Oldalak

2010. júl. 6.

Pisztáciás keksz

Elfogyott mindenféle keksz itthon, még a nagy kekszes-üveg alján sem lapult egyetlen darabka sem. Viszont Manó kekszet evett volna vacsorára a bögre mézes tej mellé.
Mivel időnként nagyon nehéz "teljesértékű" eleséget belediktálni - tehát mondjuk ne csak virsli legyen vacsorára, esetleg egy ropogós tv paprika magában -, nem is gondolkodtam, feladat adott, gyors keksz. Ami lehetőleg vacsorára is beillik, tehát nem csokis, kevés cukorral, hamar megvan, ésatöbbi.
Hmmm.
A gyömbéres keksz receptje szinte ideális, gyorsan kész van, teljeskiőrlésű lisztes, a cukor mennyisége is tetszés szerint változtatható. Gyömbérből ugyan szintén kifogytam, de akadt még bő maréknyi pisztácia a kamrapolcon, megmaradt a Segítsüti-re készített pisztáciás biberléből. Lett hát pisztáciás keksz, összedolgozással, sütéssel, hűtéssel együtt 15 perc alatt.




Pisztáciás keksz

hozzávalók - 34/36 db

14 dkg fehér liszt
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 kk szódabikarbóna
12 dkg vaj
4 ek cukor
4 ek méz
2 maréknyi pisztácia durvára aprítva

A sütőt 180 fokra kapcsolom, s amíg melegszik, összeállítom a keksz tésztáját és kiszaggatom.
A vajat a mézzel és cukorral sziruppá olvasztom, hűlni teszem.
A pisztáciás durvára darabolom.
A liszteket egy tálba mérem, hozzáteszem a szódabikarbónát.
Hozzáöntöm a mézes-vajas keveréket, beleszórom a pisztácia felét és addig gyúrom, amíg összeálló massza lesz.
A kész tésztából lecsípek diónyi darabokat, gömböccé formálom, kicsit ellapítom (kb 6 mm) és sütőpapíros tepsire teszem.
Tipp :) A kész masszát ki is nyújthatom nagyjából fél cm vastagra. A kinyújtott tésztából csillagot, szívecskét lehet szaggatni és sütőpapíros tepsiben megsütni.

A kekszek egy részét a masszából kihagyott, lapítóra szórt pisztácián lapítom el, így a magok jól beleragadnak a tésztába és sülés után, evés közben sem potyognak mindenfele.

Forró sütőben 7-8 percig sütöm.
A kész kekszeket néhány percig a tepsiben pihentetem, majd egyenként rácsra helyezem és tovább hűtöm.

Ha nem fogy el az egész hűtés közben, esetleg vacsoráról is marad pár darab, jól záródó sütisdobozban 3-4 napig friss marad.
Nem ropogós, inkább puha keksz, kellemes állagú, ízben hajlékony, azaz nagyon sokféleképpen elkészíthető.


Jó étvágyat !

5 megjegyzés: