Oldalak

2010. nov. 9.

Pávaszem vs kuglóf


Avagy terv és valóság.
Hétvégén úgy, de úgy sütöttem volna egy kuglófot. Nem akármilyet, csokisat csokimázzal. Szinte éreztem az ízét, jó csokis/kakaós tészta, rajta finom csokimáz, hmmmm.
Saját recepttáramban éppen csokis kuglófra nem találtam kiírást (bezzeg tojáslikőrös, aszalt gyümölcsös, kókuszos), nosza hát, irány a böngészde.
... nem jó, ebbe kell fél liter joghurt, annyi nincs itthon, kisbolt zárva ... ez sem jó, van benne 15 dkg kókusz ... ebben meg mazsola és aszalt gyümölcs, embereim nem szeretik ... na hiszen, nyolc tojás, annyit nem teszek egyetlen kuglófba ... ebbe 50 dkg csoki kéne, könyörgöm, nem csokinagykereskedés a kamrám ...


Elsírtam bánatom, mire 4PL barátaimtól perceken belül két nagyon finom sütireceptet is kaptam, egy szavarint és egy pávaszem nevű finomságot.
Hm, szavarin, nagyon is jól hangzik, receptet mentettem, következő hétvégék egyikén fog díszelegni.
Pávaszem, lássuk csak, puncsos pudingpor kell hozzá, hát az nincs. Van viszont egy csokis és egy vaníliás pudingpor itthon ...
Vezérhangya elindult és délután háromcsokis "kuglófot" ettünk bögre tejjel, teával uzsonnára.

A recept szerint a mennyiség hat főre és két őzgerinc (sima aljú) formára szól. Én megfeleztem a hozzávalókat és egy kisméretű kuglófformában sütöttem. Kicsit bennem volt a félsz, hogy a széle megég, mire a közepe megsül, de nem így lett. Finom, kellemes állagú, jó tapintású süti vigyorgott rám a formából kiborítva.
A csokimázzal bevonjuk téren van még némi tanulnivalóm, de a kicsit "rusztikus" csokizással is nagyon finom lett :)
Ha már formáját megváltoztattam, nemes egyszerűséggel át is kereszteltem, lett belőle háromcsokis (na jó, kettő meg a kakaó): egy csokipudingos réteg, egy kakaós réteg és csokimáz a tetején, oldalán.
Alant a teljes mennyiséget adom meg, ez két sima aljú/oldalú őzgerinc formára szól.




Háromcsokis kuglóf

hozzávalók

4 tojás
30 dkg cukor
25 dkg margarin
2 dl tejföl
30 dkg finomliszt
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás pudingpor
1 cs puncs izű pudingpor - helyette csokis pudingport használtam
2 ek keserű kakaópor

a mázhoz
fél tábla tortabevonó
löttyintésnyi tej
1 kk margarin

Egy kis kuglófformát alaposan kikenek margarinnal és liszttel körbeszórom.
A tojásokat, a cukrot és a lágy magarint habosra keverem.
Apránként hozzáadom a tejfölt és a sütőporral elkevert, átszitált lisztet.
A tésztát három egyenlő részre osztom. Ez egy kicsit macera, mert összesen négy edényt használok; úgy mértem három egyenlő részre, hogy az összekevert masszát kanalanként három edénykébe raktam át.
Az egyik részbe belekeverem a kakaós pudingport, ez került legalólra.
A másik részbe beledolgozom a vaníliás pudingport, ezt a már a formában lévő masszára simítom.
Végül a harmadik részhez szitálom a cukrozatlan kakaóport, ezt is a kuglófformába simítom, sütés előtt/közben el van legfelül. Kiborítva a kész sütit, alól lesz a kakaós, középen vaníliás, legfelül a csokis réteg.
Előmelegített sütőben (180 fok) nagyjából 35 percig sütöm, mielőtt kiveszem tűvel megböködöm a közepét (ott a legvastagabb ugye), nem ragad, kész a süti.
Rácsra borítva hűtöm, majd rácsorgatom a tejjel-margarinnal összeolvasztott csokit.


Hűvösre téve hamarabb megszilárdul a csokimáz, de kicsit tippanós csokisan is nagyon finom :)

Jó étvágyat !

6 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet, azt az utolsó kép elárulja.Jó "kuglófnak" nem kell "cégér".Kellő alkalommal, azt hiszem, meglepem a családot.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehetett!
    Én a Dán kuglófot sütni aminek a receptjét egyszer alchritől kaptam.

    VálaszTörlés
  3. Guszta, és nagyon aranyos a kis tesztelőd!

    VálaszTörlés
  4. Ez aztán tuti nagyon finom volt :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm :) A kis tesztelőm nevében is :)

    Iván, ha megsütöd a teljes adagot, akkor inkább az őzgerinc formát ajánlom, nem tudom, hogy a 4 tojásos mennyiség hogyan sül át kuglóf formában.

    VálaszTörlés