét néhányat rotyog, ellenőrzöm a tésztát, majdnem kész.
A serpenyőbe borítom a tonhalat, átkeverem.
Leszűröm, lecsöpögtetem a tésztát és a forró feltétre borítom.
Átkeverem.
Tálalom.


Egyszerű és fenséges! Kívánság, ízlés, konyhai készlet szerint felaprított olivabogyóval vagy szezámmaggal meg lehet szórni, esetleg feta sajtot morzsolni a tetejére.

Jó étvágyat !

9 megjegyzés:

családi tűzhely írta...

Látom "szines" tésztát használtál, az én kisfiam oda van érte:)

Rékamanó írta...

Szia :)
Nagyon szép lett a ruhád!
...és az ebédetek is kiváló, biztos nagyon finom lehetett.
Nagyon szép hétvégét kívánok neked puszi.

Chef Viki írta...

Csodálatos :-)

Valami mesés illata lehetett...

sedith írta...

Ilyesmi nekem is szokásom!:) Tonhallal még nem készítettem, pedig miylen logikus!

Delish írta...

Szeretem! en gyakran keszitek tonhalas tesztasalit is, kivaloan dobozolhato munkai ebednek :)

Bianka írta...

Imádom-Imádom. Bár a férjem nem szereti magamnak azért szoktam készíteni :)

Névtelen írta...

Nálam az majdnem 9 perc, mire a tészta víze felforr :)

Garffyka írta...

Igen, a színes tészták jól beválltak, penne és csavart is :)
No meg a betűtészta, paradicsomlevesbe.

Ezek szerint nekem nagyon jó a tűzhelyem, s biztos számít, hogy lefedve és sótlanul főzöm fel a vizet :)

Tonhalas tésztasaláta, milyen kézenfekvő. Köszönöm :)

Gabriella írta...

Az ilyen gyors receptekre van nekem most szükségem.

Puszi, Gabriella