Az újkrumpliban az a jó, hogy olyan kis apró, helyeske.
Az újkrumpliban az a kevésbé jó, hogy olyan apró, évezred, mire megsikálom.
Az újkrumpliban az a jó, hogy kis apró, nem kell kockázni, szeletelni.
Az újkrumpliban az a jó, hogy hamar elkészül, sokféle képpen ízesíthető.
Ez a serpenyős újkrumpli a sokadik, amit idén készítettem. Viszonylag hamar megvan, ha sikerül elég apró krumplikat venni, de nagyobbakból is készítettem már, azokat kettőbe, négybe vágtam.
Most sikerült egészen aprókat vennem, ugyan a zöldséges ferde szemmel nézte, hogy szemenként válogatom, de nem zavartattam magam, elvégre első a vásárló :)
Otthon lecsipegettem egy bő maréknyi zöldfűszert, kihúzgáltam három újfokhagymát - már jó nagy fejük van - és mély sóhajjal a mosogatókagylóba borította a pityókát. Egy vízben átfürdettem, majd feltaláltam a spanyolviaszt és mindkét kezemben dörzsi szivaccsal egyenként alaposan átforgattam a két szivacs között a krumplicskákat. Így lényegesen hamarabb végeztem a sikálással, mintha egy szivaccsal vagy körömkefével dolgoztam volna.
Remek egytálételt kanyarintottam, de akár köretnek is kiváló, vagy délután, esti sós nasinak, akár hidegen is.
Itthon tepsiben megsütöttem (kisebb adagot lehet nagyaljú serpenyőben is, akkor a zöldfűszerekig lefedem), majd valóban tapadásmentes serpenyőbe átborítva utazott Balatonszárszóra. Ebéd előtt a serpenyőben alaposan átforgatva visszaforrosítottam, így olyan lett, mintha frissen vettem volna ki a sütőből.
Csak Manó nem volt hajlandó megkóstolni, mert ő még mindig azon az állásponton van, hogy most éppen nem szereti a krumplit ... hej, régi szép idők, mikor szó nélkül begyűrte a fokhagymás krumplipürét petrezselymes csirkemájjal ...
Tepsis/Serpenyős újkrumpli
hozzávalók
1 kg aprószemű újkrumpli - kb fél tojás nagyságú
4-5 nagy cikk fokhagyma
1-2 zöldhagyma szárastól
1-2 vékonyabb szál murok
olivaolaj
só, bors
zöldfűszer ízlés szerint - bazsalikom, rozmaring, kakukkfű
tetszés szerint - virsli, feta sajt
A krumplikat megmosom, sikálom, konyharuhára téve kicsit leszárítgatom.
Akkora tepsiben, amiben egy rétegben elfér a krumpli, 8-10 ekanálnyi olivaolajat melegítek.
Ráteszem az újkrumplit és a forró olajban alaposan átforgatom. Forró lerbe teszem és egyszer-kétszer rázogatva "keverem".
Amíg a krumpli pirul-puhul, megpucolom a fokhagymát, hagymát, tessék-lássék feldarabolom, a murkot nagyjából centi vastagra vágom.
A zöldfűszert leöblítem, apróra vágom.
Mikor a krumpli félig kész, hozzáteszem a murkot, hagymát és fokhagymát, majd úgy az utolsó 10 percben a zöldfűszereket is és sózom, borsózom.
Így, hogy a végefelé szórom a már-már kész krumplikra a zöldfűszert, van még elég idő, hogy a fűszerek ízét, aromáját átvegye, de a fűszerek nem égnek meg a kevéske forró olajon.
Ha virslivel készítem, akkor a virslit karikára vagy ferdén vágom és a murokkal, hagymákkal együtt teszem a krumplihoz.
A feta sajtot a zöldfűszerekkel együtt morzsolom az aprószemű krumplira.
Tzatziki sűrűségűre kevert fokhagymás, tejfölös uborkasalátával tálalom.
Jó étvágyat !
nagyon guszta
VálaszTörlésNagyon jól néz ki!
VálaszTörlésFelkeltette az érdeklődésemet!
VálaszTörlésBurgi vagy noki? Nem bírok választani, tehát kérek ebből is és abból is egy zóna adagot!
VálaszTörlésMax zónájának másik felét a saját normál adagom mellé bevállalom :-)
VálaszTörlésImádom!!!
:)) Én is dörzsiszivacsot használok:))
VálaszTörlésGuszta!!!
Ez nagyon jól néz ki! Virslivel ügyesen megoldottad a "hol a hús" problémáját :)
VálaszTörlésAnnyira imádom az újkrumplit, főleg a pici kis golyókat :).
VálaszTörlésNagyon guszta! :)
Nagyon finom lehet :-)
VálaszTörlés