Ettem volna valami édeset is. Manó délutáni szülinapi tortájának utolsó szeletét nem akartam önző módon felfalni, így hát más után néztem. Más nem volt. Hja, így jár, aki hagyja, hogy a kekszes doboz kiürüljön.
Na lássuk csak, mi is legyen belőle. Gyümölcs karamellszósszal? Jól hangzik. De nem volt itthon tejszín, az pedig kell. Karamellszósz ugrott.
Miközben gondolkodtam, milyen édességet kerekítsek a szilvából és a barackból, szorgalmasan feleztem, magoztam, cikkeztem a megmosott gyümölcsöket. Aztán beugrott az isteni szikra és már céltudatosan tettem-vettem. Fél óra múlva pedig ettem :)

Karamellás gyümölcs fordított palacsintán
hozzávalók
8 nagy szem szilva
2 közepes őszibarack
6-8 ek cukor
1 tojás
~ bő fél dl tej
liszt
margarin
A sütőt 200 fokra kapcsolom.
A cukrot száraz seprenyőbe öntöm és lassú tűzön megolvasztom, néhány perc alatt karamellizálom.
Közben megmosom, kimagozom a gyümölcsöket. A szilvákat negyedelem, az őszibarackokat nagyobb cikkekre vágom.
Mikor a cukor egyenletesen világosbarna, rázuttyantom a felvágott gyümölcsöt, a levével együtt, amit darabolás közben engedett.
Fakanállal gyorsan, de kíméletesen átforgatom, hogy a forró karamell minél több helyen érje a gyümölcsöt.
A felhevült cukor a hideg(ebb) gyümölcs hatására pillanatok alatt összerándul és csomósodik, de nem kell aggódni. Pár percig hagyom a tűzön a gyümölcsöket, amíg a cukor visszaolvad és a gyümölcsök kis levet engednek.
Eközben egy jénai tálat alaposan kikenek margarinnal.
Egy tojásból, kevés tejből és lisztből csomómentes tésztát keverek, kicsit sűrűbbet, mintha hagyományos palacsintához lenne.
A jénaiba borítom a karamellás gyümölcsöt, eligazgatom. Rácsorgatom a palacsintatésztát, igyekszem, hogy mindenhova jusson.
A megpakolt edénykémet a forró sütőbe tolom és nagyjából 10 percig üdültetem, amíg a palacsintatészta megsül.
Konyhakesztyűvel felszerelkezve kiemelem az illatos finomságot rejtő jénait, az edény tetejére fogok szorosan egy annál nagyobb tányért és határozott mozdulattal átfordítom. Szerencsére a tűzhely fölött tettem mindezt, így az a kanálnyi lé, ami óhatatlanul kicsorgott, a platnin landolt, könnyű volt feltörölni.

A palacsintatésztára fordított forró, karamellás gyümölcsre kevéske levendulás cukrot hintek, kicsit hűlni hagyom, majd késsel-villával-kanállal nekiesek.
Finom.
Nagyon finom.
Egyszerű és viszonylag gyors is.
Jó étvágyat !
5 megjegyzés:
Hmmmm-ez nagyon fincsi lehetett!!
Kreatív!!! Nagyon tuti lett :-)
Kié lett az utolsó szelet torta??
Nagyon ötletes és finom
Az éhség micsoda fantáziát ad, mi?
Nagyon jó ötlet!! Jól néz ki!!
Megjegyzés küldése